2019 Wijngilde Twente. Thema: Wijnen uit Portugal – modern en klassiek. Leiding: Carla Kranenburg en Ina Alberts. Belevenissen op uiteenlopende locaties in Portugal.

Wijn 1

Wijn:
Cazas Novas 2017 Vinho Branco 12,5%
Producent:
familiedomein van Carlos Coutinho in Santa Marinha do Zezere, in het zuiden van Vinho Verde.
Beoordeling:
Lichtgele heldere wijn met groen zweem. Geur: appel, bloesem, honing. Smaak: citrus, kruisbes, fris, mineralig, zuren met een bittertje.
Leverancier:             € 8,70
www.twentschwijnhuis.nl
Bijzonderheden:
Deze blend wordt gemaakt van twee lokale druivenrassen: Avesso (75%) en Loureiro (25%). Volledig zonder contact met eikenhout gemaakt, waardoor de mooie en kenmerkende druivenaroma’s bewaard blijven. Zeer aanbevolen als kennismaking met de Vinho Verde van de toekomst.

Wijn 2

Wijn:
Crasto Douro D.O.C 2017   13%
Producent:
Quinta do Crasto, Sabrosa (Douro) Portugal
https://honore.quintadocrasto.pt
Beoordeling:
Kleur: heel licht geel, helder. Geur: kruidig fris, licht rokerig, mineraliteit. Smaak: grapefruit, citrus, minder zuren. Mooie aromatische wijn!
Leverancier:
Gall & Gall, € 10,50
Bijzonderheden:
Gemaakt van Gouveio, Roupeiro en Rabigato druiven. Wijnstokken minimaal 20 jaar oud. Daarnaast staan de stokken op granieten bodem.
Bij deze wijn werd kaas geserveerd: Pecorino (Itl.) en Manchego (Spanje) vergezeld door twee confituren: peer en kaneel; kersen en tijm.

Wijn 3

Wijn:
Vinho de Talha Branco 2017 DOC 13,5%
Producent:
Herdade do Esporão, Alentejo
Familía Roquette. Modern wijnhuis.
Beoordeling:
“Gastronomische wijn”!
Neus: hars, oxidatieve tonen. Smaak: droge vijgen en grapefruit.
Leverancier:
Gekocht op locatie  € 25,=
Bijzonderheden van deze superwijn:
Druifluis heeft hier weinig effect gehad vanwege de zandgrond. De fermentatie is volledig natuurlijk; er wordt niets aan toegevoegd behalve wilde gist. Eerst worden de steeltjes en blaadjes verwijderd. De druiven worden met de voet gekneusd; drie keer per dag. Fermentatie vond plaats tot 20 november 2017 in contact met de pulp in de amforen. Der amforen zijn met hars bekleed hier Talha genoemd (Vinho de Talha). Daarna zijn de druiven verticaal geperst. De wijnen worden gelagerd in cementen tanks die vanwege de vorm tulpen worden genoemd. Cement kan ademen en zo komt de wijn in contact met zuurstof. Voor vinificatie zie
https://www.esporao.com/en/wines/vinho-talha-white-2017/

Wijn 4

Wijn:
Branco 2017 Conde d’Ervideira DOC   14%
Producent:
Adega Ervideira;
Familía Leal de Costa, Alentejo
Beoordeling:
Fonkelend, helder, lichtgeel in het glas. Geur: citrus, grapefruit, sinaasappel, wat kruidnagel en tonen van verse amandel. Smaak: leisteen, kwarts, fris, abrikoos, zoetje in de afdronk. Tannines.
Leverancier:
Gekocht op locatie  € 11,=
Bijzonderheden:
De wijngaarden liggen op de hellingen rond het dorpje Ervideira – Alentejo. De druiven worden ‘s nachts machinaal geoogst en in gekoelde vrachtwagens naar de kelders vervoerd. Hier vindt de vinificatie plaats in roestvrijstalen tanks. Sommige wijnen krijgen daarna een houtrijping in de oude, koude kelders van de familie.
Deze wijn wordt gemaakt van de inheemse druif Antão Vaz. Deze druif wordt met name gebruikt in blends en krijgt gezelschap van andere, plaatselijke druivenmaatjes als Roupeiro, Arinto of Perrum. Deze wijn is 100% Antão Vaz. Het is een Reserva, gerijpt in Hongaarse eikenhouten vaten.

Wijn 5

Wijn:
Colheita Seleccionada 2018   12,5%
Producent:
Herdade de São Miguel
Beoordeling:
Geur: rozen, citrus, voorjaars-bloemen. Smaak: iets hout, behoorlijk aanwezige zuren, bittertje in de afdronk. Mooie frisse wijn.
Leverancier:              € 12,=
www.twentschwijnhuis.nl
Bijzonderheden:
Deze Colheita Seleccionada is gemaakt van vier verschillende druivenrassen: alicante bouschet, cabernet sauvignon, syrah en touriga nacional. Samen zorgen zij voor expressie en complexiteit in geur en smaak. Na de gisting rijpt de helft van de wijn ongeveer zes maanden in grote eikenhouten fusten van 400 liter.

Wijn 6

Wijn:
Crasto Douro DOC 2016   13,5%
Producent:
Quinta do Crasto, Sabrosa (Douro) Portugal
https://honore.quintadocrasto.pt
Beoordeling:
Diep donkerpaars van kleur. Geur: rozijnen, pruimen, kersen. Smaak: fruitig met aangename tannines en frisse zuren. Kortom een plezierig glas wijn.
Leverancier:
Gall & Gall,   € 10,50
Bijzonderheden:
Quinta do Crasto ligt in het meest schilderachtige gedeelte van de Douro, in Gouvinhas tussen Régua en Pinhão.
De 130 hectares aan wijngaarden worden met alle respect behandeld en bewerkt waarbij de moderne technieken hand in hand gaan met de oude tradities zoals het treden van de druiven in de Lagares. Het is de huidige wijnmaker Manuel Lobo die verantwoordelijk zijn voor de hoge kwaliteit van de wijnen.
Bij deze wijn werden twee soorten droge worst geserveerd, die het er goed bij deden.

Wijn 7

Wijn:
Herdade De São Miguel Alentejano Art. Terra Amphora Tinto 2016         13,5%
Producent:
Herdade De São Miguel
Beoordeling:
Exterieur: zeer donkerrood, niet helder. Geur: eucalyptus, inkt, rozijnen, tabak, marmelade. Smaak: rozijnen, thee, kersen, gedroogde vijgen; droge tannines, verweven zuren. Wat stoffig, waarschijnlijk vanwege gebruik amfoor.
Leverancier:            € 18,95
www.twentschwijnhuis.nl
Bijzonderheden:
De in Bordeaux geschoolde Alexandre Relvas (eigenaar en wijnmaker) maakt van inheemse Portugese druiven prachtige, zuivere wijnen. Doorgaans met moderne technieken die zorgen voor fraaie fruitexpressie. Maar in het geval van de Art. Terra grijpt hij terug op het eeuwenoude, Romeinse gebruik van amfora kruiken. De stenen kruiken vervangen eikenhouten fusten en roestvrijstalen tanks en geven een andere stijl wijn, mede ook door het gebruik van wilde gist en de rijping van 3 maanden op de uitgewerkte gistcellen. De gisting verloopt heel langzaam en de druivenschillen blijven extreem lang (60 dagen) in contact met het sap. Dat kan natuurlijk alleen met een supergezonde en rijpe oogst. Een zeer bijzondere, volle rode wijn van aragonez-, moreto- en trincadeiradruiven, aangeplant op leisteenhoudende bodem.
De amfoor schenkt een intrigerende stoffige / rokerige afdronk aan het gehemelte wat omschreven wordt als ‘een jodiumnoot’.

Wijn 8

Wijn:
Herdade do Rocim Alentejano 2015                       14%
Touriga Nacional
Producent:
Herdade do Rocim is een ambitieus nieuw wijnbedrijf dat tradities in ere houdt. Het is gevestigd tussen de stadjes Vidigueira en Cuba in de regio Alentejo.
https://rocim.pt/wine-tourism/corporate/
Beoordeling:
In het glas: donkerrood, ondoorzichtig; behoorlijk tranend. In aanvang een wat chemische geur. Bessen en hout komen qua neus en smaak overeen. De wijn heeft nog veel potentie en kan nog wat worden bewaard.
Leverancier:            € 15,25
www.twentschwijnhuis.nl
Bijzonderheden:
Het land onderging herstructurerings- en kwalificatiewerkzaamheden gedurende 6 lange jaren, waaronder het planten van de meeste wijnstokken, die vandaag 150 hectare bestrijken, waarvan op 100 ha rode variëteiten groeien, en op 50 hectare witte druivensoorten werden aangeplant. Het hoogtepunt van het project was toen ze een kelder bouwden die perfect in harmonie was met het landschap. Tegenwoordig is Herdade do Rocim opgenomen in de groep grote producenten met het hoofdkantoor in Alentejo. Het steunt op een team van drie oenologen, bestaande uit Catarina Vieira, Pedro Ribeiro en Vânia Guibarra.

Wijn 9

Wijn:
Antonio Saramago Reserva
2014                   14,5%
Producent:
António Saramago (Sr.) en zijn zoon António Saramago
http://asvinhos.com
Beoordeling:
Ondoorzichtig donkerrode wijn. Geur: inkt, ingemaakt rood fruit; eucalyptus. Wat rokerig. Smaak: donkerrood fruit, licht hout, vanille. Tannines zijn verpakt door de alcohol. Krachtig en rond!
Leverancier:              € 17,50
www.goedewijn.info (Groningen)
Bijzonderheden:
Prachtige wijn afkomstig van het schiereiland onder Lissabon bij Sétubal; hout maar met een moderne touch.

Wijn 10

Wijn:
Freixo Reserva 2015
Producent:
Herdade do Freixo
familie Vasconcellose e Sousa http://www.herdadedofreixo.pt
Beoordeling:
Een verrukkelijke rode wijn, diep robijnrood van kleur. In de mond rijp rood fruit, vooral kersen en aardbeien. Verrassende frisheid en tannines. Een lange en elegante afdronk. Een bewaarwijn met verouderings-potentieel. Ideaal bij diverse kazen, traditionele Portugese visgerechten, gestoofd of gegrild rood vleesgerechten
Leverancier:
Gekocht in Portugal   € 17,=
Bijzonderheden:
Op het landgoed staan kurkeiken, steeneiken en olijfbomen en 35 hectare wijngaarden. Het landgoed is naar het noorden begrensd door het Ossa gebergte; de continue wind voorkomt rotting en draagt positief bij aan het microklimaat. De druiven die op het landgoed aangeplant zijn: Alvarinho, Arinto, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Touriga National, Allicante Bouschet, Carbernet Sauvignen, Syrah, Petit Verdot. Riesling is aangeplant en wordt verwacht over twee jaar gebruiksgereed te zijn. Het landgoed heeft een interessant archeologisch erfgoed vanwege de megalithische monumenten en Romeinse overblijfselen. De architectuur (architect Frederico Valsassina) van het hoofdgebouw is zeer bijzonder. Zie ook uitgelichte foto van de ondergrondse wijnkelder aan het begin van dit verslag.

Wijn 11

Wijn:
Moscatel Roxo de Setúbal 2012
DOC                     18%
Producent:
Família Horáçio de Simões
Regio: Península de Setúbal
Beoordeling:
Donker topaas van kleur. Geur: Bloemig, specerijen en evolutie. Diep vol en fris. Smaak: Aroma’s: wisselende combinaties van vijg, citrus, sinaasappel, muskaat, rozijn, kruiden en honing.
Leverancier:
Gekocht in Portugal    € 12,20
Bijzonderheden:
Dit huis werkt in 3 gemarkeerde gebieden namelijk: Moscatel de Setúbal, Moscatel Roxo en Tinto Palmela. De wijngaarden bevinden zich in het prachtige natuurgebied Arrábida. Omgeven door groen, heuvels en aan alle kanten uitzicht op zee. De Píncaro, de top van de berg Rísco die tot 400 meter rijkt vormt een muur tegen de stevige Atlantische winden. Een natuurgebied met veel wilde dieren en oneindig veel bloemen en kruiden.
Moscatel Roxo is een zeer zeldzame druif die in Portugal alleen op het schiereiland Setúbal verbouwd wordt.
Bij deze dessertwijn werden typisch Portuguese taartjes geserveerd “Pastéis de Nata”. Heerlijk, een fijne combinatie!