Armenië, traditie en vernieuwing NWG Amsterdam

Op 5 maart j.l. organiseerde de Amsterdamse afdeling van het Nederlands Wijngilde een proeverij rond wijnen uit Armenië. De proeverij werd verzorgd door Bart en Nina Dijkema (die zelf uit Armenië afkomstig is)  van Dijso, de ‘officiële importeur van Armeense wijnen’. Dijso wil het verhaal over de geboorte van de druivenrank en de hedendaagse vinificatie in Armenië meer bekendheid geven. Dit doen zij door de beste Armeense wijnen naar Nederland te halen. Vol trots en passie presenteerden Bart en Nina ons op 5 maart deze mooie smaakbeleving met geschiedenis!

Het wijnverhaal van Armenië is nog behoorlijkonbekend, maar het is het geboorteland van de wijnstok en heeft wijnbouwruïnes die wel tot 6.100 jaar oud zijn. De inheemse druivensoorten worden al duizenden jaren gebruikt om prachtige, onderscheidende wijnen te maken.  In de tijd van de Sowjet-overheersing produceerde het land naast de inheemse cognac een grote hoeveelheid wijn, die over het algemeen van matige kwaliteit was. Na het verkrijgen van de onafhankelijkheid in 1991 kreeg de wijnbouw een duidelijke kwaliteitsimpuls en kon men gaan denken aan kwaliteit in plaats van aan kwantiteit.

De belangrijkste druiven die besproken werden, waren de Areni en de Voskehat, allebei druiven met een lange traditie. De Areni is verantwoordelijk voor een rode wijn, die wel iets weg heeft van een Pinot Noir uit Oregon. Redelijk licht gekleurd met duidelijke aroma’s van rood fruit naast florale en kruidige tonen. : De Voskehat is de meest populaire druif voor de witte wijnen. Te proeven zijn hierin o.a. kiwi, meloen, ananas naast duidelijk ook florale tonen. Deze wijn herinnert aan een Chénin Blanc (Vouvrey). .

De  geproefde wijnen varieerden in prijs van € 9,95 tot € 29,95.  Met name de wijnen in het duurdere segment wisten de aanwezigen te overtuigen. Bijvoorbeeld de ArmAs Voskehat Reserve en de VanArdi Reserve, respectievelijk € 29,95 en € 24,95 per fles.  

Het was een bijzondere belevenis om wijnen uit een gebied te proeven, dat letterlijk en figuurlijk niet naast de deur ligt. Ook was het goed om te zien, dat ook daar kwaliteit gemaakt kan worden. Kwaliteit, waar overigens – in vergelijking met gelijkwaardige wijnen uit de traditionele wijnlanden- als Frankrijk en Spanje-  behoorlijk diep voor in de beurs getast moet worden.