Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Weinig relevant 18

1 augustus 2022 @ 08:00 - 17:00

KUDDELMUDDEL:
In Duitsland wordt een poging gedaan om de wijn wetgeving aan te passen aan de rest van Europa. Simpel gezegd: er wordt een overstap van het Germaanse systeem naar het Romaanse “in de week gelegd”. Het Romaanse kennen
we allemaal als het AOC, DOC etc. systeem. De huidige Duitse wetgeving voorziet niet in een dergelijke, gebiedseigen wijnbenaming. Oostenrijk heeft de afgelopen 15 jaar ook met hetzelfde probleem geworsteld, maar nu
kent elk gebied ook zogenaamde DAC wijnen = Districtus Austria Controlatus. In Duitsland is het plan tot omvorming al zeker 10 x opnieuw naar de tekentafel gegaan. Het verschil in (commerciële) belangen is groot. De individuele “direkt Vermarkter” tegenover de groothandel. De VDP (Predikaats wijnboeren) tegen individuele topwijnboeren. De huidige wetgeving geeft veel informatie, maar vraagt van de consument een zekere basiskennis in het lezen van etiketten. Zo staat bij veel AOC wijnen vaak geen druif op het etiket omdat dit in het AOC reglement is vastgelegd.
Ook zie je zelden een aanduiding van zoetheid etc. Dat is meestal wèl vermeld op het Duitse etiket. Omdat de wetsaanpassing al zo vaak heen en weer is gegaan werd het gedoe rond de regelgeving in een Duits blad omschreven als KUDDELMUDDEL. Zonder het woordenboek krijg je er al een bepaald gevoel bij, maar letterlijk vertaald hebben we het hier over warboel of allegaartje ………
KLIMAATVERANDERING:
De gevolgen van de klimaatverandering zijn niet langer te ontkennen. De gemiddelde temperatuur is de laatste 20 jaar duidelijk gestegen! Dat is natuurlijk gunstig voor de wijnbouw aan de “rafel randen”, maar voor de “gevestigde streken” op den duur contraproductief. Waarbij de traditionele rassen (van die gebieden) onbruikbaar worden voor de huidige reglementen van de AOC etc. Eén van de nadelen van de klimaat verandering is het verschuiven van het neerslag patroon. Veel vaker zal de regen in herfst en winter vallen en langdurige droogte periodes in de zomer zijn nu al geen uitzondering meer. De eerste reflex is natuurlijk irrigatie van de druiven invoeren of uitbreiden. Een tweede; landschappelijke aanpassingen ten behoeve van waterretentie in de vorm van bekkens of stuwen. Maar dat
zal niet overal even gemakkelijk en goedkoop zijn toe te passen. Het veranderde neerslag patroon zorgt ook voor meer erosie en verlies aan natuurlijke voedingstoffen. Niet elke druivensoort is even goed in staat om te gaan met de toegenomen droogte in de zomer. Riesling en Pinot Blanc kunnen er redelijk goed tegen. Pinot Noir en Sylvaner bijvoorbeeld niet. Ook deze verschillen in omgang met droogtestress zal in de toekomst van invloed zijn bij keuzes voor herplantingen….
Opm: irrigatie zorgt niet alleen voor meer kilo’s, maar ook voor een hoger totaalzuur in de druif tijdens de oogst (ca. 1 gr / liter in de plus) en volgens “kenners” ook voor meer aroma’s. Ook hier kan je zeggen “het kan verkeren”:
Lange tijd was irrigatie in Duitse wijngaarden niet toegestaan (m.u.v. bepaalde Staats Domӓne). Maar door het gelijktrekken van de Europese regelgeving is deze methode om overschotten te voorkomen, vervallen!
Tijdens onze laatste wijnreis (2022) vertelde Cecilea Jost (W.G. Toni Jost) ons hoe zij dat probleem benaderen en welke ambtelijke horden genomen zijn om water uit de Rijn te mogen betrekken. Om geen water te verspillen en
kosten effectief te werken, wordt ’s morgens vroeg de waterdruk van de planten gemeten. Aan de hand van wetenschappelijk onderbouwde criteria wordt hiermee bepaald of irrigatie nodig is en de hoeveelheid water bepaald voor het juiste effect.
Miguel A. Torres (Penedès) over klimaatsverandering:
De klimaatsverandering of beter noch de “klimaatnoodtoestand” is voor de wijnbouw een veel grotere bedreiging dan de Phyloxera! (einde citaat) Hoe actueel…….. gezien de bosbranden in Zuid Europa.

Gegevens

Datum:
1 augustus 2022
Tijd:
08:00 - 17:00