Wijnen uit eigen kelder. Leden bereiden de proeverij wijn en spijs in duo’s voor.
Wijn 1 |
|
Wijn: Cuvée Willem II 2015 11,5% Merzling, Solaris en Seyval Blanc Onderscheiden met “Keurzegel 2015” |
|
Producent: www.domeinhoftedieren.nl Youp en Riet Cretier |
|
Beoordeling: Prettig fris van geur/smaak; crispy zuren, appel, citroen en ook wat honing. Zuivere smaak, iets mineraliteit en ziltigheid Goede zoet/zuur balans |
|
Leverancier: Wijngaard Hof te Dieren, Gelderland. 11,95 euro |
|
Hapje: Roergebakken groene asperges met gehakte cashewnoten. |
|
Wijn 2 |
|
Wijn: Verdejo 2016 Druivensoorten: Verdejo, Viura/ Macabeo 12,5% |
|
Producent: Spanje Rueda DO Los Herederos de Marqués de Riscal |
|
Beoordeling: De druiven worden met de hand geplukt in de vroege ochtend. Zo krijgt men meer frisheid in de wijn. In de geur heeft deze witte wijn aroma’s van bloemen, die doen denken aan jasmijn en rijp exotisch fruit. De smaak is verfrissend en zuiver met een prachtig boeket van peer, appel, kruiden en exotisch fruit maar ook veel citrus! |
|
Leverancier: www.perfectewijn.nl 8,99 euro |
|
Hapje: Quiche van groene asperges op bedje van blokjes aardappel en gesnipperde uien en ingelegd met losgeklopt ei met kruiden. |
|
Wijn 3 |
|
Wijn: Portugal Branco da Gaivosa DOC Douro 2013 13% Druiven: Malvasia Fina, Gouveio, Viosinho |
|
Producent: Domingos Alves de Sousa, Santa Maria de Penaguiao, Portugal |
|
Beoordeling: Dik in het glas, toegankelijk, mollig, stoer, ananas. Zacht zuurtje |
|
Leverancier: www.eclusewijnen.nl Wierden |
|
Hapje: Champignons in witte wijnsaus, gekruid met peper, knoflook en peterselie. |
|
Wijn 4 |
|
Wijn: Korrell Steinmauer15 13,5% Cuvée |
|
Producent: www.Korrell.com. Nahe, Duitsland “Unterhalb der weit sichtbaren Steinmauer mit dem Schriftzug unseres Familiennamens wachsen Weissburgunder-, Grauburgunder und Chardonnay-Reben für eine kraftvolle Cuvée. Von alten Reben, die nur niedrige Erträge ermöglichen, selektiv von Hand gelesen, nach 24 Stunden Maischestandzeit behutsam gepresst und teilweise im Holzfass ausgebaut.” |
|
Beoordeling: Niet typisch Duits; de wijn stuift uit het glas. Mooie combi van citruszuren en bittertje. Vulkanische bodem is te proeven. |
|
Leverancier: 15,00 euro www.eclusewijnen.nl Almelo |
|
Hapje: Koud soepje van avocado, limoen, crème fraîche, bosuitje, dunne flintertjes tomaat. Zeer verfijnd! |
|
Wijn 5 |
|
Wijn: Chili Cabernet Sauvignon 2015 13,5% |
|
Producent: Viña las Niñas, Colchoagua Valley, Chili. In 1995 werd een nieuwe winery gestart waar moeders, dochters en nichten de directie vormen – vandaar de naam “Las Niñas” -> “de meisjes”. Bijzonder: papieren wikkel als etiket. |
|
Beoordeling: Ongefilterde wijn, vol van smaak. rode/zwarte bessen, bruine suiker, kruidig, chocola, mooie afdronk. |
|
Leverancier: 11,00 euro o.a. http://www.groningerkaasboetiek.nl | |
Hapje: Twee soorten Nederlandse kaas: Nederlandse blauwschimmelkaas en Stolwijkse rauwmelkse boerenkaas. |
|
Wijn 6 |
|
Wijn: 2008 13,5% Pomerol Bordeaux |
|
Producent: Clos René. Wijn van oude wijnstokken. 60% Merlot, 30% Cabernet-Franc en 10% Malbec “De bodem waar de wijngaarden zich bevinden bestaat voornamelijk uit kiezelstenen en kwartaire zand, waardoor het ijzergehalte in de grond hoog is. De oogst gebeurd handmatig, waarna de vergisting onder gecontroleerde temperatuur en de lagering op (deels nieuwe) Franse eiken vaten voor 18 maanden volgen.” De wijn kan 10-15 jaar opgelegd worden. |
|
Beoordeling: Robijnrood, fijn van smaak: kersen, bramen, bosbessen, geconfijte pruimen. Fluwelen tannines. |
|
Leverancier: Uit eigen kelder ter beschikking gesteld. O.a. www.josbeeres.nl |
|
Hapje: Eendenborst op toast op tomatentapenade en vijgencompôte. |
|
Wijn 7 |
|
Wijn: 2005 Bordeaux Médoc Cru Bourgeois Superieur |
|
Producent: Château La Cour de By |
|
Beoordeling: Deze wijn uit 2005 is nog altijd fris van smaak en heeft een chique evenwichtige allure – tabak, ceder, rokerig en mooie tannines. Maakt belofte – opleggen 10 – 15 jaar – helemaal waar. |
|
Leverancier: Wijnhandel Leon Colaris Franklinstraat 1 • Weert |
|
Hapjes: Stukjes Franse kaas: Le Chabrol en die uit Langres Le chabrol est un fromage originaire de France, de la région de l’Auvergne et plus particulièrement du département du Puy-de-Dôme. De kaas uit Langres heeft sinds 1991 het AOC-keurmerk: Langres AOC. De kaas mag alleen gemaakt worden van melk die uit de drie departementen Côte-d’Or, Haute Marne en Vogezen komt. |
|
Wijn 8 |
|
Wijn: Samos AOP Vin Doux 15% Druif: Muskaat |
|
Producent: INO wijncoöperatie, Samos, Greece. |
|
Beoordeling: Licht van kleur; geur: typisch muskaatdruif; smaak: fris met gebalanceerde zoetheid van honing en abrikoos en aangename zuren. Perfecte dessertwijn. |
|
Leverancier: 9,50 euro http://www.wijnhuis-online.nl |
|
Hapjes: Balletjes van dadels vermengd met gehakte noten en cacao, gewenteld door geraspte kokos. Worteltjestaart (wortel, rozijnen, sinaasappel, met een topping van pure chocolade en gehakte noten). |