NWG Maastricht Verslag Proeverij Wijnen van Pierre Ache

Een proeverij met biologische, bio-dynamische en natuurwijnen met als thema “Avontuurlijke natuurlijke ontwikkelingen in de wijnwereld”. En avontuurlijk was het!

Peter Hekers van Pierre Ache Wijnen zorgde voor de wijnen (uit eigen assortiment) en de presentatie.

We proefden 9 wijnen en werden daarmee ‘ingewijd’ in de wereld van bio-(dynamische) en natuurwijnen. De deelnemers aan deze proeverij toonden enige scepsis, maar waren nieuwsgierig genoeg om objectief te proeven en te oordelen. Het zorgde voor een plezierige interactie en dynamiek. Kortom: geslaagd, met dank aan Peter!!

Wijn 1

Een mousserende wijn uit België. Wijndomein Optimbulles (Borgloon). Cuvée Trilogie. Non vintage. Trilogie geeft al aan dat er 3 (klassieke) druivensoorten zijn gebruikt: chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Gemaakt volgens de “methode traditionelle”. Brut nature (dus geen dosage). Kleur: lichtgeel. Mooie mousse, beetje brioche, gist, appel, citrus. Zuurgehalte gemiddeld +. Alcohol gemiddeld (12,5%). Biologisch en natuurlijk gemaakt. Nu drinken.

Wijn 2

Een monocépage uit België. Maar dan een Muscat 2019 van Domein Pietershof (Voeren). Deze muscat wordt alleen in goede jaren als monocépage gemaakt. Een lichtgele kleur. Stuivende, druivige, aroma’s waarin ook tonen van gele appel en grapefruit te ontdekken zijn. Mooi droog. Bittertje. Kruidig. Nu drinken.

Wijn 3

Uit Bugey in Frankrijk. Les Côtes 2020 van Domaine Yves Duport. Monocépage chardonnay. Enigszins a-typisch. Iets geoxideerd. Zeer weinig sulfiet (niets toegevoegd). Bio-dynamisch. Zuurgehalte gemiddeld. Alcoholgehalte gemiddeld+. Kleur lichtgeel. Aroma’s: grapefruit, appel. Geen malo. Geen hout. Bittertje. Mooie, droge wijn met lichtzoete aanzet. Nu drinken.

Wijn 4

Witte Saumur. Monocépage chenin blanc. Guichardière 2019 van Domaine Regnier-David. Bio-dynamisch. Gerijpt op oude barriques. Kleur lichtgeel. Aroma’s van geel (steen-)fruit, citrus, appel, kruidig. Prachtige wijn, krachtig, complex. Zuurgehalte gemiddeld+. Alcohol gemiddeld+ (13,5%). Nog jong, zeker 3-4 jaar op te slaan.

Wijn 5

Een zgn. Oranje-wine! Bio, natuurlijk, zonder toegevoegd sulfiet. Schudden voor gebruik! Elzas, monocépage sylvaner (v.v.), Domaine Ansen, Lieu-dit Lerchensand 2020. Oranjekleur van 6 dagen schilweking. Gemaakt als een rode wijn. Wijkt volledig af van ieders ‘referentiekader’. You love it, or you hate it ?. Kleur: oranje. Aroma’s van thee, nectarine en sinaasappelschil (zeste). Strak droog. Tannine (pitjes, schilletjes). Alcoholgehalte hoog (14). Max 1 à 2 jaar bewaren.

Wijn 6

Een rode wijn van Foradori. Monocépage teroldego. IGT Dolomiti. Sgarzon 2020. Bio-dynamisch. Zonder toegevoegd sulfiet. Gerijpt op amfora (tinajas). Kleur granaatrood. Aroma’s: iets stal, kers en bes (rood en zwart fruit), chocolade. Aciditeit gemiddeld +. Alcoholgehalte gemiddeld – (12,5%). Nu drinken = karaferen. Nog 2 à 3 jaar laten liggen.

Wijn 7

Een Italiaanse rode wijn. DOC Colli Piacentini (Emilia-Romagna). Monocépage barbera. Carabas 2018 van Luretta. Bio. Robijnrode kleur. Aroma’s van zwart en rood fruit, peper, munt. Houtinvloed. Deze wijn bleek het dichtstbij het referentiekader van de proevers te liggen. Tannine, aciditeit en alcoholgehalte (13,5) gemiddeld. Nu prima, maar kan zeker nog 4 jaar liggen.

Wijn 8

Een rode Bourgogne. Monocépage pinot noir. Les Ecrivains 2019 van Nicolas Morin. Bio-dynamisch. Geen toegevoegd sulfiet. Zeer kleine productie (1414 flessen). 12 maanden houtrijping. Donker robijnrode kleur. Aroma’s: ‘stal’, cederhout, kruidig, rood fruit. Aciditeit, tannine en alcohol (13,5%) gemiddeld. Nu drinken = karaferen. Nog 3 à 4 jaar laten liggen.

Wijn 9

En tot slot een dessertwijn uit Italië. DOC Colli Piacentini (Emilia-Romagna). Bio. Monocépage malvasia aromatica di candia. CastelVento (Luretta) 2016. Kleur goudgeel. Aroma’s: zeste, beetje menthol en rozijnen. Lichtzoet. Iets bitter. Mooie zuren. Aciditeit en alcohol gemiddeld. Nu drinken.