Commanderie de la Montagne Rosé wereldwijd door Niels en Hans

Commanderie de la Montagne hield 11 Juni 2019 haar Rosé proeverij wereldwijd.

Verslag door Wil Reemst

Deze avond stond in het teken van 9 mooie Rosé wijnen geselecteerd door Niels en Hans onze wijnmeester.

We starten de avond met een terugblik op de Voorjaarsdag in Bergen aan Zee. Wat hadden we het getroffen met het weer en wat is het een prachtige en gezellige dag geweest met allemaal gezellige NWG leden om ons heen. We kregen van het bestuur een heerlijk cadeau om thuis van te genieten en de 3 dames nog een prachtige bos bloemen voor het vele werk wat er die dag verzet is. Hartelijk dank daar nog voor.

Nu we weten dat roséwijnen van blauwe druiven worden gemaakt rest de vraag waarom deze wijnen een mooie roze blos hebben in plaats van een rode gloed. Om hier antwoord op te geven moeten we eerst kijken naar de manier waarop rode wijn wordt gemaakt. Hiervoor zijn drie methoden. 

Om een rode wijn te maken ondergaan de druiven een proces dat maceratie wordt genoemd. Hierbij wordt het uitgeperste sap gemengd met de druivenmost (een combinatie van de schil, geplette druiven, steeltjes en pitjes), waardoor er aroma’s, kleur en tannines worden onttrokken. De meeste rosés worden gemaakt door de most in het maceratieproces te verwijderen. Hoe lichter de rosé, hoe korter deze dan in contact is geweest met de druivenmost. Deze methode is de meest voorkomende methode voor het maken van roséwijnen en wordt veel gebruikt in regio’s als Provence en Languedoc-Roussillon. 

Twee andere, minder vaak voorkomende, methoden voor het maken van rosé zijn de Saignée-methode en de assemblagemethode. Bij de Saignée-methode wordt tijdens de eerste paar uur van het maken van rode wijn een deel van het sap afgetapt. Het overgebleven deel wordt zo geconcentreerder. Rosé is in dit geval dus eigenlijk een bijproduct. Deze methode is heel gebruikelijk in wijngebieden die fijne rode wijnen maken, zoals Napa en Sonoma. Tot slot is er de mengmethode, ook wel assemblagemethode. Bij deze methode wordt een klein beetje rode wijn toegevoegd aan een vat met witte wijn. Deze methode is redelijk zeldzaam voor roséwijnen en is in de Europese Unie zelfs verboden. Alleen bij rosé champagnes is dit toegestaan. 

2018 Whale’s Tale, Pinot Grigio Blush 13% alc Nieuw Zeeland Marlborough

Een wijn met een licht rose kleur met fruitige neus en mooi droog een prettige wijn voorbij de mosselen.( maar helaas)

De meest milieuvriendelijke wijnen ter wereld creëren: dat is de visie van Yealands Estate. Ze maken op een verantwoorde manier wijnen en staan aan de wereldtop op het gebied van duurzame wijnbouw. Op 08-08-2008 opende stichter Peter Yealands de historische Yealands Estate Winery. De wijngaard ligt naast de kust en hier heerst een uniek klimaat. De druiven groeien op een heuvelachtig terrein waar alles in teken staat van kwaliteit en duurzame wijnproductie. Met zijn duurzaamheidsprincipes en de hypermoderne groene SMART technologie, is Yealands de eerste wijnmaker ter wereld die carboNZeroCertTM was vanaf dag één. Dit betekent dat de uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2, wordt gecompenseerd.

Duurzaam en verantwoord

Alles bij Yealands Estate in Nieuw-Zeeland wordt gerecycled. Van druiventakken en wijndrab tot afvalwater, verpakkingsmateriaal en glas. Tussen de wijnranken grazen schapen om de grond op natuurlijke wijze te bemesten. Ook heeft Yealands het grootste zonnepanelendak van Nieuw-Zeeland. Er zijn meer dan 1300 zonnepanelen op het dak van de wijnmakerij. Samen genereren ze 30% van de gemiddelde elektriciteitsbehoefte.

Marlborough

Het wijnhuis van Yealands staat in het meest Noordoostelijke puntje van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. In de Awatere Valley om precies te zijn. Marlborough wordt gezien als een van de beste wijnstreken van de wereld, bekend om de intense sauvignon blanc en heldere, rijke pinot noir. Doordat het wijnhuis vlakbij de kust staat, waar een sterke zeewind vandaan komt, hebben de wijnen van Yealands een vers en kruidig karakter. De zonnige dagen, koele nachten en weinige neerslag zorgen ervoor dat de kleine druiven een dikke huid hebben. Samen met een jonge vruchtbare grond ontstaat hierdoor een super levendige smaak van de druiven.

Yealands

Kippen en muziek op de wijngaard

Yealands heeft meer dan 100 scharrelkippen rondlopen op de wijngaarden. De meeste hiervan zijn geadopteerde ex-batterijkippen. Ze scharrelen er op los op zoek naar klein ongedierte. Dat scheelt weer bestrijdingsmiddelen! En laten ze daarnaast nou ook nog eens heerlijke eieren leggen. Door het afspelen van klassieke muziek tijdens de zonuren, zijn deze eieren 16% groter dan normale eieren. Daarnaast moet muziek de gezondheid van de druiven helpen verbeteren. Hoe dan? Studies hebben aangetoond dat de wijnstokken positief reageren op de trillingen en geluidsgolven in muziek. En het heeft natuurlijk ook een positief effect op iedereen die over de wijngaarden loopt.

2 2018 Weingut Loimer, Zweigelt en Pinot Noir, Niederösterreich, Kamptal 11,5% alc

Neus amandel, marsepein, framboos en meerdere zachte rode fruitgeuren, in de smaak perendrops en een fris zuur.

Fred Loimer is een (bio) dynamische en bijzonder getalenteerde wijnbouwer. 40 hectare wijngaarden zijn in productie waaronder de allerbeste percelen rond Langenlois.

Hij nam het wijngoed over in 1998 van zijn ouders. Zijn “hartstocht” betreffende het maken van opmerkelijke wijnen leverde hem al vlug de bijnaam “Perfectionist” op.
In het jaar 1999 werden grote veranderingen gedaan, nieuwe moderne gebouwen werden boven de 800 m² eeuwenoude kelders gebouwd. Een waar staaltje van architectuur dat de bijnaam kreeg” The Black Box”.
De totale aanplant werd verdeeld als volgt ; Riesling 30%, Gruner Veltliner 53%, Chardonnay 7%, Grauburgunder 7% en Blauburgunder 3%. Later is daar de Zweigelt en Pinot Noir bijgekomen. Ongeveer 200.000 flessen worden gebotteld waarvan 94% wit, 5% rood en 1% zoete wijn.

  

Niet minder dan 11 single vineyards geven een grote diversiteit aan wijntypes, stijlen en smaken : Spiegel, Kaëferberg, Steinmassel, Seeberg, Loiserberg, Dechant, Heiligenstein, Ladner, Kogelberg, Kittmansberg en Eichelberg.
De wijnranken groeien laag bij de grond zodat de druiven alle terugkaatsende warmte kunnen opnemen, terwijl het smalle hogere bladerdak voor de fotosynthese en de nodige schaduw zorgt.Densiteit van de wijngaard is 5000 stokken per hectare, de opbrengst wordt hierdoor laag gehouden waardoor de wijnen aan extract en concentratie winnen.

De meest belangrijke terroirs voor Gruner Veltliner zijn de Crus Spiegel en de Kaëferberg. Voor Riesling de Seeberg (sappig en gestructurreerd) en Steinmassel (puntfijne zuren en uitmuntend mineraal). Alle wijnen zijn KAMPTAL DAC ÖWT wijnen en zijn Bio gecertifiëerd RESPECT.

3 2018 Kaiken Estate, Malbec, Rosé 13,5% alc Argentinië, Mendoza

Een mooie naar rood fruit geurende wijn die vol en stevig overkomt en vraagt om iets er bij te eten.

Het symbool van Kaiken Wines is een ganzensoort genaamd cauquén (de grijskopgans), die veel voorkomt in Patagonië. Het had niet beter gekozen kunnen worden door de Chileense familie Montes, want ook zij vliegen veel van Chili naar Argentinië, en weer terug. Kaiken Wines is in 2001 opgericht door Aurelio Montes Sr., een van de beroemdste wijnmakers van Chili, want hij heeft aan de basis gestaan van de grote ontwikkeling van de Chileense wijnbouw. Zo was hij een van de eersten -zelf zegt hij overtuigend dé eerste  die de terroirgedachte de nodige aandacht gaf en wijngaarden op steilere hellingen ging aanplanten.

De rosé van Kaiken is gemaakt van 100% Malbec druiven. Dit zorgt ervoor dat de Malbec rosé een mooie volle en frisse smaak heeft. De wijn heeft heerlijke aroma’s van kersen en aardbeien. De Malbec rosé van Kaiken is ideaal om bij uiteenlopende gerechten als salades, wit vlees, schaal- en schelpdieren te serveren.

Argentinië is als wijnland zeer sterk in opkomst en vooral Mendoza en San Juan zijn belangrijke wijngebieden. Het klimaat en de bodem zijn hier ideaal voor wijnbouw. Dit is uitstekend land voor malbec en cabernet sauvignon. Het gletsjerwater uit het hooggebergte is onontbeerlijk voor de irrigatie van de wijngaarden omdat de regenval hier plaatsvindt als een stortbui dus veel in weinig tijd. Mendoza heeft een semi-woestijnklimaat, met zeer warme, zonnige en droge zomers en kent zo’n 2900 zonuren per jaar wat ongeveer 900 uren meer is dan in Bordeaux.

4 2018 Barón de Ley, DOCa, Rioja Rosado 13,5 % alc 

De Barón de Ley rosé is een levendige roséwijn uit de regio Rioja in Spanje en is afgeleid van het vlees van de rode tempranillo druif 60% , evenals een 40%  aandeel van Garnacha ,  is elegant en delicaat, presenteert zich met een zeer subtiel en mild fruit zuur en een frisse ,lichte smaak. We roken veel kersen, maar ook specerijen en vanille. Mooie rijpe wijn.

Nadat de rijpe tempranillo met de hand is geplukt gaan de ontsteelde vruchtjes na een tweede handmatige selectie voor schilinweking gedurende 8 uur op gekoelde tanks. Dat is precies voldoende tijd om deze rosé de juiste bleekrode kleur te geven. Vervolgens gat het sap voor alcoholische gisting op roestvrijstaal bij een temperatuur van 19º Celsius zodat alle prettige aroma’s in de wijn terecht kunnen komen. De rosado van Barón de Ley geurt intens en smaakt elegant naar eerlijk rood fruit: rode bessen, aardbei en framboos. Een prachtig aperitief of een ideale begeleider van lichte gerechtjes.

5 2017 Warwick Estate The Firts lady 11% alc Zuid Afrika Stellenbosch Pinotage

Het leuke van deze Zuid-Afrikaanse rosé is dat hij wordt gemaakt van de nationale druif van Zuid-Afrika: pinotage. Hij groeit in Stellenbosch waar de oceanen zorgen voor een frisse bries. Hij is fris met aardbei, framboos, aalbes, grapefruit en grenadine. Drink hem op een zomerse dag bij een picknick of op het strand. Heerlijk bij een salade of gazpacho. De naam First Lady is een verwijzing naar de eerste vrouwelijke wijnmaker van Zuid-Afrika, verantwoordelijk voor de wijnen van Warwick Estate.

6 2018 Podere Casa al Vento, IGT, L’Amante Rosato 12,5% alc Toscane Sangiovese

Met zijn glooiende heuvels, kronkelige landweggetjes, boerderijen, uitgestrekte wijn

kaart-toscane

– en olijfgaarden en cipressen heeft Toscane één van de meest prachtige binnenlanden van heel Italië. Toscane staat ook bekend om zijn beroemde wijnen zoals de Vino Nobile di Montepulciano, de Brunello di Montalcino en de Chianti. Samen met Piemonte behoort Toscane tot de beste wijnstreken van Italië. Maar Toscane is veel meer dan alleen mooi heuvellandschap en heerlijke wijnen.

Deze wijn had Niels meegenomen van zijn reis naar Toscane en had ook met zijn gezin geslapen bij dit wijnhuis. De wijn had iets van anijs, Amandel, iets bitter en een zachte fruitsmaak.

7 2017 Isabelle et Pierre Clément, AOC, Menetou-Salon 13,5% alc

Pierre Clément Menetou-Salon rosé

Pierre Clément studeerde oenologie in Dijon (Bourgogne). Zijn grote kennis van de pinot noirdruif vindt u terug in deze mooie lichtgekleurde, frisdroge rosé. De wijngaarden, met ruim dertig jaar oude stokken, liggen op de beste en warmste locaties van de herkomstbenaming Menetou-Salon. Hier worden de druiven perfect rijp. Pierre maakt voor zijn rode wijn en rosé geen onderscheid in plukdatum. Hij gebruikt ongeveer 20% van de oogst voor het maken van deze mooie droge rosé met een verfijnde fruitexpressie. Laat u niet misleiden door de lichte kleur, want de wijn heeft structuur en kracht! Hierdoor is deze rosé zeer geschikt bij de maaltijd, amuses of verfijnde tapas.

Zalmroze rosé met een verfijnd fruitig en krachtig aroma. De smaak zet mild, rond en verfrissend in en de afdronk is evenwichtig, met een vineuze finale. Mooie wijn bij vele zomerse gerechten, zowel salades als vlees of vis van de grill. Nu al goed op dronk; houdbaar tot drie jaar na de oogst.

8 2018 Ch Mourgues du Grès, AOC, Costières de Nimes, Fleur d, Eglantine 13% Alc Côtes du Rhône, Grenache, Mourvedre, Syrah

Wat een mooie, kruidige en vol smakende rosé van 50% syrah, 40% grenache en 10% mourvèdre. In het zuiden van de Rhônevallei, tussen Nîmes en Arles, ligt het kleine wijngebied Costières de Nîmes. Het domein Mourgues du Grès wordt als een van de referenties van de streek gezien. François en Anne Collard maken hun prachtige, biologische wijnen niet ver van de rivier de Rhône, op het plateau van Beaucaire.

De rosé is gemaakt volgens de saignée- methode. Hiervoor worden de druiven eerst licht gekneusd, waarna een korte schilinweking volgt. Het sap dat zonder persen uit de druiven loopt, is bestemd voor de rosé. Het korte contact tussen schillen en sap zorgt voor de wat donkerdere rosétint. De Mourgues du Grès Rosé is fruitig en elegant met een kenmerkende mineraliteit, peperigheid en structuur. Dit maakt ‘m zeer geschikt om bij de maaltijd te drinken. Deze biologische topper past uitstekend bij zomerse gerechten, zoals een maaltijdsalade met kip of geitenkaas. Top róse.

9 2018 Domaine la Suffrène, AOC, Bandol Rosé 13,5 % alc Provence

Suffrène Bandol Rosé is een dijk van een rosé met een enorme body en intensiteit. In de mond vol en intens, maar gebalanceerd door de zuren. In de afdronk blijven de florale tonen lang hangen. 40% Mouvèdre, 30% Cinsault, 20% Grenache, 10% Carignan.  Mooi zalmrose van kleur en in de neus fris citrus en rijper steenfruit, frisse kruidigheid en florale tonen. Mooie stevige wijn.

Niels en Hans heel hartelijk bedankt voor deze interessante proeverij waar we weer veel te weten zijn gekomen over de verschillen wereldwijd.Nu nog even de flessen leegmaken met wat lekkere kaas erbij en dan op naar 9 juli waar we Engelse wijnen gaan proeven onder leiding van Margot van Lieshout. Wordt zeker weer een pracht proeverij.!!!!!