Landelijke Masterclass Alto Adige, op 24 november 2018

Op de NWG najaarsdag in Zeist werd de masterclass Alto Adige gegeven door Cees van Casteren, master of wine.
Veel informatie, naast het uitgedeelde boekwerk.
Alle 15 geproefde en besproken wijnen staan verder nader omschreven.

Wijn 1 (proeflijst 1)
Wijn:
Pinot Blanc / Weissburgunder 2017
Alto Adige DOC
Producent:
Baron Longo,
Egna, Pergola Castelletto Villa
Neumarkt
http://baronlongo.com
Beoordeling:
Leverancier:
Looking for importer
Bijzonderheden:
Grape variety: 100% Pinot Blanc
Production Area: Egna, Pergola Castelletto Villa
Altitude: 250m
Soil: calcareous debris with clayey sand covering porphyr
Vinification: steel
Alcohol: 13 %
Acidity: 5,5 g/l
Res.sugar: 1,2 g/l
Wijn 2 (proeflijst 2)
Wijn:
T.N. 76 Weissburgunder 2014
Mitterberg I.G.T.
Bio
Producent:
Thomas Niedermayr
Hof Gandberg
St. Michael/San Michele Appiano
http://www.thomas-niedermayr.com
Beoordeling:
Leverancier:
Looking for importer
Bijzonderheden:
Grape variety: 100% Pinot Blanc
Production Area: Samn Michael, Eppan
Altitude: 520m
Soil: Loamy and calcareous soil with high contents of white Dolomite rock
Vinification: In part steam and skin contact of 20 hours, in park fermented with the skin. Native fermentation, using the vineyard-own yeast. Half in steel, half in oak barrels, 34 month on the yeast. Not fined or filtered. Bottled in august 2017.
Alcohol: 13 %
Acidity: 5,3 g/l
Res.sugar: 1,1 g/l
Wijn 3 (proeflijst 3)
Wijn:
Soll 2017
Pinot Grigio
Südtirol/Alto Adige DOC
Producent:
Kellerei/Cantina Kaltern/Caldaro
Kaltern/Caldaro
https://www.kellereikaltern.com
Beoordeling:
Leverancier:
Wijnimport J. Bart,
Wijnimport Vinolento
Hemstea Wijnen
Bijzonderheden:
Grape variety: 100% Pinot grigio
Production Area: Caldaro
Altitude: 250-300m
Soil: Heavy soils, primarily loamy, whethered chalk
Vinification: Whole cluster pressing of ripe and healthy grapes, slow fermentation at a controlled temperature of 18°C, 50% in big oak, 5 month of aging on the fine lees, filtering and bottling in March
Alcohol: 14,5 %
Acidity: 5,3 g/l
Res.sugar: 2,5 g/l
Wijn 4 (proeflijst 5)
Wijn:
Aristos 2017
Kerner
Producent:
Eisacktaler Kellerei/Cantina Valle Isarco
Klausen/Chiusa
http://www.eisacktalerkellerei.it/en.html
Beoordeling:
Leverancier:
Verkerk
Bijzonderheden:
Grape variety: 100% kerner
Production Area: Valle Isarco
Altitude: 750-980m
Soil: Lean skeleton-rich, shallow alluvial soils containingqyartz Phyllite
Vinification: –
Alcohol: 14,0 %
Acidity: 6,9 g/l
Res.sugar: 3,9 g/l
Wijn 5 (proeflijst 6)
Wijn:
Sauvignon 17
Sauvignon Blanc 2017
DOC
Producent:
Bergkellerei Passeier
St. Martin in Passeier
St. Leonhard
http://www.bergkellerei.it/bergkellerei-de/#1
Beoordeling:
Leverancier:
Looking for importer
Bijzonderheden:
Grape variety: 100% Sauvignon Blanc
Production Area: Tirol, Passeier Valley
Altitude: 500m
Soil: Deep and stony debry cone
Vinification: Graduated harvest over 1 minth time, cold soak, spontaneous fermentation in oak barrels and stainless steel, aging on lees for 9 month and 6 month in bottle
Alcohol: 13,9 %
Acidity: 5,9 g/l
Res.sugar: 1,3 g/l
Wijn 6 (proeflijst 7)
Wijn:
Sauvignon Riserva 2015
Südtirol/Alto Adige DOC
Producent:
Kellerei/Cantina Bozen/Bolzano
Bozen/Bolzano
https://www.kellereibozen.com
Beoordeling:
Leverancier:
Karakter Wijnimport
Bijzonderheden:
Grape variety: 100% Sauvignon Blanc
Production Area: Bolzano Renon
Altitude: 550m
Soil: Porphyry slopes
Vinification: Gentle pressing, alcoholic fermentation ans maruration in oak barrels. Further aging in the bottle
Alcohol: 15 %
Acidity: 5,9 g/l
Res.sugar: 3,0 g/l
Wijn 7 (proeflijst 8)
Wijn:
Exil 2017
Gewürztraminer
Südtirol/Alto Adige DOC
Producent:
Baron di Pauli
Kaltern/Caldaro
http://www.barondipauli.com
Beoordeling:
Leverancier:
On request
Bijzonderheden:
Grape variety: 100% Gewürztraminer
Production Area: Tramin
Altitude: 500m
Soil: The Sandy-limestone soils yield firm structured wines
Vinification: 12 hours maceration on the skins, fermentation in steel and maturation sur lie for 5 month
Alcohol: 14,5 %
Acidity: 4,3 g/l
Res.sugar: 6,0 g/l
Wijn 8 (proeflijst 9)
Wijn:
Pinot Noir Reserva 2015
Trattmann
Südtirol/Alto Adige DOC
Producent:
Kellerei/Cantina Girlan
Girlan/Cornaiano
https://www.girlan.it
Beoordeling:
Leverancier:
Sauter
De Wijnengel
Bijzonderheden:
Grape variety: 100% Pinot Noir
Production Area: Mazzon, Pinzano, Cornaiano
Altitude: 350-450m
Soil: Clayey and calcareous soils
Vinification: Destemming ans slow must fermentation (20-24 days) in stainless steel tanks (gravity-flow). Malolatic fermentation and aging for 12 month partly in big oak barrels (12 hl( partly in barrique. Finally aging for 8 monthin big wooden barrels (70 hl)
Alcohol: 14,9 %
Acidity: 5,8 g/l
Res.sugar: 1,2 g/l
Wijn 9 (proeflijst 11)
Wijn:
Amadeus 2016
Schiava
Vino Rosso Bio
Producent:
LieseleHof
Familie Werner Morandell
Kaltern/Caldaro
https://lieselehof.com/de
Beoordeling:
Leverancier:
Looking for importer
Bijzonderheden:
Grape variety: 100% Schiava
Production Area: Caldaro
Altitude: 300m
Soil: Clayey, Sandy, granite
Vinification: Steel
Alcohol: 12,5 %
Acidity: 4,0 g/l
Res.sugar: 1,6 g/l
Wijn 10 (proeflijst 10)
Wijn:
Puntay 2016
Kalterersee/Lago di Caldaro
Classico Superiore
Südtirol/Alto Adige DOC
Producent:
Erste + Neue S.C.A.
Kaltern/Caldaro
https://www.erste-neue.it
Beoordeling:
Leverancier:
Vindorado
Arisz Et Al Wijnspecialist
Bijzonderheden:
Grape variety: 95% Schiava/Vernatsch + 5% Lagrein
Production Area: Caldaro
Altitude: 250-400m
Soil: Containing lime and porphyry
Vinification: Mash fermentation in stainless steel tanks with a long tome of contact between mash and wine. Storage and aging in big wooden casks and 5% in tonneau
Alcohol: 13,5%
Acidity: 4,9 g/l
Res.sugar: 2,0 g/l
Wijn 11 (proeflijst 12)
Wijn:
San Magdalener Classico 2017
Südtirol DOC
Producent:
Griesbauerhof
Familie Mumelter
Bozen/Bolzano
http://www.griesbauerhof.it/en
Beoordeling:
Leverancier:
Looking for importer
Bijzonderheden:
Grape variety: 95% Schiava/Vernatsch + 5% Lagrein
Production Area: Classic area from San Magdalena
Altitude: 300m
Soil: Sandy loam with porphyry origin
Vinification: In big oak barrels for 10 month
Alcohol:13,0 %
Acidity: 5,0 g/l
Res.sugar: 0,2 g/l
Wijn 12 (niet op de proeflijst)
Wijn:
Hueb 2016
San Magdalena Classico
Südtirol/Alto Adige DOC
Producent:
Untermoserhof
Georg Ramoser
San Magdalena
Geen website
Beoordeling:
Leverancier:

 

 

Bijzonderheden:
Grape variety: 96% Schiava/Vernatsch + 4% Lagrein
Production Area:
Altitude:
Soil:
Vinification:
Alcohol: 14 %
Acidity:
Res.sugar:
Wijn 13 (proeflijst 13)
Wijn:
Lagrein 2017
Südtirol/ Alto Adige DOC
Producent:
Weingut Fliederhof
Stefan Ramoser
San Maddalena di Sotto
https://www.fliederhof.it/de
Beoordeling:
Leverancier:
Looking for importer
Bijzonderheden:
Grape variety: 100% Lagrein
Production Area: Bolzano
Altitude: 330m
Soil: Clay, moraine, River gravel, sand inclusions to wethering of quartz porphyry
Vinification: Fermentation in stainless steel tanks, aging in oak  cask
Alcohol: 13,5 %
Acidity: 5,0 g/l
Res.sugar: 1,2 g/l
Wijn 14 (proeflijst 14)
Wijn:
Alto Adige Lagrein
Riserva 2015
Producent:
Abtei Muri, Muri-Gries
Bozen/Bolzano
https://www.muri-gries.com
Beoordeling:
Leverancier:
Looking for importer
Bijzonderheden:
Grape variety: 100% Lagrein
Production Area: Bolzano, Gries-Moritzing
Altitude: 250-280m
Soil: Alluvial material on quartz porphyry
Vinification: Temperature controlled fermentation in stainless tanks at 30°C for 14 days, followed by a malolactic fermentation in stainless steel and aging in small wooden barrels for 14-16 month
Alcohol: 13,5 %
Acidity: 5,3 g/l
Res.sugar: 1,9 g/l
Wijn 15 (niet op de proeflijst)*
Wijn:
Maso delle Rose 2015
Blauburgunder/Pinot Nero
Südtirol/Alto Adige DOC
Producent:
Tenuta Weger
Josef Weger
Girlan/Cornaiano
https://www.wegerhof.it
Beoordeling:
Leverancier:

 

Bijzonderheden:
Grape variety: 100% Pinot Noir
Production Area:
Altitude:
Soil:
Vinification:
Alcohol: 13,5 %
Acidity:
Res.sugar:

De laatste wijn moest, aan de hand van vragen, blind worden gedetermineerd.
(monocepage/blend, druivensoort, hout of niet, hoogte van wijngaarden etc.)
De winnares, Marloes Buchholz van afdeling Gooi en Vechtstreek ontving uit handen van Cees van Casteren “de” Italiaanse Wijngids Gambero Rosso. Gefeliciteerd!