NWG Bergen (NH): Huiswijn verkiezing

Waar drinken we de lekkerste huiswijn in Bergen? 

Ik krijg deze vraag zo vaak te horen, dus bedacht om een huiswijncompetitie te organiseren.

Met de leden van het wijngilde van Bergen, de Commanderie de la Montagne; we proeven iedere maand, en zij zijn geoefende proevers.

Lekker is subjectief, de één vindt een lichte frisse wijn goed en de ander wil een volle complexere wijn.

Het vergt een forse voorbereiding om te bedenken hoe je al die flessen gaat indelen en proeven, Petja Klaarhamer dank voor je goede input, veel aan gehad!

Bijna alle horeca van Bergen gaf ons een fles wit en een fles rood, mijn schuur stond weken vol met flessen waar we even niet aan mochten komen….

Dinsdag 8 oktober was het zover, een volle bak met onze leden en gasten wel 25 personen, begonnen aan de beoordeling van de 40 flessen.

Ik heb Lynn’s tekst van Some of Lynn ingevoegd, zij schreef het verslag van het proefproces (cursief):

Je vraagt je misschien af hoe dat ging, zoveel wijnen proeven?

Om het overzicht te houden werd de groep verdeeld, zodat iedereen optimaal kon proeven.

Er waren  3 rondes:

Ronde 1
De groep wordt verdeeld in 6 kleinere groepen. Elk groepje gaat rond de 7 wijnen proeven van één kleur; of alleen rood, of alleen wit. Deze wijnen worden beoordeeld op kleur, geur, smaak en overall ervaring. Elk groepje kiest hieruit 2 winnaars.

Ronde 2

Na ronde 1 zijn er dus zes rode en zes witte wijnen over. De groepjes die alleen witte wijnen hadden geproefd gaan nu allemaal de zes rode wijnen beoordelen, en zo andersom (snap je hem nog?). Op deze manier kan iedereen witte én rode wijnen proeven en beoordelen. Na deze ronde blijven de best beoordeelde vier rode en vier witte wijnen over.

Ronde 3
Proeven is ‘zwaar’ werk. Na ronde 2 worden de overige leden van de groepjes geëxcuseerd en worden de flessen genuttigd die al afgevallen zijn.  De ‘voorzitters’ van elk groepje gaan de laatste ronde in. Zowel de rode als witte wijnen worden hier geproefd en de beste drie van beide kleuren zijn de winnaar!

De winnaar is…

Er is geen goede wedstrijd zonder goede winnaars, en zo zijn er dan ook zes wijnen uitgekomen die de titel van top 3 beste wijnen van de Bergenese horeca mogen dragen!

De winnaars witte wijn:
1. Bistronomie ’t Parkje, Quartaut Chardonnay
2. Restaurant Julie’s, Heritage du Baron Louis
3. Bar Skiclub Il Primo, La Baume Sauvignon Blanc

Winnaars rode wijn:
1. Restaurant de Ware Jacob, Traccia Rosso Puglia
2. Restaurant Duinvermaak, Abadal Crianza
3. Eetcafé de Lamoraal, rood van de tap!

Zo zie je maar dat niets is wat het lijkt, 40 wijnen, allemaal geproefd, we hebben goed ons best gedaan, dank alle gulle gevers voor de flessen, we gaan volgend jaar een nieuwe competitie organiseren want ons draaiboek staat!
Dit is de link van Flessenpost, Harry Steunenberg was onze gastproever.
Verslag door Annelies Kuijs 

Wijnmeester Commanderie