Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

NWG Nijmegen: Zuid-West Frankrijk

21 juni 2022 @ 20:00 - 23:00

Organiserend comité

Jos Peters en Bob Soeteman

Inleiding

Het zuidwesten van Frankrijk is een van de meest veelzijdige wijnregio’s maar het is nauwelijks bekend. Le Sud-Ouest is n.l. geen aaneengesloten wijngebied, maar een verzameling losse wijngebiedjes met elk een eigen karakter. Het klimatologisch gunstige gebied ligt net in een overgangszone van zeeklimaat (t.g.v. de Atlantische Oceaan) en de warmte van de Middellandse Zee. De wijngebiedjes liggen in de driehoek Bordeaux-Toulouse-Bayonne en omvat 24 appellations.

Door het grote aantal druivenrassen en de grote verscheidenheid aan terroirs levert dit een enorme veelzijdigheid aan wijnen op. Hierin spelen Caves Coopératives een grote rol.

Wijngebieden langs de Lot

Deze gebieden doen Middeleeuws aan. Oude stadjes, verweerde bergen en kalkplateaus en daartussen ravijnen, domineren het beeld. Het belangrijkste gebied is Cahors.

  • Cahors

Cahors (4524 ha) is sinds 1971 een AOC en is na Armagnac de grootste appellation in de Sud-Ouest. Men maakt er rode wijnen, vooral van Malbec. In Cahors heet deze druif ook Cot of Cahors. Hij moet minimaal 70 % van de assemblage uitmaken. Merlot, Tannat en Jurançon Noir zijn ondersteunende rassen.

  • Marcillac

Marcillac, klein (171 ha) en afgelegen, ligt aan de Lot, verder stroomopwaarts dan Cahors. De donkerrode wijnen worden gemaakt van de Fer Servadou. Daarnaast zijn Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot toegestaan. De Marcillac wijnen hebben tijd nodig om op dronk te komen.

  • Entraygues-le Fel, Estaing en Côtes de Millau

Dit zijn drie kleine wijngebieden met VDQS status. Wijnen van D’Entraygues en Estaing zijn rood, rosé of wit. De belangrijkste blauwe rassen zijn Fer Servadou en Gamay.
Voor de witte wijn gebruikt men vooral Chenin Blanc. Ook Côtes de Millau produceert zowel wit, rood als rosé. De wijnmakers gebruiken Gamay en Syrah voor rode wijnen. Voor de witte zijn Chenin Blanc en Mauzac het belangrijkst.

  • Coteaux de Quercy.

Coteaux de Quercy (477 ha) is in 2000 als nieuw VDQS gebied erkend. Men maakt er volle rode en rosé wijnen. Het belangrijkste druivenras is Cabernet Franc. Daarnaast staan er Merlot, Tannat en Gamay.

Wijngebieden bij Toulouse

Dit uitgestrekte gebied levert wijnen met grote verschillen op. Het belangrijkste wijngebied is Gaillac.

  • Gaillac

Gaillac (6040 ha) ligt langs de rivier de Tarn. Er bestonden al kwaliteitsrichtlijnen voor de Gaillac wijnen in 13e eeuw. In dit gebied staan maar liefst 15 verschillende waaronder zeer zeldzame druivenrassen aangeplant. De belangrijkste voor witte wijnen zijn Mauzac, Ondenc en Len de L’El en voor rode wijnen Braucol en Duras. Gaillac maakt ongeveer 60% rode wijnen.
Er is een speciale appellation voor betere witte wijnen: Gaillac Premières Côtes. Dit is een bijzondere, zoete witte wijn van de Ondenc druif. Na droging aan de plant, maar zonder botrytis vindt vergisting en rijping plaats op roestvrij staal. Het resultaat is een liquoreuze wijn met zuivere aroma’s van gedroogd fruit en honing, die zeer goed kan rijpen.

  • Côtes du Frontonnais

De AOC Côtes du Frontonnais (2600 ha) bestaat sinds 1975. De wijngaarden liggen tussen de steden Toulouse en Montauban en de rivieren Tarn en Garonne. Frontonwijnen zijn rood of rosé. Zeker de helft van de wijngaarden is beplant met Négrette. Dit druivenras geeft de wijnen een soepele en elegante smaak. Ondersteunende rassen zijn Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Syrah.

  • Lavilledieu en Côtes de Brulhois

Ten westen van de stad Montauban liggen boven Fronton twee VDQS-gebieden, Lavilledieu, ingeklemd tussen de Garonne en de Tarn (137 ha) en Côtes de Brulhois (167 ha). De wijnen zijn er rood en rosé.

Wijngebieden bij Auch

Dit glooiende gebied rondom de stad Auch bezit zeer veel wijngaarden, maar een groot deel van productie komt echter nooit als wijn op de markt. De wijn wordt gedestilleerd om er vervolgens Armagnac van te maken. Een groeiende hoeveelheid komt tegenwoordig op de markt als Vin de Pays der Gascogne. De bekendste AOC heet Madiran.

  • Vin de Pays des Côtes de Gascogne

Wijnmakers richten zich steeds meer op de productie van witte wijnen omdat de vraag naar Cognac en Armagnac steeds afneemt. De wijnen heten Vins de Pays des Côtes de Gascogne. De meest gebruikte druiven zijn Colombard, Ugni blanc en Gros Manseng. Deze wijnen bezitten veel aroma’s. Rode wijnen zijn meestal gemaakt van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot en de kwaliteit van de wijnen kan verrassend goed zijn. Met zijn 11.238 ha en een totale productie van zo’n 50.000 hectoliter is het een van de grotere wijngebieden van Frankrijk.

  • AOC Madiran

Deze appellation (827 ha) geldt alleen voor rode wijnen. Tannat is de meest gebruikte druif. Deze geeft aan Madiran veel kleur en ook een grote hoeveelheid tannine. Voor aanvulling zorgen Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Fer Servadou. De laatste druif wordt hier Pinenc genoemd. Madiran wijnen staan bekend om hun lange houdbaarheid. Jonge wijnen zijn gesloten en hebben overheersende tannines. De wijn mag pas minimaal een jaar na de oogst op de markt komen.

  • Pacherenc du Vic Bilh

Pacherenc du Vic Bilh is een witte appellation in Madiran. De wijn wordt gemaakt van Arrufiac, Gros Manseng, Petit Manseng, Courbu, Sauvinon blanc of Sémillon. Er worden zowel droge als zoete witte wijnen gemaakt. Voor de zoete wijnen gebruiken de wijnmakers laat geoogste druiven. De Petit Manseng geeft hiervoor het mooiste resultaat met aroma’s van citrusfruit in combinatie met frisse zuren.

  • Côtes de Saint-Mont

Deze appellation is een VDQS in het hart van het Gascogne gebied (1111 ha) Twee derde van de productie is rood, de rest bijna helemaal wit, op een beetje rosé na. Rode wijn komt vooral van de Tannat druif en Fer Servadou (Pinenc). Daarnaast gebruiken de wijnmakers Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Deze wijnen zijn veel sneller op dronk dan de wijnen van Madiran. Voor witte wijnen worden Arrufiac druiven en Petit Courbu gebruikt aangevuld met Gros Manseng en Petit Manseng.

  • Tursan

Tursan is een VDQS-gebied (460 ha) en de wijnen lijken op die van Saint-Mont. Men maakt hier rode wijn, rosé wijnen en witte wijnen.

Wijngebieden bij Pau

In Pau aan de voet van de Pyreneeën wordt het klimaat beïnvloed door de bergen. Het groeiseizoen komt later op gang en de wijngebieden moeten het hebben van een warm najaar. Jurançon is hier het belangrijkste wijngebied.

  • Jurançon

De AOC Jurançon ligt tegen de Pyreneeën (1000 ha) en de wijngaarden liggen op 300 meter hoogte, op terrassen. Deze appellation, ingesteld in 1936, levert goede kwaliteit zoete en droge witte wijnen.

De belangrijkste druif voor de zoete wijn is de Gros Manseng (70%) en verder gebruikt men Petit Manseng (25%), Courbu, Camaralet de Lasseube en Lauzet (5%). De wijnen zijn bijzonder door hun zoetzure karakter. Voor de droge witte wijn wordt de Gros Manseng gebruikt, vanwege de hoge zuurgraad.

  • Béarn en Béarn Bellocq

Deze twee AOC-gebieden (220 ha) liggen naast elkaar en leveren rosé (75)%, rode (20%) en witte (5%) wijnen. Béarnwijn is oorspronkelijk van Tannat gemaakt, maar de meeste huidige Béarn wijn is echter een assemblage van Tannat (60%), Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Fer Servadou, Manseng Noir en Courbu Noir. Voor witte wijnen gebruikt men Petit Manseng, Gros Manseng, Courbu, Sauvignon, Lauzet, Raffiat en Camaralet de Lasseube.

  • Irroulégy

Deze appellation ligt tegen de Pyreneeën, in Frans Baskenland (170 ha) en levert rode, rosé en witte wijnen. De rode en rosé wijnen zijn van Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Tannat.

De witte wijnen zijn gemaakt van Gros Manseng, Petit Manseng en Courbu. Er zijn ook zoete wijnen van laat geoogste druiven.

Gegevens

Datum:
21 juni 2022
Tijd:
20:00 - 23:00
Evenement Categorie:

Locatie

Dorpshuis Kerstendal
Kerstendalseweg 17
Berg en Dal, Gelderland 6571BM Nederland
+ Google Maps