2019 Wijngilde Twente. Thema: sherry. Leiding: Hans Hol

Wijn 1

Wijn:
Classical Dry Fino             15%
Producent:
Rey Fernando De Castilla, Jerez
Beoordeling:
Opwekkende helder lichtgele wijn, notig, met de geur van kamille. Rijping onder flor; opvoeding Amerikaans hout. Lange afdronk.
Leverancier:
onbekend           € 13,95
Bijzonderheden:
De versterkte wijn van 100% palomino-druiven komt van de kalkrijke witte Albariza grond. Palomino is de onbetwiste druif van Jerez, en wordt ook wel listán genoemd.
Deze sherry laat zich goed combineren met Iberico ham.
Wijn 2
Wijn:
classic dry Manzanilla    15%
Producent:
Rey Fernando De Castilla, Jerez
Beoordeling:
Licht van kleur. Verfijnder, frisser en toegankelijk. Kruidig en droog, wat rokerig. Enigszins licht zilt van smaak; meer noot en schil. Elegant in de afdronk.
Leverancier:
onbekend           € 20,95
Bijzonderheden:
Manzanilla wordt uitsluitend gemaakt in Sanlúcar de Barrameda aan de Atlantische Oceaan.
Deze sherry laat zich goed combineren met haring.
Wijn 3
Wijn:
La Bota de Manzanilla    15%|
82  “florpower mmxv”
Producent:
Equipo Navazos
Beoordeling:
Licht amber van kleur. Zit meer tussen wijn en sherry in; verfijnd. Goede body met noten en amandel; prettige afdronk.
Leverancier:
onbekend           € 24,50
Bijzonderheden:
“Het is een niet-versterkte Palomino Fino, die eerst vergist is in stalen tank, daarna acht maanden onder flor op houten vaten heeft gerijpt en vervolgens weer op staal rijpte, ook onder een laag flor. “ Modern gemaakt, maar wel met solar systeem.
Wijn 4
Wijn:
Valdespino Amontillado Tio Diego
18%
Producent:
Bodega Valdespino
Beoordeling:
Helder, amberkleurig, fonkelend van kleur. Geur, sinaasappelschil, karamel, rozijnen, tuttifruti. Komt terug in de smaak. Mooie afdronk zonder suikerig te zijn.
Leverancier:
onbekend           € 16,95
Bijzonderheden:
Valdespino is een van de oudste bodega’s in Jerez. Op het etiket staat vermeld “single vineyard”! Valdespino is hiermee de enige die in Jerez Single Vineyard Sherry’s maakt. Alle Valdespino sherry’s worden in gebruikte houten vaten gefermenteerd  en niet in RVS zoals je ziet bij massa-producten. Voor het ouderen wordt het solera systeem gebruikt. Valdespino hanteert voor zijn sherry’s een langere lagering dan wat wettelijk is voorgeschreven.  De Tio Diego Amontillado heeft een gemiddelde leeftijd van meer dan 14 jaar!
Wijn 5
Wijn:
30 years old Amontillado
very old rare sherry        20%
Producent:
Emilio Lustau Bodegas
Beoordeling:
Kleur: amber, niet helder. Geur: aromatisch prikkelend, vanille, ziltig, oud hout, meubelwas. Rijkdom aan smaak. Enigszins stekelig. Een complexe wijn.
Leverancier:
onbekend           € 44,=
Bijzonderheden:
De Non Vintage Amontillado VORS behoort tot de absolute top onder Amontillados sherries. VORS in de naamgeving staat voor “Vinum Optimum Rare Signatum”. Deze wijnen zijn uniek en de productie is gelimiteerd. De Lustau Amontillado heeft een zeer lange oxidatieve veroudering gehad van ruim 30 jaar vandaar dat deze de VORS certificaat mag voeren.  De wijn wordt rechtstreeks zonder enige vorm van behandeling uit het vat gebotteld.
Wijn 6
Wijn:
Pedro Ximénez (PX)           15%
Producent:
Bodegas Alvear, Montilla, Cordoba
www.alvear.es
Beoordeling:
De wijn – bruinrood van kleur – traant geweldig in het glas. Geur: karamel, zongedroogde krenten, dadels. Komt in de smaak terug; hint van citrus en sinaasappel. “Lieve afdronk”.
Leverancier:
onbekend           € 18,95
Bijzonderheden:
Door de druiven (van het ras pedro ximénez, waarnaar de wijn vernoemd is) na de pluk te laten drogen, worden heel hoge suikerwaarden bereikt. Zodra de wijn gaat gisten, wordt hij met alcohol versterkt, waardoor hij zijn fruitige smaken houdt. Daarna rijpt hij in houten vaten, wat complexiteit aan de smaak toevoegt. PX is heel verleidelijk om zo aan te nippen of als glaasje naast een espresso. Ook erg lekker bij ijs, chocola en gebak met vijgen of dadels – of gewoon als dessert op zichzelf.
Na cashewnoten en olijven, verraste Hans Hol ons bij de PX sherry met chocoladetaart, die heerlijk combineerde.
Gegevens voor deze notitie zijn ook ontleend aan de site www.grandcruwijnen.nl e.a.