NWG Nijmegen: VDP Lange Nacht der Weingüter

Sinds 2010 vindt dit evenement in Baden plaats, dit jaar voor de 2e keer in de Kaiserstuhl op 30 november 2019. Van 18.00 tot 24.00 uur presenteren alle Badische VDP-producenten zich gezamenlijk. Een goede reden dus om naar Baden af te reizen en tevens enkele wijnproducenten in Baden, de Elzas en de Pfalz te bezoeken. Vrijdag heen, zondag terug en 161 wijnen geproefd.

De meegebrachte Gewurztraminer uit 1983

Met een klein groepje van 8 leden in 2 auto’s op weg naar Gustave Lorentz in Bergheim. Daar troffen we ons 9e lid. Na een Crémant werden alle druivensoorten geproefd: Pinot Blanc, Pinot Gris (6x), Riesling (4x), Muscat en Gewurztraminer (6x) van jong tot een Gewurztraminer 1983 en een door ons meegebrachte Vendange Tardives 1983. Klassewijnen!

In het nabijgelegen St. Hippolyte bezochten wij Domaine Achille Thirion met zeer koopwaardige wijnen.

In Hotel Adler in Breisach Hochstetten kwamen we na 19.00 uur aan, waar het diner van Kürbissuppe met St. Martins Gans werd geserveerd. Daar paste een frisse Grauburgunder van …… bij en een mooie Spätburgunder Edition Ochidea van de Winzergenossenschaft in Sassbach. Gault & Millau: Aufstrebend, 1 tros. Landesehrenpreis des Badischen Weinbauverbandes.

Mooie proeverij met een goed verhaal

Na het ontbijt op weg naar Weingut Wörle (VdP) in Lahr, (Vinum Weingut des Jahres) voor een proeverij. Blauwe lucht en zon. Wij proeven uit mooie Riedel glazen. Strakke zuivere wijnen van Auxerois, Weissburgunder, Chardonnay, Muskateller, Riesling en Spätburgunder. Uiteraard ook Erste Lage en Grosse Gewächse.

Echte wijnkoelkasten

Na de lunch in Schindlers Ratsstube (van Venezulaanse eigenaren) naar Weingut Reinhold & Cornelia Schneider in Endingen.

Veel ruimte goede spuugbakken

Om 18.00 uur rijden we met twee auto’s naar Obergergen, waar de Lange Nacht voor ons bij Franz Keller begint. Groot en modern bedrijf. Eerst langs de stands voor een rondje wit, daarna een tweede rondje rood. Met de shuttlebus naar Dr. Heger in Ihringen, weer rondje wit en rondje rood, en daarna opnieuw met een shuttlebus naar Michel in Achkarren. De shuttles rijden elk kwartier. In alle drie de wijnbedrijven is ook van alles te eten. Vanaf Michel om 23.15 uur met twee taxi’s terug naar het hotel. Voor sommigen nog een biertje voor de nadorst.

De 8 overgebleven leden

Na het ontbijt moesten de twee auto’s, die bij Franz Keller waren achtergelaten, met onze derde auto worden opgehaald. Daarna naar Jülg in Schweigen voor de lunch met Pfälzer specialiteiten. Na de lunch is er een open assortimentsproeverij, waar zelfs de Opus-Oskar wijnen te proeven waren. Jülg is Vinum Aufsteiger des Jahres.