“Riesling dat is toch zo’n zoete wijn, riesling is Duits, is wijn wat mijn tante dronk”.

Dat hoor je vaak wanneer deze druif ter sprake komt, althans vroeger.

Nu is riesling hip en hot, we willen wijn met minder alcohol, elegant en verfijnd, we willen spanning tussen zoet en zuur.

Dit schrijft Duitse wijn over Riesling:

De typische Riesling heeft een bleekgele, naar groengeel tenderende kleur. In de geur domineren perzik of appel. De smaak wordt gekenmerkt door pittig zuur.

Bij Rieslings van leisteenbodems spreekt men van een minerale toets. Sommige wijnen ruiken naar vuursteen, oudere wijnen hebben vaak een interessante petroleumtoon. 

Commanderie de la Montagne organiseerde dinsdag 10 september een proeverij met riesling, acht wijnen van volledig droog tot edelzoet.

wijn 1 tot en met wijn 8, vóór de proeverij

Dit zijn de wijnen:

1.Schloss Frankenberg QBA Riesling Feinherb 2018 Franken

De eerste wijn geeft een goed beeld van de balans tussen zoet en zuur, behoorlijk restzoet by the way, mooie vulling van groene appel, citrus en mineralteit, peer, vlierbloesem, en lekker 12,5% alc.

2.D’Arenberg Winery The Dry Dam Riesling 2018 McLaren Vale Adelaide Hills

Bèm! daar is ie, de petrol! alles overheersend in deze wijn in het begin, walsen walsen walsen, helpt een beetje, dan komen oranjebloesem, jasmijn en flink wat citrus erbij in de smaak….off dry is ie, 10% alc, mooie volle wijn echt nieuwe wereld.

Er komt een harde geitenkaas door, prima bij de Australiër, de eerste wijn trekt hem niet.

3.Paul Cluver Riesling Dry Encounter 2016 Elgin Zuid Afrika 

Petrol limoen ananas citroen groene appel iets bloemigs, prachtige zuren, minder rijp iets aan de groene kant, zelfs een beetje zilt. Paul Cluver is van appels telen naar druiven telen en wijnmaken  gegaan, de appelbomen staan er nog, als je de over de lange oprit naar de tasting room rijdt. by the way hij maakt een prachtige cider! de wijngaarden liggen in het koele Elgin. Zijn voorkeur gaat uit naar Pinot Noir, Chardonnay, Gewurztraminer en Riesling, de cool climate druiven. alc 12%

4.Wittmann Riesling Trocken 2017 Rheinhessen

Strak mineralig, geen spoor van zoet, verfijnd, lichtvoetig, groene appel, kalk limoen, citroen, grapefruit, de droogste van de serie. Wittmann werkt biodynamisch, maakt prachtige terroir rieslings en valt op in de stijl van riesling maken, is een aantal keer uitgeroepen tot wijnmaker van Duitsland. In 2013 heb ik bij Wittmann geproefd. alc 12%

En dan komt een bordje zuurkool met parelhoen door!

5.Domaine Marcel Deiss AOC Riesling 2015 Alsace

Ik dacht nu gaat het gebeuren, een Deiss, en dan na die Wittmann. De wijn was donkerder van kleur, veel geur, kweepeer, sinaasappel, hazelnoten. de zuren lager, de riesling geeft een oxidatief karakter, smaken van marsepein en noten, ik vond hem niet in balans, te zoet. jammer! alc 13,5%

6.Gattinger Riesling Smaragd Steinriegl Wachau 2015

Andreas en Martina Gattinger op hun wijndomein

Een Smaragd, wat is dat? In de Wachau heb je een extra kwalificatie, Steinfeder, Federspiel en Smaragd; de druiven worden het laatst geplukt, hangen het langst en hebben veel suiker en veel smaak, een smaragd is altijd hoger in alcohol. Vegetaal, steenfruit, hoge zuren, hoog alcohol, 14% beetje jammer.  kijk wat een leuke wijnmakers:

7.Schloss Saarstein Riesling Spätlese 2006 Mosel

Een ouwetje eindelijk, want riesling mag ouderen, dan komen de zuren naast het zoet nog meer geïntegreerd over. Deze riesling is complex, geur en smaak van perzik, abrikoos, marsepein, caramel, honing een  beetje petrol en heeft een lange afdronk. Prachtige riesling, mooie balans. en maar 8,5% alc! we proeven een stukje Munster kaas en vinden dit te krachtig bij dit mooie liquid gold…..

8.Paul Cluver Noble Late Harvest 2017 Elgin

Nog een van Paul Cluver, een klein flesje! De late pluk zorgt voor enorme suikers in de riesling, boven de 100 rs. de druiven hebben botrytis en worden pas half april geoogst. De wijn heeft een gouden kleur, geur van gekonfijte abrikoos, eigenlijk jam, honing, ananas, cardamompeulen, caramel, en oranje bloesem. de smaak is zoet, met ernaast die prachtige zuren. we eten een stukje blue d’auvergne erbij.

Het was een avond met intens proeven, alleen wit, hoge zuren, veel zoet, ik snakte naar een glas rode wijn, maar toch is voor mij riesling de koning van alle druiven.