Weinig relevant

Eén keer in de zoveel tijd als onze secretaris niet veel te doen heeft verzamelt hij weetjes rondom wijn. Deze worden gepubliceert onder het hoofdstuk “Weinig relevant”. Bij deze een greep uit de verzamelde werken.

Wijnbouw in harmonie met de natuur?

Klinkt natuurlijk mooi, maar de werkelijkheid is wat weerbarstiger. Om aan de vraag van het grote publiek (veel, goed en voor weinig) enigszins tegemoet te kunnen komen zijn grote aaneengesloten monoculturen eigenlijk een must. Dan is het natuurlijk moeilijk om van een biologisch evenwicht te spreken. Om toch tegemoet te komen aan wensen van die zelfde (?) consument om minder belastend te werken worden moedige pogingen ondernomen. Minder herbiciden bijvoorbeeld in combinatie met het meer “vergroenen / begroenen” van de wijnberg. Gras, kruiden, bloemen enzovoort wel maaien, maar niet meer doodspuiten. Gevolg: een toename van insecten en vogels. Sommige insecten zijn minder gewenst. De wesp is er zo een. Het negatieve is de “wespenvraat”. Het aanprikken van de druiven en daarmee het verhogen van de schimmeldruk  (grauwe schimmel). Maar anderzijds spelen wespen een zeer belangrijke rol in de natuur. De niet solitair levende wespen zorgen voor de instandhouding van het belangrijke gist Saccharomyces cerevisae in de wijnberg. Deze gist, die al heel lang door de mens ingezet wordt voor brood, bier en wijn wordt door overwinterende wespen op de druif afgezet en komt daarmee de wijnboer die voor spontane vergisting kiest (en niet voor industriële gisten) te hulp!

Wijnconsumptie

Vertonen de cijfers in de traditionele wijnlanden een gestage daling (m.u.v. Nederland), geeft het volgende feitje toch te denken: In het ministaatje Vaticaanstad ligt de consumptie 2 x zo hoog als in Italië. Er zal de komende jaren wel prijsdruk op de middenmoot wijnen blijven bestaan. Het wereldwijde overschot zal niet snel kleiner worden. In de EU is de regelgeving verruimt met als (ongunstig?) effect dat er buiten de traditionele gebieden wijnbouw wordt toegestaan. Ook al komen veel van deze wijnen als Landwijn op de markt, ze verminderen het overschot in elk geval niet. Diezelfde EU heeft lokale wet-/regelgeving  buitenspel gezet op het gebied van irrigatie. In het verleden was irrigatie in heel Duitsland verboden (m.u.v. op bepaalde Staatsweingüter), nu zie je op steeds meer plaatsen druppel irrigatie verschijnen. Ook dit zal niet helpen de productie te beperken!

Bubbels

Bubbels zijn er onder allerhande namen te koop. Champagne, Cremant, Cava, Sekt, methode traditionelle enz. Ook zijn er verschillende methodes van maken. Van het geven van “dosage” aan de stille wijn op fles of tank tot zelfs het louter toevoegen van Koolzuur in tank of fles. Momenteel is de methode onder de kreet “PET NAT”  (= petillant Naturelle) erg in zwang. Bij deze methode gaat de nog niet volledig uitgegiste wijn (most) op de fles en blijft het koolzuur van de (rest) gisting in de fles. Bij deze methode is de perlage afhankelijk van het vergistingsstadium bij het bottelen. Dit type bubbel is in principe min of meer troebel (depot). Toch zijn ze ook helder te verkrijgen na degorgement. Eigenlijk hebben we hier te maken met een oud procedé (uit de 16e eeuw) dat nieuw leven is ingeblazen. Op de markt kom je dit type mousserende wijn ook tegen onder de namen Méthode Rurale, Artisinale of Ancestrale.  De uitkomst van deze methode van bubbel maken is heel wat avontuurlijker dan middels de veel beproefde en bekendere methodes. Niet onbelangrijk: zo’n 25 jaar geleden was hetmarktaandeel van de bruisende wijn in Europa een 2%. Nu gaat dat richting 13% met een groeiend aandeel gekleurde (rosé) sparkling wine’s.

Ontwikkelingen in de wijnwereld

Dat China op de wereldmarkt een speler van formaat in wording is, onttrekt zich grotendeels aan onze waarneming. Nu al staan wereldwijd de meeste druivenstokken in China. Er zijn meerdere projecten met oppervlakken (per project) die bijvoorbeeld die van de Nahe (ca. 4000 ha.) overtreffen. Oenologen van wereldformaat worden aangetrokken om ook voor de westerse smaak geschikte wijnen te produceren. Een mooi voorbeeld is het Lenz Moser Changyu projekt met ruim 4000 ha. Hier adviseert Lenz Moser (XV), zelf de grootste wijnboer van Oostenrijk met een omzet van meer dan 50 miljoen euro,  de Chinezen niet alleen voor de binnenlandse markt, maar ook voor wijnen van Grand Cru niveau met een gezamenlijk oppervlak van 200 ha.