Een gewichtige zaak, door Richard van Oorschot, NWG Wijnmeester Wijngilde Arnhem
Het maakt niet uit hoe zwaar een wijnfles weegt, toch? Het gaat immers om de kwaliteit van de wijn die erin zit. Mis! Het blijkt regelmatig dat bij blindproeverijen wijn in een zwaardere fles hoger gewaardeerd wordt dan wijn in een lichtere fles. De proevers dichten de wijn een hogere prijs toe en ook de wijn zelf vinden ze beter.
Een prachtige proef om zelf te doen: Neem drie lege flessen, oplopend in gewicht, allemaal met een inhoud van 750ml. Als het kan met dezelfde vorm, maar kijk maar wat er voorhanden is.. Zet een modern licht flesje van 350-400 gram aan de linkerkant, een reguliere fles van 500 gram leeggewicht in het midden, en een serieus dikke fles van zo’n 750 gram op rechts. Vul de flessen met exact evenveel van dezelfde wijn. Neem een beetje behoorlijke wijn; een fijne Côtes du Rhône bijvoorbeeld. Verpak de flessen in aluminiumfolie of papier en laat proevers zelf hun glazen vullen.
De deelnemers proeven de wijnen om vervolgens hun waarnemingen te bespreken. Kijk wat er gebeurt tijdens de discussie. Als je er geduld voor hebt, laat je punten uitdelen of proefnotities maken. De wijn in de zwaardere flessen worden geheid als meer complex ervaren, en de fles links ‘wat eenvoudig’.
Deze proef is een mooi voorbeeld van hoe niet alleen smaak ons beeld van een wijn bepaald. Ook zeldzaamheid, een mooi verhaal of goede herinneringen bepalen ons plezier. En dus ook het flessengewicht. Dat laatste is eigenlijk jammer. Het proces van wijnmaken kan, als je het goed doet, namelijk met een vrij lage belasting van onze wereld.
Druivenstokken hebben immers weinig mest nodig, en de beweging in de wijnbouw naar meer en meer biologische bestrijding van plagen, betekent een kleinere ecologische voetafdruk. Maar ‘helaas’ wijn wordt zeker niet altijd gedronken waar hij geproduceerd wordt. En dat is begrijpelijk; ons leven als wijnproevers zou immers een stuk minder interessant zijn als we alleen de wijn van om de hoek mochten drinken. Maar het is nu net het transport van wijn dat de voetafdruk groter maakt.
Het gewicht van het glas dat we gebruiken om wijn te verpakken en te verschepen bepaalt ongeveer een derde van de CO2 productie van de wijnindustrie. Dat is nogal wat. Elke gram extra aan een fles kost meer materiaal, en meer brandstofverbruik voor elke kilometer dat het getransporteerd wordt. Zonde, toch?
Laten we daarom het goede voorbeeld geven, en bij wijnmakers, importeurs en wijnwinkels vragen om lichtere verpakkingen. Koop bij die wijnhuizen die het licht hebben gezien. Vertel het aan je buren en je familie bij de bbq. Zo helpen we een klein beetje mee, en het scheelt je je rug de volgende keer bij het verslepen van je aanwinst naar de kelder of de opslag.