Weinbäuerin Carolin Weiler

uit Lorch

Een primeur voor drie partijen
In het pré Corona tijdperk nam ik regelmatig deel aan activiteiten van het Rheingauer Wein Konvent (ca. 600 leden). Een voordracht bij Geisenheimer University, bezoek aan een wijngoed, wijnreis buiten de Rheingau of een proeverij in Kloster Eberbach. Door de pandemie zijn al deze activiteiten teruggeschroefd. Om toch iets voor de leden te doen heeft RWK onlangs een online proeverij georganiseerd. Zowel voor de organisatie, de wijnboerin als ondergetekende proever was dit een primeur. Om de proeverij gladjes te laten verlopen is van tevoren met een aantal deelnemers ‘proefgedraaid’. Omdat ik de enige ‘vreemde eend in de bijt’ was, mocht ik hierin meedraaien.

Terugkijkend, een geslaagde proef. Resultaat, een zoom proeverij met 70 (!) deelnemers die gladjes verliep.

“De wijnberg krijgt mij niet klein, ik krijg de wijnberg klein!”
Wijnboerin Carolin Weiler uit Lorch gaf een openhartig kijkje in haar levenswandel en haar relatie tot wijn. Ik neem m’n petje af voor een vrouw van begin 30 met veel ambitie op zo’n klein ‘Steillagenweinbetrieb’ van 4 hectare. Het was niet zo vanzelfsprekend dat Carolin als dochter, met 2 broers naast zich, het ouderlijk wijnbedrijf zou overnemen. Maar na haar benoeming als ‘Weinkӧningin’ werd de lokroep voor haar steeds sterker. Het aanvankelijk verzet van vader Richard “Wein ist Mӓnnersache” heeft niet mogen baten: Carolin heeft doorgezet. Haar ambitie zorgde voor wijnen met een eigen handschrift. Ook haar goede communicatieve vaardigheden werkten mee aan het succes. Dat laatste blijkt ook uit de mooie website van dit weingut: www.weingut-weiler.de. Als klap op de vuurpijl kwam dit jaar de benoeming tot “Entdeckung des Jahres 2021” door het wijnblad Vinum.

Weinweiblich, de film
Maar nog voor ze deze erkenning kreeg is Carolin in een ander project terecht gekomen. Twee jaar geleden is er in Duitsland een filmproject gestart over de toename van vrouwen als zelfstandig wijnboer. Tijdens de casting is Carolin opgevallen. Ze kwam als startende wijnboerin heel authentiek over. Deze film met de titel ‘weinweiblich’ is vanwege Corona nog niet uitgebracht in de Duitse bioscopen. De trailer is te zien op youtube.

Over de proeverij
Carolin presenteerde drie wijnen. Een Blanc de Noir en 2 x Riesling. Alle drie ‘filigrane’ wijnen met moderaat alcohol (12.5%). Fruit en mineralen naast een uitstekende zoet/zuur balans. Ondanks een zekere lichtvoetigheid een uitdrukkingsvol mondgevoel met een bijpassende lange afdronk. Om met de woorden van Heidi Schrӧck (wijnboerin Oostenrijk) te spreken: “veel mannen hadden ‘m ook zo willen maken”. Kortom deze proeverij was voor mij de ontdekking van het jaar. De prijzen? Al even moderaat, zeker voor steillagen wijnen.
Deze wijnboerin prijst zich zeer gelukkig dat haar ouders het mogelijk hebben gemaakt om tot haar dertigste steeds te kunnen blijven leren, zonder ook maar éen cent zelf te verdienen!

12 februari 2021, Dirk de Jong, Wijngilde Gouda