2019 Wijngilde Twente. Thema: Wijnen met typische geuren. Leiding: Bert Sluis


Wijn 1

Wijn:                                     13%
Viognier Cévennes (F) 2016
Producent:
Cave St. Maurice, Poujol Lacoste
https://cavestmaurice.com/
Beoordeling:
De wijn is lichtgeel, helder van kleur. Licht tranend aan ’t glas. Neus: honing, bloemig, lychees, spoortje hout. Smaak: zacht, meloen, ananas. Lange afdronk. Mooie houttonen.
Leverancier:
Le Bouchon, Den Haag. www.bouchon.nl         € 12,95
Bijzonderheden:
Site: Soil: Limestone-Clay. Viognier Age of Vines: 20 to 40 years old. Vinification: Destemming and crushing, direct pressing, fermentations in thermo-regulated tanks Ageing: Stainless steel tanks.

Wijn 2

Wijn:                                     12%
Bell Block Sauvignon Blanc Marlborough (NZ) 2017
Producent:
Saint Clair Family Estate
www.saintclair.co.nz
Beoordeling:
Superlicht geel, helder, groenig zweem. De geur evolueert na een poosje: stuivend, citrus,  gele grapefruit. Smaak: harde kantjes, citroen, eucalyptus, beetje rubber, geen hout. Lange zure afdronk.
Leverancier:
Le Bouchon, Den Haag. www.bouchon.nl         € 14,95
Bijzonderheden:
Cool climate wijn. De wijngaarden liggen aan zee.

Wijn 3

Wijn:                                     14,5%
Iselis, Nasco di Cagliari, Sardegna (It) 2016
Producent:
Franco and Giuseppe Argiolas
Beoordeling:
Lichtgeel helder van kleur. Inge-togen neus, zachte citrustonen, rozijnen, houtlagering. Smaak: ananas, abrikoos, perzik. Alcoholisch.
Leverancier:
Le Bouchon, Den Haag. www.bouchon.nl         € 14,95
Bijzonderheden:
De bodem van dit gebied bestaat uit kalk en marmer. De rijpe druiven worden ’s ochtends vroeg geplukt. Deze blend bestaat uit 50% vermentino en 50% nasco – een inheemse druivensoort.

Wijn 4

Wijn:                                     12%
Gottesfuss Riesling Alte Reben Saar (D) 2008 (!)
Producent:
Van VolxemSaarweine Grosser Lagen
https://vanvolxem.com/nl/
Beoordeling:
Licht barnsteen van kleur. Neus: lijnolie, tropisch fruit (!). Smaak: abrikoos, oude aardbeien.
Leverancier:
Le Bouchon, Den Haag. www.bouchon.nl         € 35,=
Bijzonderheden:
Site: Steillagenweinbau (steile terrassen, alles wordt met de hand bewerkt) ist Handarbeit – wir sind eine “Manufaktur” im klassischen Sinne. Die Genetik unserer Reben ist zu einem großen Teil wurzelecht. (natuurlijke stokken en 120 jaar oude onderstam).

Wijn 5

Wijn:                                     13,5%
Sebastiani Pinot Noir Sonoma County (US) 2013
Producent:
Sebastiani Vineyards and Winery
www.wine-searcher.com/merchant/10053
Beoordeling:
Granaatrood met een oranje zweem. Neus: bruine suiker, frambozenjam, overrijp fruit. Smaak: rozijnen, laurier, tabak. redelijk goed in balans.
Leverancier:
Le Bouchon, Den Haag. www.bouchon.nl         € 24,95
Bijzonderheden:
Oorspronkelijk gestart met een Italiaanse wijnmaker (Toscane). Het proces begint met koude inweking; sur lie. Rijping op Hongaars eiken. De wijngaarden brengen een enorme variëteit aan druivensoorten voort.

Wijn 6

Wijn:                                     14,5%
Marschall Sons of Eden Shiraz Barossa (AUS) 2015
Producent:
Marschall Sons of Eden
http://sonsofeden.com
Beoordeling:
Ondoorzichtig zwart/rood. Geur: stallucht, eucalyptus, kruiden. Smaak: kersen, kruiden, dennen, veel laagjes. Verstopte tannines. In de afdronk: branderig en iets rubber.
Leverancier:
Le Bouchon, Den Haag. www.bouchon.nl         € 17,95
Bijzonderheden:
Samenstelling: 100% shiraz. Geen expliciete filtering. 18 maanden in een mix van nieuwe en gebruikte Franse en Amerikaanse eiken hogsheads.
Hogshead Inhoud: 225 liter term afgeleid van het 15e eeuwse Engelse hogges hede, overeenkomend met 63 gallons.

Wijn 7

Wijn:                                     14,5%
Meerlust Cabernet Sauvignon 2010
Producent:
Meerlust Estate Stellenbosch (SA)
http://www.meerlust.co.za/
Beoordeling:
Doorzichtig granaatrood met een blauwe rand. Traant mooi in ’t glas. Neus: brandnetel, bloemen, inkt. Smaak: kersen, bieten, tabak, ceder, rubber. Stroef in de afdronk.
Leverancier:
Le Bouchon, Den Haag. www.bouchon.nl         € 25,95
Bijzonderheden:
“Meerlust Estate has been the pride of the Myburgh family since 1756.” Het gebied wordt gedomineerd door een prachtig buitenhuis in oud-noordeuropese stijl. De site vertelt uitgebreid over de terroirs etc.
Deze wijn: 100% Cabernet Sauvignon en ongefilterd. “The hand picked fruit was vinified in the traditional manner with partial un-inoculated fermentation and regular remontage. Only the free-run wine was used and aged for 18 months in tight grained French Nevers oak barrels. 70% of the barrels were brand new with 30 % second fill casks.”

Wijn 8

Wijn:                                     14%
Mauro Molino Barolo “Gallinotto” (It) 2004 (Magnum)
100% Nebbiolo
Producent:
www.mauromolino.com
Beoordeling:
In ’t glas: ondoorzichtig granaatrood met oranje ring; traant aan de binnenkant. Neus: eucalyptus, drop, vanille, chocolade, gebruikte theebladeren, pruimen. Smaak: hout en truffel, rozijnen. Mooie tannines, mooie zuren. Fraai in balans, “oude geur”, geen scherpe kantjes.
Leverancier:
Le Bouchon, Den Haag. www.bouchon.nl         € 90,00
Bijzonderheden:
De wijnmaker schrijft: “Our company is young and dynamic, but strongly connected to its tradition and roots. We produce our wines from the following vineyards: Barolo, Langhe DOC Nebbiolo, Barbera d’Alba. Our territory finds its best representation in our wines.
The Azienda Vinicola was founded by Giovanni Molino in 1953, and located in Annunziata in the La Morra zone. Mauro Molino has been in charge since 1979.
VINIFICATION: maceration on the skins for 9 days in steel tanks at controlled temperature, alcoholic fermentation in steel tanks for 20 days, malolactic fermentation and ageing in French oak barriques for 18 months. Further ageing in the bottle for 4 months. WINE LIFETIME: over 20 years.