Master of Wine Cees van Casteren op bezoek!

Cees van Casteren is één van de drie Masters of Wine in Nederland. Deze titel is één van de meest exclusieve wijntitels die er te halen zijn. Samen met de twee andere Masters nam Cees vorig jaar het initiatief tot de Wijngids die in 2019 verscheen. Deze Wijngids (ondertitel: De 400 beste wijnen onder 25 euro) onderscheidt zich door de bijzondere aanpak van heel veel andere wijnboeken. Dat bijzondere zit er vooral in dat Frank Smulders, Job de Swart en Cees van Casteren de wijnen blind proefden en er vervolgens hun eigen prijskaartje op plakten. Daarna  werd de geschatte prijs vergeleken met de werkelijke prijs, wat vaak boeiende verrassingen opleverde. Zo werd de Madiran Tour Bouscassé van Alain Brumont op € 25 geschat, terwijl de werkelijke prijs € 16,99  is.  Voor de  Spaanse Condomino van Bodegas Pinna Fidelis (Ribera del Duero) is de verhouding € 20 voor de geschatte en € 9,95 voor de werkelijke waarde. In een (gering) aantal gevallen liggen de prijzen omgekeerd: de kenners schatten dan de wijn goedkoper in dan hij werkelijk is.  Het is een gids die de gebruikers mooie gelegenheden biedt om betaalbare, maar kwalitatief hoogstaande wijnen te ontdekken en het eigen oordeel aan dat van de experts te meten.

Op 9 januari j.l. was Cees van Casteren op bezoek bij de afdeling Amsterdam om de praktijkkant te laten zien van wat zo systematisch en overzichtelijk in zijn boek is beschreven. Na een mooie uitleg van hoe de samenstellers van het boek te werk waren gegaan (een schitterend kijkje in de keuken!) werd een tiental wijnen geproefd.  Inspirerend voor de deelnemers omdat men niet zo vaak de gelegenheid heeft om het eigen oordeel aan dat een ‘echte’ expert te  toetsen.

Wat Van Casteren aanbood vormde zeker  een duidelijke aansporing om in de toekomst verder met de in het boek beschreven wijnen ‘aan het werk te gaan.’ Na een zeer genoeglijke en inspirerende avond hadden we dan ook allemaal het gevoel een stukje wijzer te zijn geworden rond het marktsegment tot € 25, waarbinnen  – zoals maar weer eens bleek- geweldige wijnen te vinden zijn.

De Wijngids  (Uitgeverij Kosmos, prijs € 25 ) bevat uiteraard meer dan de  al genoemde prijsvergelijkingen. Van alle geproefde wijnen worden ook steeds wat achtergrondinformatie en duidelijke proefnotities gegeven. En ook ontbreken de (altijd boeiende) lijstjes (‘De beste 20 wijnen < 10 euro’ e.d.) natuurlijk niet.