Gouda

NWG WijnmeesterMartin Rijxman
WijngildeGouda
Lid van het NWG sinds1991
NWG Wijnmeester sinds2004
Wijnopleiding/verleden“Kandidaat Grootmeester Wijnproever” = SWEN-3
SDEN-4 = Vinoloog
Specialisatie
Meest favoriete wijn of streekToscane, Piemonte en Veneto

Passie voor wijn

Martin Rijxman

Al heel vroeg kwam ik in aanraking met wijn. Niet dat ik al heel snel begon met alcohol, maar meer dankzij mijn vader. Mijn vader werkte bij de spoorwegen en vanuit diens functie reden wij op vakantie veel met de trein. Nu was het zo dat mijn vader met de auto vooruitging en mijn moeder, mijn zus en ik met de trein erachteraan. Op de terugweg nam mijn vader van het restant vakantiegeld (je had nog geen euro’s) in ieder land een paar flesje wijn mee, die ik bij thuiskomst documenteerde en opsloeg in de kelder.
Veel later, ik zal zo’n 25 of 26 jaar zijn geweest ben ik begonnen aan de opleiding voor het wijncertificaat bij de SVH (Horeca vakschool), welke ik met een diploma in 1988 heb afgerond. Na een aantal jaren lid te zijn geweest van het Nederlands Wijngilde heb ik samen met Tom Schaafsma, zijn vader, Jacqueline en vele anderen de opleiding tot Vinoloog o.l.v. Arnout- en Jeanne Braat gedaan. Ik herinner mij nog steeds de bevlogen lessen van Willem Klaver en Iteke van der Vlugt. Sinds 2004 ben ik dan ook “Kandidaat Grootmeester Wijnproever” = SWEN-3 = SDEN-4 = Vinoloog
Na een tijdje tweede wijnmeester te zijn geweest naast Ton Rutten heb ik in 2010 het stokje van hem overgenomen en ben, onder voorwaarde dat er een nieuwe 2e wijnmeester zou komen, 1e wijnmeester geworden.
Vele jaren, proeverijen en een aantal door mij georganiseerde wijnreizen verder, vind ik wijn nog steeds een geweldige hobby. Ik moet ook toegeven dat Italië daarbij wel mijn specialiteit is geworden. En hoewel mensen vaak aan mij vragen: “Jij als wijnkenner, Ken je deze ……. Wijn”, antwoord ik steevast met de uitspraak van Harold Hamersma: “Ik ben geen wijnkenner, want ik ken niet alle wijnen. Ik ben hooguit wijnliefhebber”.

Ik werk in de datacommunicatie en computernetwerken. Na lange tijd bij de grootste vliegtuigbouwer van Nederland te hebben gewerkt, ben ik in 1998 overgestapt naar de PTT het huidige KPN. Hier ben ik nog steeds werkzaam, de laatste jaren als business consultant voor grote bedrijven

Martin is bereikbaar via dit e-mailadres mailadres