NWG Bergen: Ingezoomd Wijndomein de Koen


Onze wijnclub proeft wijn van Nederlandse bodem en wel van de dichtbijgelegen wijngaard uit Zuid Scharwoude.
We proeven op afstand….
Vijf wijnen overgeschonken in kleine waterflesjes, twee wit één rosé en twee rood….
Gesproken over Nederlandse wijn, de hybride druivenrassen en over dit bijzondere domein.
Uitgebreid geproefd we waren fel en gaven veel commentaar.
Wat een plezier om elkaar te zien, de Zoom deed het goed, en de wijnen?

  1. Langedijker Witte 2018 een aromatische wijn, bloemig, druivig, veel geur en smaak, verrassend eerste glas. de druivenrassen zijnMuscaris, gebeld met Solaris en Souvigner Gris.  
  2. Mijn Lief 2017, heel anders, de wijn heeft hout gehad, deze volle hout gerijpte wijn werd gemaakt op verzoek van de vrouw van de wijnboer. Een speciaal vat van 500 liter aangeschaft en daar is de wijn van de Souvigner Gris een jaar in opgevoed, Het resultaat is een complexe wijn en de wijnboer noemt deze wijn dan ook “Mijn Lief”.
  3. Eerste Pluk 2018 de rosé van De Koen, gemaakt van Rondo, een wijn met een bite, vrij hoge zuren, geen allemansvriend, veel wijn.
  4. Langedijker Rode 2018 een fruitige rode wijn, druiven zijn Rondo en Marechal Foch. Vol van smaak, sappig en soepel met tonen van kers en braam. Geproefd uit de koelkast; fijne zuren en lange afdronk.
  5. Samen Rood 2017 Rondo en Cabernet Cortis. De wijn heeft een houtrijping gehad van 12 maanden. De neus heeft zwart fruit, braam, cassis en licht potloodslijpsel, beetje ceder, en is ietsje kruidig. De smaak is vol en sappig met veel fruit en wat complexiteit. De afdronk is langer dan wijn 4.

Vijftien leden met elkaar achter een laptop wijnproeven van een wijngaard uit Langedijk, we waren echt onder de indruk van de kwaliteit. Het uurtje was hilarisch, we waren blij elkaar te zien, en hopen dat we snel weer int echt kunnen proeven.

Wisten jullie dat Nederland 170 commerciele wijngaarden heeft? Totaal 240 hectare aan wijngaard. En dat de kwaliteit van de wijnbouw door de klimaatverandering enorm toeneemt?  De lentes, zomers en herfst zijn warmer dan ooit, dit betekent dat de wijnstokken beter kunnen groeien, minder last van schimmels hebben, wel van ….langer rijpen, meer aroma’s en hogere suikers hebben en daardoor betere wijnen kunnen maken.

16 mei ben ik op de fiets gestapt en met Jaap naar Wijndomein De Koen gegaan, een half uurtje fietsen vanaf Bergen…Een afspraak met Pieter de Boer, eigenaar en oprichter van De Koen, de wijngaard is in 2003 gestart.

De locatie is het Rijk van Duizend eilanden in Zuid Scharwoude, dit perceel lag wat hoger en werd de Koen genoemd.

De wijngaard is 2 hectare, de druivenrassen zijn allemaal hybride; geënt op een Amerikaanse onderstam, die ongevoelig is voor druifluis, de Phyloxera Vastatrix.

Druivenrassen: Solaris, Rondo, Marechal Foch, Cabernet Cortis, Phoenix, Souvigner Gris en Muscaris. De moderne druivenrassen zijn ontstaan uit kruisingen, waarna steeds een selectie is gemaakt op basis van resistentie. dat is de reden waarom het 100 jaar heeft geduurd voordat er goede meeldauw resistente rassen waren.

Ieder ras heeft zijn eigen rijtje, mooie elshagen zorgen voor genoeg beschutting, de rijen staan in noord-zuid richting zodat alle trossen of ochtend- of middagzon krijgen.

Bodem is zware klei, dus drainage is belangrijk.

Bedreigingen: de suzuki fruitvlieg en galmijt, insecten in de wijngaard en natuurlijk het weer, zeker tijdens de oogst.

Wijnmaken: de meeste druiven rijpen na de alcoholische vergisting  in roestvrijstaal, sommigen rijpen daarna op hout, witte wijn op vaten van 500 liter, de rode wijn in brique van 225 liter, de dessertwijn van Muscaris wordt gemaakt door het laten indrogen van de druiven, waardoor de suikers oplopen en je zoete wijn kan maken.

Soorten wijn: mousserend, witte wijn; zelfs een houtgerijpte, rosé, rood, met en zonder houtrijping, dessertwijn, een soort van grappa, een likeur en ook druivensap met prik.

De dessertwijn is uitverkocht, deze wijn heeft jarenlang hoge onderscheidingen gekregen, ‘Nagenieten’ heet deze, wat een mooie naam.

Het bezoek van zaterdag 16 mei:

De loten waren mooi uitgelopen, kleine trosjes al zichtbaar, sommige wijnranken hadden vorstschade, het heeft gevroren op 12 mei, Pieter kreeg een alarm midden in de nacht, moest zijn bed uit om de regeninstallatie aan te zetten, en laagje water beschermt tegen vorst.

De wijngaard zag er super verzorgd uit, Pieter werkt met vrijwilligers die iedere woensdag komen om te helpen met van alles; maaien, mest aanbrengen, aanbinden van de takken, uitlopers weghalen, opgroeiende takken geleiden tussen de draden, bladwand openhouden, snoeien en uiteindelijk de pluk met de hand. 

Wijnbouw is niet romantisch, is gewoon keihard werken.

Ik voel dat deze man een enorme liefde heeft voor zijn stukje grond, en hij is trots op zijn druivenranken en het uiteindelijke resultaat. Stan Beurskens, Nederlands bekendste wijnmaker, is zijn adviseur in deze, want als wijnmaker moet je iedere keer de juiste beslissing nemen, en vooral de goede timing kiezen.

Na het bezoek aan de wijngaard koop ik flessen wijn, we gaan ze samen proeven met het Wijngilde van Bergen, tijdens een online proeverij en ik ben razend nieuwsgierig naar de geuren en smaken van de hybride druivenrassen.

Koen van der Plas, Nederlands topsommelier, heeft deze wijngaard in zijn boek Wijn & spijs uit NL vermeld, het boek is uitverkocht helaas, zodra het weer te koop is ligt het open in mijn wijnhuis.

Door Annelies Kuijs-Boogert, wijnmeester Montagne