NWG Commanderie de la Montagne ALV en Kelderrestanten 12 februari 2019

Commanderie de la Montagne heeft op 12 februari haar ALV en geniet van zeer mooie kelderrestanten.

Onze voorzitter opende deze avond met een blij genoegen omdat er zoveel leden aanwezig waren op onze ALV.  We hadden het hele programma geen problemen met enig punt en zo ging de vergadering vrij snel deze avond.

Onze voorzitter Niels Dijkstra en Onze penningmeester Iris Mahieu werden hartelijk bedankt voor de vele jaren dat zij hun bestuursfunctie met plezier hebben gedaan Niels 12 jaar en Iris 10 jaar, dat is een bloemetje en een groot applaus waard. Onze nieuwe voorzitter is Yvonne Kuijtenbrouwer en onze penningmeester is Pascal van Aalst Welkom in het bestuur en heel veel succes gewenst in ons lustrumjaar van 20 jaar Commanderie de la Montagne. Toegevoegd voor de PR is Annelies Kuijs zij gaat het gilde nog meer op de kaart zetten en wil leuke activiteiten gaan organiseren. Judith blijft nog in het bestuur als onze secretaris.

Na dit officiële gedeelte kwamen de wijnen aan bod met tussen door een lekker stukje kaas. De wijnen die we proefden waren gedoneerd.

Als eerste de wijn van Hans Vis een 2002  Château Pichon Longueville Lalande is de bereider van deze wijn. Een rode met de herkomstaanduiding Pauillac op basis van een selectie merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc en petit verdot druiven uit 2002. Wanneer je deze Château Pichon-Longueville Baron 2002 serveert, kies dan parmezaan en kaas ter vergezelling. Mooie neus nog van zwart fruit. cederhout en rijpr tannines. In de smaak chocolade en donker fruit een prachtige wijn nog.

De 2de wijn was een 2009  jerobaum Chambolle Musigny van Judith. Zij had deze cadeau gekregen van haar patroon.

In weinig wijnstreken ter wereld zijn wijnen uit vlakbij gelegen dorpen zo verschillend als in de Bourgogne, ondanks het feit dat ze van dezelfde druif worden gemaakt. Daar zit het mysterieuze begrip ‘terroir’ voor iets tussen, die verzamelnaam voor alle natuurlijke factoren die een wijngaard (en dus een wijn) beïnvloeden, zoals bodem, microklimaat, zonexpositie, blootstelling aan regen en wind en afwatering. Wijngaard per wijngaard kunnen die factoren verschillen, maar binnen één dorp zijn er voldoende overeenkomsten om van een gemeenschappelijke wijnstijl te spreken.
Zo staan de wijnen van Fixin bekend om hun stoere, ietwat rustieke stijl, terwijl die van buurgemeente Gevrey-Chambertin als krachtig getypeerd worden. Vosne-Romanée is de gemeente van de volheid en harmonie, terwijl Nuits-Saint-Georges voor een gespierde stijl staat. Beaune wordt zacht en evenwichtig genoemd, Pommard donker en koppig. Volnay krijgt het etiket gracieus, Meursault breed en rijk, Puligny-Montrachet strak en mineralig. Elke gemeente kreeg zo een karakter toebedeeld, wat niet altijd recht deed aan de subtiele verschillen tussen de wijnen ervan. Maar het gaf een idee, een houvast, het schiep een beetje orde in de verrukkelijke chaos die Bourgogne is.

Mijn favoriete gemeente heb ik nog niet vernoemd: Chambolle-Musigny. Haar wijnen laten zich typeren als verfijnd, delicaat en sensueel. De naam Chambolle komt nochtans van het Latijnse ‘campus ebulliens’ (‘kolkend veld’), wat niet meteen aan zachtheid en verfijning doet denken. Maar het riviertje de Grône dat door het dorp loopt, kan bij hevige regenval in een woeste stroom veranderen die het dorp doet onderlopen. Gelukkig gebeurt dat niet zo vaak, maar de huizen zijn toch steviger gebouwd dan elders.

Lange tijd was Chambolle een nietig gehucht. Toen er geestelijken kwamen wonen, kreeg Chambolle zijn eigen kerk en werden er wijngaarden aangelegd. Een daarvan, Le Musigny, werd zo beroemd dat Chambolle die naam in 1882 aan zijn dorpsnaam toevoegde. Dat werd elders ook gedaan: Gevrey met de wijngaard Le Chambertin, Vosne met La Romanée, Puligny en Chassagne met Le Montrachet.

Groot en levendig is Chambolle-Musigny nog altijd niet, het dorp telt amper driehonderd inwoners. Maar daaronder bevinden zich enkele van de beste wijnbouwers die Bourgogne rijk is: Mugnier, Roumier, Groffier, Barthod, Bertheau. Het grootste domein, dat historisch ook het sterkst verbonden is met deze gemeente, is Comte Georges de Vogüé. Hier worden alleen wijnen van Chambolle-Musigny gemaakt, en het domein bezit tachtig procent van Le Musigny. Graaf Georges stierf in 1987, maar zijn kleindochters zetten zijn erfenis voort, zij het met een professioneel team aan boord.

Wat maakt de wijnen van Chambolle-Musigny nu zo fijn en delicaat? Het belangrijkste verschil met andere gemeenten in de Côte de Nuits (zoals dit deel van Bourgogne wordt genoemd), is de bodem: in plaats van klei bevat die overwegend kalk. Chambolle-Musigny is daardoor een vrouwelijk buitenbeentje in de Côte de Nuits, bekend om haar eerder mannelijke wijnen. Je zou de wijnen kunnen vergelijken met de zachte vrouwelijke Margaux in de mannelijke Médoc van Saint-Julien, Pauillac en Saint-Estèphe.

Poëten hebben al van alles geprobeerd om het ragfijne, haast fragiele karakter van ChambolleMusigny in woorden te vatten. De wijnen werden al vergeleken met broos porselein, dauw in de ochtend, lentebloesem, korven met aardbeien en frambozen. De Franse schrijver Gaston Roupnel kwam er wellicht het dichtste bij toen hij ze omschreef als ‘wijnen van zijde en kant’. Maar vergis u niet: achter dat fijne, vrouwelijke karakter gaat een sterke persoonlijkheid schuil. Een wijn die vele tientallen jaren standhoudt. En alleen maar beter wordt. Dit hebben wij ervaren wat een dijk van een wijn, en de conclise was hij kan nog jaren mee.

de 3de wijn was van Hans schouten Hij zat op dat moment zelf in Zuid Afrika maar wij proefden van hem de 1996 Chateau Mirebeau Pessac Leognan.

De rode druiven van Château MIREBEAU zijn gegroeid op een 4 ha terroir bestaande uit oude graven op klei-zanderige bodem met kalkrijke ontsluitingen en mariene fossielen uit de Cõaquiteinse. Deze natuurlijke complexiteit van onze terroir geeft de wijnen van het Château MIREBEAU hun diepe kleur en hun zijdeachtige tannines.
De gemiddelde hoogte van de wijngaard is 38-40 meter.
De rode druivensoort is 70% zwarte Merlot, 20% Cabernet Sauvignon, 5% kleine verdot en 5% Carmenère.
De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 25 jaar. De dichtheid is 7200 meter per ha.
Zoals voor de witte druiven, werden de 1500 voeten van Sauvignon Blanc, die bij een dichtheid van 8000 voeten/ha worden geplant, geselecteerd volgens het geologische kenmerk van de witte mergel van Burdigalian. De noordelijke tentoonstelling van deze 18 hectare groot perceel van wijnstokken maakt het mogelijk om de rassen aroma’s van Sauvignon Blanc te behouden tijdens de warme zomer periodes.

Vinificatie in het rood:”Na de handgemaakte  druivenoogst, de druiven fermenteren natuurlijk met de rauwe gist in Thermo-gereguleerde roestvast stalen vaten tijdens een volle maan. Onze spontane flora van melkzuurbacteriën stabiliseert natuurlijk de wijn alvorens het in het vat wordt gezet. De wijnen worden gelagerd 12 tot 14 maanden in eiken vaten (percentage van de nieuwe vaten variërend naar gelang van de intrinsieke kwaliteit van de Vintage), regelmatig geëxtraheerd om hun verdere rijping . Het bottelen wordt uitgevoerd zonder filtratie om de zuiverheid van de vrucht en de expressie van het terroir te respecteren, met een zeer spaarzaam gebruik van zwaveldioxide. ” We genoten van deze toch echt 20 jaar oude wijn en deze was helemaal op dronk en moet niet langer bewaard worden.

de 4de wijn was van Annelies een 2000 Domaine de la Jasse prestige

Deze excellente cuvée in romige Pauillac stijl is de trots van wijnmaker Bruno le Breton die samen met de wereldberoemde wijnmaker Patrick Léon maakte. De ideale wijn voor een speciale gelegenheid.

Diep donkerrood met zwarte kern. Intens fruitig en zalvend bouquet, vol van pure Cabernet rijkdom, vanille en kracht. Complexe smaak met veel zwarte bessen, truffels, mokka en chocolade. Perfect uitgebalanceerd en rijk aan zijdezachte tannines en een fluwelige structuur. Sappig, vlezig en met een bijzonder lange afdronk. Grote wijn in romige Pauillac stijl. 12 maanden gerijpt op Franse eikenhouten barriques. 100% Cabernet Sauvignon. 14% alc. Feestelijke wijn voor bij de mooiste braadstukken, wild en oude brokkelkaas. Nu al heerlijk (het 1e jaar is decanteren aanbevolen), oplegbaar tot 2025.
Alle enthousiaste leden bedankt voor deze speciale wijnen waar we allemaal met heel veel genoegen van hebben genoten.