T25 Leden vragen

Recycling van wijnflessen is een prachtige gedachte en in Frankrijk bijvoorbeeld zijn er al diverse lokale initiatieven. Meestal binnen een appellatie en vaak beperkt tot een enkele wijnboer. De meeste kleine wijnboeren hebben namelijk niet de faciliteiten om (hun eigen) flessen te reinigen en het opslaan van teruggebrachte flessen moet elders gebeuren om verontreiniging door schimmels en insecten in de wijnkelder te voorkomen. 

Uitdaging in Frankrijk is dat appellaties autonoom zijn in het opstellen van regels en het maken van afspraken. Bijvoorbeeld over de vorm van een fles. Vaak zijn dat afspraken tussen wijnboeren onderling, zoals de Neptune-fles van Picpoul de Pinet met het logo van Neptunus op de fles. En nog een mooi voorbeeld: het wapen van Châteauneuf-du-Pape op de fles: de Pauselijke tiara boven de sleutels van de Sint-Pieter. In de Alsace is het weer anders. Daar is de flesvorm – de flûte d’Alsace – vastgelegd in het Cahier des Charges. Deze diversiteit staat een praktische en rendabele recycling in de weg. 

Met al die regels en verschillen is een recycle-systeem voor wijnflessen binnen een land al bijna niet te doen, laat staan over diverse landen heen. Alle (wijn)neuzen dezelfde kant op krijgen is de komende decennia een utopie. Een eerste stap in de goede richting is als producenten van bulkwijnen en grote importeurs de handen ineenslaan en gezamenlijk met een statiegeldregeling starten. Maar ook dat is gezien de grote commerciële belangen haast ondenkbaar. Want tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren.   

In het streven naar meer duurzaamheid komen bag-in-box, blikjes en papieren flessen eerder in beeld. Voordelen daarvan zijn lagere productie- en transportkosten, efficiënte opslag en veel meer communicatiemogelijkheden. Op het gebied van verpakkingsalternatieven zijn vele initiatieven gaande, waarvan bag-in-box in Frankrijk momenteel wel de meest succesvolle is. 

Het denken over en experimenteren met herbruikbare flessen staat echter niet stil. De wereldwijde beweging het Porto Protocol en Sustainable Wine Solutions uit Londen doen samen onderzoek naar oplossingen, blijkt uit het artikel op Vitsphere