NWG Amsterdam: Ahrreis groot succes!

AHR-WIJNREIS

NWG Amsterdam was eind juni met 17 deelnemers aan de Ahr.

Op 22 en 23 juni was een groep NWG-leden op wijnreis in het Ahrdal. Deze korte reis werd door de afdeling Amsterdam georganiseerd, maar stond ook open voor leden van andere afdelingen. Uiteindelijk kwamen de 17 deelnemers uit de afdelingen Amsterdam, Breda, Bergen en Gooi- en Vechtstreek.

Na een lunch op het prachtige marktplein van Ahrweiler gingen we op de eerste dag van ons bezoek op weg naar onze eerste proeverij. Deze was bij Weingut Burggarten. Wat we nog niet wisten, was dat dit Weingut per 1 juli 2019 zijn VDP-kwalificatie zou krijgen. VDP staat voor Verein deutscher Prädikatsweingüter. Het is een bijzondere eer om toegelaten te worden tot deze exclusieve groep van excellente wijnmakers: in heel Duitsland zijn er niet meer dan 200 leden, in het Ahrdal nu 7. Zij zijn te herkennen aan de adelaar, die zij op de flessenhals mogen aanbrengen. Burggarten bevindt zich in het dorpje Heppingen, een paar kilometer van Ahrweiler. Zoals bij alle proeverijen in de Ahr werden er slechts enkele witte wijnen geproefd en lag het accent op de rode wijn. Niet zo gek, als je bedenkt dat de wijnproductie van de Ahr voor 80% uit rode wijn bestaat. Naast de Spätburgunder (‘pinot noir’) komt dan altijd ook de Frühburgunder (‘pinot madeleine’) op de proeftafel. Deze druif is een (spontane) variant van de Spätburgunder die inderdaad dan ook enkele weken eerder rijpt. Een mooie koop met een goede kwaliteits-prijsverhouding is bij Burggarten de Neuenahrer Sonnenberg Spätburgunder (€ 26)

Op dezelfde zaterdagmiddag bezochten we de coöperatie Dagernova in Dernau, van wie een van de Spätburgunders ook bij onze eigen Gall en Gall te koop is. Boeiend was de rondleiding door de uitgebreide kelders van het bedrijf.

Ook op de zondag was er ruimte voor twee proeverijen. In de ochtend waren we bij de oudste wijncoöperatie van het Ahrdal de Winzergenossenschaft Mayschoß in het gelijknamige dorpje. Ook hier een geslaagde proeverij (met rondleiding) onder leiding van één van de deskundigen van Mayschoß, waarbij ook een mooie Riesling-Winzersekt kon worden geproefd. Mayschoß maakt een aantal uitstekende wijnen, die nog redelijk betaalbaar zijn. Hier verdienen vooral aandacht: Mayschoss XII Trauben 2017          (22 Euro) en de Mayschoss Altenahr Ponsart Nr 27 , die voor 16 Euro een Spätburgunder/Pinot Noir levert, die de vergelijking met even dure (en duurdere) wijnen uit de Bourgogne glansrijk kan doorstaan.

Na een zonnige lunch op een fraai terras aan de Ahr vond de laatste proeverij plaats bij Weingut Kreuzberg, weer in Dernau. Kreuzberg behoort al langere tijd bij de VDP en is een van de tophuizen in de Ahr. Weer kregen we rond tien wijnen te proeven. De instapwijnen kosten rond 10 Euro, de duurste op tafel rond 40 euro. De wijnen van Kreuzberg vallen regelmatig in de prijzen. Zo ontving de Devonschiefer Spätburgunder (22 Euro) een prestigieuze onderscheiding van het wijnblad Vinum. Voor degenen, die zich zelf met een heel mooie Frühburgunder willen verwennen, raden we hier de Kreuzberg Hardtberg Großes Gewächs 2016 aan, die zijn 39 euro dubbel en dwars waard is.

Al met al kijken we op een mooie wijnreis terug, die ons veel moois te zien en te proeven gaf. Ahrweiler is een aangename kleine stad met een schilderachtig centrum en rijdend in het Ahrdal tussen de schitterende en steile wijnbergen waan je je veel verder van huis dan de 250 kilometer die afstand tussen Utrecht en Ahrweiler is.