NWG Nijmegen: Amphora wijnen

Op dinsdag 16 april proefden we amphora wijnen. Hieronder lees je de conclusie van het organiserend team.

Van het proefteam van 24 personen hadden een viertal eerder amphora wijnen geproefd. Voor de meeste proevers waren de neus- en mond ervaringen nogal verrassend, vooral omdat wijnliefhebbers hier in Nederland niet zo gewend zijn om amphora wijnen te drinken.

Er werd al snel geconcludeerd dat het drinken van dit soort wijnen een heel andere mindset vereist en dat de wijnen niet beoordeeld moeten worden in relatie tot de wijnen die in West- en Zuid-Europa worden geproduceerd.

De meeste wijnen werden als matig geclassificeerd omdat ze weinig complex waren en weinig body hadden, maar ze waren in het algemeen wel goed gemaakt. De laatste twee wijnen werden als beste geclassificeerd, maar deze wijnen waren dan ook wijnen die ofwel in barriques waren gerijpt (nr. 7), of waren gefermenteerd in amforen die in ouderwetse, hout gestookte ovens waren gebakken, waardoor ze een geroosterde smaak kregen (nr. 8). Deze wijnen kwamen dus het dichtst in de buurt van de wijnen die we gewoonlijk drinken. Het lijkt dus heel moeilijk om je vooroordelen los te laten.

WijnProducentPrijs
1. Melitoni Dry White Bolnisi 2022Melitoni-Racha, Georgië
16,25
2. Tre Monti Vitalba Albana 2022Tre Monti
24,95
3. Kakhuri Gvinis Marani Saperavi Qvevri 2018Kakhuri Gvinis Marani, Kakheti Georgië
13,95
4. Sopho’s Family Winery Saperavi Qvevri 2023Team Sopho’s, Mukuzani, Georgië
16,95
5. Avondale GSM Qvevri Red 2021Avondale, Paarl, West-Kaap, ZA
29.99
6. Herdade de São Muguel Alentejano Art.Terra Amphora Tinto 2020Herdade de São Miguel, Redonto, Portugal
14,75
7. Bravo Escós Les Camades Priorat 2021Bodega Bravo Escós, Torroja del Priorat, Spanje
28,50
8. Collección de Toneles Centenarois Luis XIV Anforas Tinto 2022Colleccion de Tonelist Centenarios SL, Alicante, Spanje
16,95