Horeca Proeverij gewonnen door 3 Keuken en Bar te Oudewater

3 keuken & Bar wint prijs!

Het Nederlands Wijn Gilde Midden Holland / Reeuwijk (NWG) organiseert elk jaar een wijnwedstrijd voor restaurants in de regio rond Gouda. Ingezonden mogen worden wijnen die op de kaart niet meer dan 25 Euro kosten. Dit jaar, editie 32, stond witte wijn op de proeftafel.

De proeverij is dubbel “blind”, dat wil zeggen dat het proefpanel niet weet wie de inzenders zijn en ook geen informatie krijgt over het etiket. Het vergt de nodige concentratie voor de proevers om de ca. 20 ingezonden wijnen te beoordelen. Om een zo zuiver mogelijk oordeel te kunnen geven wordt de top 6 zelfs 2 x geproefd.

De restaurants in Oudewater waren dit jaar goed vertegenwoordigd met 4 inzendingen. Na afloop bleek de wijn Esperão Reserva 2017 van 3 Keuken en Bar de meeste punten verzameld te hebben. Een reden om de inzender Sander Kwakkenbos (3K&B) en leverancier Bernard Tesink (Grandi Vini) in het zonnetje te zetten. Deze gebeurtenis afgelopen donderdag ging niet ongemerkt voorbij. Omdat het een bijna zomerse dag was werd de Visbrug voor deze ceremonie gebruikt. Ook de nummers 2, Kamphuijzen en 3 Best Western, beide uit Gouda, waren uitgenodigd om de prijs met oorkonde in ontvangst te nemen. Om de ceremonie een extra feestelijk tintje te geven waren de Gilde mantels weer tevoorschijn gehaald. Niet onvermeld mag blijven dat de “ontdekker” van de wijn, mevrouw Spanenburg, voorheen Restaurant de Schans, ook aanwezig was.

In het juryrapport werd deze Portugese wijn geroemd om z’n geslaagde combinatie van autochtone druiven en een internationale stijl van wijnmaken. Resultaat: een stevige licht gele wijn met een frisse kruidigheid en mooie kruisbes tonen, vol van smaak met een vleug vanille, die bij heel veel gerechten zal passen! Dit werd tijdens het aansluitende diner nog eens dik onderstreept. In zijn dankwoord liet Bernard Tesink weten niet echt verbaasd te zijn geweest over de uitslag omdat het wijngoed, ook al is het groot, met ongekende precisie werkt en steeds een hoog niveau weet te halen uit voor ons onbekende Portugese druiven. Ook hoopte hij dat de wisselbeker volgend jaar weer in Oudewater terecht komt en hij zou het toejuichen als dat op de Markt of aan de overzijde van de Visbrug is. Het is een mooie promotie voor het product wijn en zet de restaurants aan om te blijven zoeken naar een goede prijs / kwaliteit verhouding!

Dat de wijnwereld continu in beweging is valt ook dit jaar weer op! Kwamen een aantal jaren geleden nog de meeste inzendingen uit landen zoals Chili, Nieuw Zeeland etc. met internationaal bekende druiven, nu was Frankrijk weer volop aanwezig met o.a. plaats twee en drie. Ook is er een trend om minder bekende druivenrassen te gebruiken. De winnaar is er het beste bewijs van, met namen als Arinto, Roupeiro en Antão Vaz. Een goed ingezette wijn is een extra ingrediënt voor het gerecht!