Weinakademie Ostenreich

Van dronken man tot certificaat Weinakademie Österreich.

Ofwel het kan raar lopen!                                                                                              Komt je vrouw in contact met een aangeschoten Wener, die zegt dat ze “Scheisswein” drinkt maar haar ook een briefje geeft van een tot dan toe ons onbekende wijnboer in Carnuntum. Toch nieuwsgierig geworden op de racefiets gestapt en het adres van het kaartje opgezocht. Blijkt de wijnboer in kwestie een Heuriger te hebben op een schitterende plek. Wij op een zwoele avond onder kastanjeboom gegeten, maar ook een blind proeverij met uitsluitend rode wijn gehouden. Ben daar bijna letterlijk van m’n stoel gevallen. De wijnen hoog gewaardeerd (voor een “Reeuwijker”) tot 17.5 punten toe! Vanaf dat moment (eeuwwisseling) zijn we al zeker 20 keer in het dorpje Göttlesbrunn in Carnuntum geweest (ook met de “hele club”).     Omdat dit gebied (met Mittelburgenland en Eisenberg) “DE” rode wijngebieden van Oostenrijk zijn en de voor mij bekende witte wijngebieden aan de andere kant van Wenen (Wachau en Krems) liggen, vond ik mijn kennis van Oostenrijk als wijnland onvoldoende . Daarom werd mijn aandacht getrokken door een flyer van de Weinakademie Österreich met hun cursusaanbod. Aanvankelijk was hun aanbod gericht op vakmensen uit de gastronomie en horeca, maar tot hun stomme verbazing zijn er ook veel “leken” deelnemers, die wijn als hobby hebben.      Het aanbod is van heel basaal tot “Weinakademiker”. Alles ademt de ambitie, dat ze niet alleen het grootste  wijn scholings instituut van Europa zijn, maar dat ook willen blijven!                                                                               Zelf had ik gekozen voor “Aufbau Seminar 1” Een cursus waarvan  het theoretisch nivo het midden houdt tussen onze SDEN 2 en SDEN 3 met dat verschil dat het geheel geënt is op de Oostenrijkse situatie.  Alle wijngebieden in Oostenrijk komen voorbij en er worden uitsluitend wijnen uit die gebieden als onderdeel “Sensoriek” geproefd.  Dat is ook meteen de grote charme (ten minste voor mij), er worden (vrijwel) uitsluitend wijnen geproefd van top wijnboeren. De cursus wordt op meerdere plaatsen georganiseerd en er is de mogelijkheid om het als avondstudie te doen of als blokcursus. Als buitenlander is de keuze voor het laatste min of meer vanzelfsprekend. In 4 dagen (intensief) komt van alles ter tafel. Grondsoorten, wijnberg werkzaamheden, keldertechnieken,  (Oostenrijkse) druivenrassen etc.   Ter afsluiting is er een examen waarbij via een deel open vragen, een klein deel multiple choice (30%) en een wijnbeoordeling getoond kan worden wat er is blijven hangen. Bij de beoordeling van de wijnen is het belangrijker dat de juiste systematiek gevolgd wordt en dat de beoordeling min of meer gestandaardiseerd en navolgbaar is. Het juist benoemen van ras en gebied levert hooguit bonuspunten op ter compensatie van “fouten” bij de open vragen. Na het examen is er nog een wijnproeverij Oostenrijk (1% van de wereld wijn productie) tegen de rest van de wereld. Steeds 3 wijnen ter tafel, waarvan 1 uit Oostenrijk. Als afsluiting van de blokcursus is er een gezamenlijk diner.                                                                                                                                                                                 Deze cursussen worden op verschillende plaatsen gegeven o.a. in Rust, Krems, Brixen (Alto Adige), Wädenswill (Zwitserland) en Geisenheim (BRD). Om praktische redenen had ik voor Rust gekozen. Het is daar goed toeven. Een rondje om de Neusiedlersee fietsen ter compensatie van het “Alkohol Speck” behoort tot de (vele) mogelijkheden. Omdat het zo goed bevallen is, lijkt Aufbau 2  een logisch vervolg. De blok data voor 2021 zijn nog niet bekend (voor deze cursus), maar mijn plaats van voorkeur weet ik al wel; Brixen, lijkt me ook een goede plek om het nuttige en aangename te combineren……                                                                                                               Vooral het feit dat je gaat proeven en kijken door de ogen van een ander wijnland dan Frankrijk is verfrissend!

Meer info? kijk eens op www.weinakademie.at of mail me jong.oudewater@wxs.nl