Wijnwedstrijd: Blind proeven

Op deze avond organiseerden de wijnmeesters een wijnwedstrijd op de manier van de Prix Saint Hubert. Er werden in totaal 5 witte en 5 rode wijnen geproefd.

Er was een spannende strijd tussen een team van jongere leden, die goed scoorden op met name de witte wijnen, terwijl twee teams van ervaren proevers de rode wijnen beter wisten te herkennen.
De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door de jonge garde: Hans, Michael en Bastiaan, op korte afstand gevolgd door het team van Ad, Pieter en Ben B. De derde plaats was voor het team van Paul, Léon en Willem de B.

Na afloop werden de proefwijnen onder het genot van mooie kazen en vleeswaren nageproefd en gingen de discussies uiteraard nog enige tijd door.

Hieronder volgt een beschrijving van de wijnen met toevoegingen van de wijnmeesters over de herkenning van de wijnen door de verschillende teams. Samen met het Nijmegen-2017-Wijnwedstrijd-Uitslagformulier geeft dit een impressie van het verloop van de proefavond en de wedstrijd.

Serie Wit

1. Greco di Tufo 2014, Villa Raiano Campania Italië-Zuid, € 11,95

Proefnotitie: Licht goud gele kleur, in de neus fris fruit: appel, lychee. In de smaak komt dit fruit terug. Adronk is middellang.

Twee van de teams herkenden Italië. Gedacht werd aan Grillo. Men proefde een relatief hoge zuurgraad, die atypisch voor Zuid Italië werd gevonden.

2. Scheurebe Kabinett 2015, Hans Wirsching, Franken, Duitsland, € 11,50

Proefnotitie: Kleur: bleekgeel, krachtige, aromatische neus met rijp exotisch fruit en een lichte, muskaatachtige kruidigheid. De wijn heeft zachte zuren en een volle fruitsmaak.

Getwijfeld werd aan Duitsland of Elzas. Genoemd werden een Riesling, een Pinot Gris en Gewürztraminer.

3. Viognier 2015, Laroche , Lanquedoc, Zuid-Oost Frankrijk , € 8,95

Proefnotitie: Bleekgele kleur, neus is wat gesloten, er is wel iets van bloemen te ruiken. In de smaak is de wijn wat vlak, niet onaangenaam, maar ook weinig karakteristiek.

De Viognier werd niet herkend, terwijl de meerderheid de wijn wel in Zuid-Oost Frankrijk plaatste.

4. Sauvignon blanc 2015, Berticot, CA?te de Duras, Zuid West Frankrijk, €  8,95

Proefnotitie: Kleur bleekgeel. In de neus kruisbes, groene appel. De wijn heeft goede zuren en is breed van smaak.

En aantal teams herkende de karakteristieke Sauvignon geur, alhoewel die niet heel stuivend was. Hier werd vanwege de hoge zuurgraad ook gedacht aan een Chenin.

5. Chenin 2015, Kleine Zalze, Stellenbosch, Zuid Afrika. € 18,95

Proefnotitie: Licht goudgele kleur. Een rijke neus met exotisch fruit en vanilletonen. In de smaak veel rijp fruit en een goede structuur. Een mooie eetwijn.

Hier werd getwijfeld: het hout werd wel herkend, waardoor de gedachten naar de Chardonnay gingen, maar de vettigheid en het karakteristieke botertje werd niet geproefd. Een team bracht de wijn helemaal thuis: Een houtgelagerde Chenin uit Zuid Afrika.

Serie Rood

6. Tannat Reserve 2013 Don David., Michel Torino Colchagua Valley, Argentinië. € 10,95

Proefnotitie: Donker paars/rode kleur. Krachtige neus van rijp rood fruit. Aanzet licht zoet, dan veel rijp fruit en krachtige tannines.

Vrijwel iedereen herkende de Argentijnse stijl, maar dacht dat het om een Malbec ging. Toch een wijn om mee te scoren. Hoewel deze specifieke wijn uit Colchagua Valley komt hebben wij Mendoza ook goed gerekend, omdat het bedrijf van Torino daar voornamelijk gevestigd is.

7. Rosso Conero 2011, 100 % Montepulciano. Umano Ronchi, Marche, Midden Italië. € 19,95

Proefnotitie: Robijnrode kleur met paarstinten. De neus is wat gesloten, maar na walsen ruikt men rijp rood fruit, kersen, pruimen. De heeft een frisse aanzet, krachtig rood fruit en een lichte cedertoon, die houtopvoeding verraadt. Een wat boers randje.

Over het algemeen werd hier gedacht aan Italië, alhoewel een enkeling hier de Bordeauxstijl meende te herkennen. Het feit dat men hier dacht aan Sangiovese bewijst ons inziens weer dat de Montepulcianodruif aan kwaliteit wint.

8. Bourgueil 2013, Cabernet Franc, Loire, Frankrijk Noord West, Maison Boucher, € 11,95

Proefnotitie: Donker robijnrode kleur. In de neus rood besachtig fruit met een ruw randje. Een krachtige smaak met veel kers en cassis, stevige tannines en frisse zuren.

Twee teams waren hier duidelijk in hun oordeel: “Een klassieke Cabernet Franc uit de Loire”.
Een ander team herkende weliswaar de Cabernet Franc druif, maar dacht dat die van Mondivin uit Oostenrijk kwam.

9. Samt und Seide, Blaufränkisch 2012, Muhr & van de Niepoort,Carnuntum, Oostenrijk, € 18,95

Proefnotitie: Diep donkerrode kleur met paarstinten. Een complexe neus met veel rijp rood fruit en cedertonen. De smaak is vol, rond. Door velen de topper van de avond genoemd.

Men had het moeilijk met deze wijn, dacht dat die uit Portugal kwam, maar dat land stond niet op de lijst. Een ander team dacht aan een Tannat uit Uruguay. Dat dit uit Oostenrijk kwam was voor de meesten een verrassing.

10. Cabernet Sauvignon 2009, Beringer, Napa Valley, Californië. € 16,95

Proefnotitie: Donkerrode kleur met een beetje bruinverkleuring aan de rand. Een mooie elegante neus met cassis en cedertonen. Ook wat verouderingstonen: tabak en leer. In de smaak komen zowel de primaire smaak van de cassis alsook de verouderingstonen terug, maar de wijn heeft nog voldoende frisse tonen. Men schat de wijn 5 à 6 jaar oud.

Ook hier een duidelijk oordeel van een van de teams: Dit is een Cabernet Sauvignon uit Californië.