Een nadere kennismaking met het Nederlands Wijngilde

Een nadere kennismaking met het Nederlands Wijngilde

Eén van de allereerste wijngildes was de ‘Arte Fiorentina dei Vinattieri”, in 1288 opgericht door wijnmakers uit Florence en omstreken. Hun doel was kwaliteit en verkoop te stimuleren, maar ook het nuttigen van wijn te beteugelen met respect voor de samenleving. Vergelijkbare doelen streeft het Nederlands Wijngilde (NWG) na. Door permanente aandacht voor educatie en andere activiteiten gericht op de uitbreiding van kennis en ervaring, wil het NWG het begrijpen, respecteren en genieten van wijn op een hoger niveau brengen. Het NWG werd opgericht in 1980 en is daarmee de oudste, nog actieve wijnvereniging in Nederland. De diverse afdelingen verspreid over heel Nederland tellen in totaal circa 300 leden die regelmatig bijeenkomen om wijnen te proeven en er over van gedachten te wisselen.

Opvallend genoeg krijgt deze oudste en grootste groep wijnliefhebbers erg weinig aandacht. Vorige week sprak ik daarom met Joke Scholtens van het NWG in een poging om deze bijzondere vereniging de aandacht te geven die ze verdienen. Dat is niet alleen in belang van het NWG, maar ook van hen, de grote groep ‘notoire liefhebbers’ (zoals ik ze graag noem) die nog onbekend zijn met het NWG. Zij lopen namelijk de kans het nodige proefplezier te missen en de mogelijkheid om allerlei nieuwe feiten, belevingen en andere wetenswaardigheden uit te wisselen met geestverwanten.

Het is erg prettig dat de organisatie van het NWG op het belang van de leden is gericht. Er zijn geen commerciële belangen en de regionale besturen stemmen hun activiteiten altijd af op de wensen van hun leden. Dat resulteert in maandelijkse proefavonden, gezamenlijke wijnreizen, wijn-spijs activiteiten en allerlei andere bezigheden waar de leden zelf hun zinnen op hebben gezet.

Je hoeft geen wijnprofessor te zijn om lid te worden van het NWG, een ieder die wijn een warm hart toedraagt is welkom. Uitwisselingen van kennis en ervaring is belangrijk, maar ook het genieten van mooie wijnen die je vaak zelf niet tegenkomt, wordt niet vergeten. Gastsprekers zorgen voor boeiende proefavonden en regelmatig nemen leden ook deel aan evenementen die andere afdelingen organiseren.

Ik mocht voor het NWG al enkele proefavonden organiseren en de even prettige als leerzame proeverijen Chianti Classico en Vino Nobile (mede mogelijk gemaakt door de betreffende consortia) staan me nog goed bij. Het NWG zoekt vaak samenwerking met andere partijen, waaronder importeurs, producenten en allerlei belangenverenigingen. Dit stelt het NWG in staat om frequent zeer interessante bijeenkomsten te organiseren, waarvoor de leden slechts een kleine financiële bijdrage betalen. De deelnemersbijdragen die de leden per proeverij of jaarlijks betalen (dat varieert per afdeling) is altijd bescheiden en nauwelijks een drempel voor het lidmaatschap.

De periodieke proeverijen, altijd een aangename combinatie van genieten en leren, heeft een aantal leden veel kennis en ervaringen gegeven die regelmatig in de praktijk worden gebracht. Sommigen van hen komen uit de handel of horeca en anderen zijn particulier liefhebber en vaak doen ze samen mee aan officiële, professionele evenementen, waaronder proefcompetities en concoursen. De eigen blindproefwedstrijd, de strijd om de André van Caluwe bokaal, is een hoogtepunt op de activiteitenagenda en zorgt voor een heerlijke en eerlijke strijd tussen teams uit diverse afdelingen. Tijdens andere blindproefwedstrijden heb ik de nodige leden van het NWG zien excelleren en voor het NK Blindproeven 2019 (de selectie van het team dat Nederland vertegenwoordigt op het WK in Frankrijk) reken ik op de deelname van meerdere teams!

Zoals het gebruik in gildes wil, kunnen leden worden onderscheiden met erespelden, eregraden of een benoeming tot erelid. Leden kunnen ook geïntroniseerd worden. Dat klinkt gevaarlijker dan het is, want deze ceremoniële inhuldiging is vrijwillig en bestaat uit het uitreiken van een draaglint met NWG-penning en de toekenning van “balkjes” die overeenkomt met een voltooide wijnopleiding.

Het Nederlands Wijngilde staat open voor het verwelkomen van nieuwe leden en nieuwe afdelingen. Nederland telt duizenden wijnliefhebbers die graag meer willen proeven en leren en voor hen wil ik het lidmaatschap van een niet commerciële organisatie zoals het NWG warm aanbevelen.

Heb je zelf al een proefclub en zoek je aansluiting bij andere liefhebbers die weten wat het is om proeverijen en andere activiteiten te organiseren, neem dan eens contact op met het NWG. Samen bereik je meer en er is genoeg ruimte voor meer leden en afdelingen.

Wie geïnteresseerd is kan gratis (of tegen een kleine bijdrage) een proefavond bijwonen en ervaren of het NWG bij ze past.

Momenteel zijn er afdelingen in Amsterdam, Arnhem, Bergen (NH), Breda, Gouda, Hengelo (O), Nijmegen, Zeist en Maarssen, maar nog wat weinig beweging in regio’s als Rotterdam, Den Haag, Zeeland, Limburg, Drenthe, Groningen en Friesland. Daar zien we graag verandering in komen!

Neem contact op met de dichtstbijzijnde afdeling via de contactbutton op de site van het NWG:

https://nederlandswijngilde.nl/ of via info@nederlandswijngilde.nl

Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer