Voorjaarsdag NWG 2019 te Bergen aan Zee

Voorjaarsdag NWG te Bergen aan Zee 18 mei 2019 Georganiseerd door Commanderie de la Montagne.

Yvonne Kuijtenbrouwer, Annelies Kuijs, Klaas Zonjee, Paul van het Padje, Wil Reemst en extra hulp van Marc Goedhart, Niels Dijkstra en Sander van de Gouden Ton. En de leden die ons spontaan een handje hielpen daar waar nodig was. behalve bij de proeverij die was in handen van Annelies en Wil.

Wat hebben we het getroffen met het weer op de voorjaarsdag. Iedereen kwam aan met het zonnetje in het gezicht Hoe mooi is dat. Het begon al in het Vredeskerkje met een heerlijk kopje koffie of thee. En voor hen die niet naar de vergadering gingen konden in huize Glory koffie krijgen. De vergadering verliep prima en onze ex voorzitter Niels Dijkstra werd in het zonnetje gezet voor zijn vele goede werk wat hij als voorzitter en wijnmeester voor ons gilde heeft gedaan. Dit werd beloond met een gouden speld. Jammer was dat de speld even niet voorradig was maar dat hij een ander kleinood daar voor in de plaats kreeg en de speld alsnog naar hem toe komt. Niels van harte gefeliciteerd Je hebt hem dubbel en dwars verdiend.

Na de vergadering moesten de meeste lopend naar Huize Glory en dat was wel even een dingetje Het ligt namelijk boven op een duin. Daar aangekomen kreeg iedereen een heerlijk glas mousserende wijn en kon men even bijpraten voordat de lunch startte. Dit werd in buffetvorm gedaan en ieder kon heerlijk buiten op het terras genieten van het lekkers.

Intussen werd een etage hoger de wedstrijdzaal ingericht met 500 glazen van Riedel het Rieslingmodel. Prachtig om te zien hoe alles er uit zag .

Dan om even over half twee de start van de proeverij met 9 verschillende gildes verdeeld over 15 teams.  De wijnen van de Andre de Caluwe proeverij waren dit jaar allemaal wit.

Beproefde Wijnen:

4 punten 4 punten 1 punt 1 punt 1 punt 1 punt
  Herkomstgebied Druivenras Streek AOC/DOC/Cru/Cuvée Jaar Prijscategorie Score totaal
1 Zuid Afrika Chenin Blanc Swartland Estate 2018 13,50
2 Spanje Albarinô Riax Bairas D.O 2017 9,95
3 Duitsland Pinot Gris Pfalz QbA 2017 9,50
4 Italië Trebbiano Veneto D.O.P 2017 14,50
5 Australië Chardonnay Adelaide Hills L.I.P 2016 11,00
6 Oostenrijk Grüner Veltliner Niederosterreich QbA 2017 13,95
7 Spanje Gewürztraminer Somontano D.O 2017 14,95
8 Frankrijk Aligoté Bourgogne A.O.C 2016 18,95
9 Nieuw Zeeland Sauvignon Marlborough 2017 13,95
10 Frankrijk Riesling Elzas A.O.C 2017 24,95
 • Het bleek toch weer een moeilijke proeverij te zijn. Maar er was een overtuigende winnersgroep met 75 punten en deze kwam tot grote vreugde van de leden van commanderie de la Montagne uit hun gilde. Esther Leegwater, Marc Goedhart en Leo van der Meulen waren de beste proevers deze dag. Er bij vermeld mag worden dat Esther op dit moment druk bezig is met haar WSET diploma,s. En Leo en Marc beide heel goed kunnen proeven. Topteam gefeliciteerd met de wisselbokaal we zijn trots op jullie. 2de Team Utrecht 3 met 58 punten Kees Kraaij, Jacqueline van der Chijs, Niek Moes
 •  N Brabant met 45 punten Alfons van der Breekel,Adri van Tilburg, Jan van Asseldonk
 • Midden Holland 43 punten R schaafsma, Dick de Jong, John van Dijk
 • Amsterdam 41 punten  Coen Rosdorff, Joke scholten, Steven van der Linde
 • Bergen 2  40 punten Hans schouten, Niels Dijkstra, Judith Lamers, Iris Mahieu
 • Utrecht 1   37 punten Ronald van der Heuvel, Gies Stolze, Jan Vegter
 • Twente 37 punten Liesbeth, Hans , Klaartje
 • Bergen 4 32 punten Pascal, Frans, Gerard
 • Gooi en Vechtstreek 31 punten Hetty Lagendijk, Ellen Boer, Noes Oenbekna,   Tjalda Minnema
 • Gooi en Vechtstreek 2 31 punten Francine Heuse, Ellen Seljée, Martin Vogelaar
 • Midden Holland 1 29  Ton Schaafsma, Martin Ryxman, Astrid post
 • Bergen 5 28 punten  Hans van leeuwen, Martin Hoekstra , Betty Hoekstra
 • Bergen 3 27 punten  Hans Vis, Max Zeijlstra, Lynn van Wonderen
 • Utrecht 2 23 punten  Piet Vos, Janine van de Ven Vos, Koos van de Ven    

Na de proeverij kon men meedoen met de wandelpuzzeltocht, keurig uitgewerkt met foto’s van de omgeving. Onderweg stond Marc bij het kerkje met mousserende wijn en een heerlijk hapje en op het strand stond Sander met een Bergense Gin met heerlijk veel ijs en komkommer. Een fijnen verkoeling tijdens de wandeling. Tevens was er een vragen lijst met wijnvragen die men onderwijl in kon vullen.  Iedereen heeft genoten van de tocht. Terug gekomen bij huize Glory kreeg iedereen weer een glaasje wijn en werd Janna Rijpma Meppelink voorgesteld als onze wijnentertrainer voor tijdens het diner.  Ruim 30 leden zaten aan het diner en dat ging niet zomaar, we kregen allen een glas wijn en moesten bij elkaar gaan snuffelen aan de glazen om uit te vinden wie dezelfde wijn in het glas had als jij en daarmee kwam je aan de tafel te zitten. tijdens het voorgerecht van koude vlees en vis kregen we allemaal een blinddoek  om en stond er een zwart glas voor ons en we moesten vertellen welke kleur wijn er na het proeven volgens ons in het glas zat. Het was een Enate rosé CS en dat was best moeilijk om te beoordelen. Bij ons hoofdgerecht van Diamanthaas kregen we 2 wijnen alleen beide met een groot temperatuurverschil en dat is heel moeilijk om dan te zeggen wat je proeft, Het waren uiteindelijk 2 dezelfde wijnen n.l de Steenberg CS / Shiraz uit ZA. Het eten was heerlijk en de wijn op goede temperatuur smaakte er prima bij. Bij het nagerecht dat bestond uit yoghurt bosvruchtenijs met choco pannacotta moesten we allemaal gaan staan en kregen we de goed of foutvragenronden, Ieder die het antwoord op de vraag fout had moest gaan zitten en op het laatst bleven Liesbeth en Klaartje over. En uiteindelijk won Klaartje deze race en mochten beide een fles wijn in ontvangst nemen.  Inmiddels was het 21,00 uur  en er waren nog leden die een heel eind moesten reizen om weer thuis te komen. Onze landelijk voorzitter bedankte de organisatie en Janna , maar ook de witte en zwarte brigade voor hun prima inzet deze dag. Er werd gedag gezegd en de organisatie kon gaan opruimen en na afloop nog even een glas heffen op de goede en zeer geslaagde dag. 

Het was misschien iets anders dan dat men gewend was, maar ook dit kan bij ons gilde.