Genieten in een Nederlandse wijngaard

De Amsteltuin is een Nederlandse wijngaard, die gelegen is aan de Zuidrand van Amstelveen. Het is een idyllische plek in het groene Amstelland, waar het goed toeven is. Op 24 juni jl had het NWG Amsterdam daar haar proeverij, die het lastige Coronaseizoen afsloot.

Het werd een avond, die geheel in het teken van de Nederlandse wijn stond. Na verwelkomd te zijn met een glas ‘t Bruisende genieten’ (Een rosé met een bubbeltje erin, gemaakt van de druiven Cabernet Cortis en Pinotin). kreeg de Wijngildegroep Amsterdam een rondleiding door de ongeveer 1 ha grote wijngaard. Een wijngaard die met name in het weekend veel te bieden heeft. Naast de rondleidingen kan er op vrijdag, zaterdag en zondag gedronken en gegeten worden. Behalve de wijnen van het huis kun je er picknickmanden kopen. Waarna je een mooi plekje naar keuze tussen de ranken kunt uitzoeken om deze lekkernijen te nuttigen.

De wijnen van de Amsteltuin

Nadat ook het wijnbedrijf was bekeken en alle relevante informatie binnen verteld was, kwamen de overige drie wijnen van de Amsteltuin in het proefglas. Het gaat dan om:

’t Witte genieten 2018 – ’t Witte genieten 2019

Een frisse, droge witte wijn. De wijn is een cuvée van de druivensoorten Solaris en Johanniter.  

Gris d’Adriana 2019,                                                                                                                            Een volle, fruitige witte wijn, gemaakt van 85% Souvignier Gris en voor het overige van de Solaris-druif.

’t Rode genieten 2018                                                                                                                              De rode wijn van 2018 werd in augustus gebotteld. Deze rode wijn is gemaakt van Cabernet Cortis en Pinotin, is meer dan 18 maanden gelagerd op eikenhouten vaten.

Andere Nederlandse wijnen

Voorzitter Ingrid Pendavingh is een door de wol geverfde kenner van Nederlandse wijnen. Zij had dan ook daarnaast een mooie selectie van Noord-Hollandse meegebracht die net weer anders waren dan de wijnen van De Amsteltuin. Het ging daarbij om de wijnen van de Tesselse wijngaard De Kroon met haar witte wijnen Yorick ( Druivenras Johaniter) en Trots ( DruivenrasSouvignier Gris) en om twee rode wijnen van wijngaard Saalhof uit Wognum. Dat waren de Rondo en de Beaujoloos. Allemaal wijnen, die zich redelijk kunnen meten met hun buitenlandse equivalenten, al betaal je voor een Nederlandse wijn altijd wel wat meer.

De laatste twee te proeven wijnen had Ingrid meegenomen omdat ze deze wijnen de week daarvoor in Limburg had gespot. Ze vond het leuk om daarmee te eindigen. De wijnen een Siegerebe  ( Volgens Ingrid de enige wijngaard in NL die deze heeft aangeplant) en Pinot Noir 2018  kwamen van wijngaard Salamander in Eys. Hierin was duidelijk de warmte en zon van het zuiden in te proeven. 

Op weg naar een betere tijd!

Dankzij de boeiende rondleiding, het geweldige weer, de mooie buitenambiance, de kaas en de charcuterie en – niet in de laatste plaats de wijnen-  was het een prachtige avond, die veel Corona-ellende deed vergeten.