Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

NWG Nijmegen: Horecaproeverij

15 maart 2022 @ 20:00 - 23:00

Organiserend comité: Paul Remy, Maria Verkampen, Bestuur

Inleiding

Ook dit seizoen organiseren wij weer een horecaproeverij. Nadat wij in het seizoen 2017-2018 witte huiswijnen hebben geproefd, zijn nu weer de rode aan bod. Wij nodigen de plaatselijke horeca uit een rode wijn van hun kaart aan te leveren die mee gaat dingen naar de titel “beste rode huiswijn”

Beschrijving

Met een mooie huiswijn zegt een restaurant ‘welkom’ tegen zijn gasten. Een gast vertrouwt eigenlijk blind op de kwaliteit van de huiswijn. Echter smaken verschillen. Een huiswijn is daarom ook een beetje een allemansvriend, maar wel met een eigen karakter. Wij van het Nederlands Wijngilde (NWG) afdeling Commanderij Rijk van Nijmegen willen de huiswijnen van de betere restaurants in onze stad en nabije omgeving onder de aandacht van culinair Nijmegen brengen. Daarvoor organiseren wij een grootse proeverij met de beste witte huiswijnen van de regio Nijmegen in de hoofdrol.

Op 16 november 2021 vindt deze proeverij plaats in ons proeflokaal in Berg en Dal. Alle wijnen worden blind geproefd en beoordeeld door de zeer ervaren leden van de Commanderij.

De Gelderlander heeft laten weten verslag te doen over dit evenement  Het eerste korte bericht hierover verschijnt twee maanden voor de proeverij.

De winnaar en de nummers twee en drie worden publiek bekend gemaakt, en er volgt later een prijsuitreiking. Bovendien willen wij als vereniging graag bij de winnaar ons jaarlijks diner houden (35 a 40 deelnemers).

De volledige uitslag zal niet bekend worden gemaakt, alle deelnemende restaurants ontvangen van de Commanderij wel hun persoonlijke ranking.

Proeverij

De aangeleverde wijnen worden blind geproefd. Door de wijnmeesters is een proefvolgorde gemaakt. Wij doen dit aan de hand van onze algemene kennis over de wijnen en de proefnotities zoals die door de restaurant zijn meegeleverd ( proefnotities zoals die ook vaak op de wijnkaart vermeld staan). De wijnen worden geproefd in series van 4 à 5. De ene helft van de zaal proeft de wijnen in de volgorde van 1 tot 20, de andere helft in de omgekeerde volgorde, dit om te voorkomen dat de eerste wijnen (te) laag worden gewaardeerd vanuit de ervaring dat in een opbouw van een proefserie de kwaliteit van de wijnen stijgt.

Proefnotities worden gemaakt aan de hand van het 20-punten systeem: De wijnatlas zegt hierover het volgende:

Professionele proefformulieren bestaan vaak uit drie vakken om de proever eraan te herinneren iets concreets te noteren over uiterlijk, geur en smaak van de wijn. Meestal is daarnaast ruimte voor een totaalindruk. Bij elk aspect wordt middels een puntensysteem ook een waardering genoteerd.

Zijn puntensystemen geschikt voor het beoordelen van wijn ? Onder professionele omstandigheden zoals proefpanels of concoursen zijn zij vaak onontkoombaar. Echter, ondanks de ogenschijnlijke accuratesse en precisie van een puntensysteem moeten wij niet vergeten dat wijn proeven een subjectief proces is. Een score, die het gemiddelde van een panel is is, kan toch verdacht zijn, omdat middeling elke wijn met echte individualiteit ( die altijd wel iemand niet zo goed bevalt ) uitsluit. Zelfs het oordeel van één proever kan misleidend zijn. Wij hebben allemaal onze persoonlijke smaak en stokpaardjes als het gaat om wijnsmaken en –stijlen. Onze smaak ontwikkelt zich vanuit een reeks basisvoorkeuren en blijft dat doen zo lang wij wijn drinken. Iedereen moet zelf beslissen welke wijnstijlen hem bevallen. Er bestaat geen goed of fout in wijnwaardering.

Met deze relativering in het achterhoofd gaan wij toch aan de slag met het waarderen van de wijnen die door de horeca worden aangeleverd. Om een gemeenschappelijke taal te hanteren, gebruiken wij daarbij het 20-puntensysteem dat U aantreft op het proefformulier en hieronder nog eens overzichtelijk is weergegeven:

Uiterlijk

helderheid, zuiverheid en kleurschakering

 1. stoffig, mat, dof 0 punten
 2. correct                 1 punt
 3. flonkerend, zuiver 2 punten

Geur

parfum, boeket, bloemen, fruit

 1. geen geur, slecht, fouten 0 punten
 2. zwak, diffuus 1 punt
 3. middelmatig 2 punten
 4. voldoende, niet bijzonder 3 punten
 5. goed, geurig                                 4 punten
 6. zeer goed, complex 5 punten
 7. karakteristiek, heel fijn en complex 6 punten

Smaak 

body, extract, zoetheid, zuren, tannine

 1. bedorven, slecht, fouten 0 punten
 2. leeg, dun, weinig expressie 1 punt
 3. matige smaak, niet in balans 2 punten
 4. zuivere smaak, niet bijzonder 3 punten
 5. correcte wijn, goede smaak 4 punten
 6. aromatisch, vol 5 punten
 7. karakteristiek, veel expressie 6 punten
 8. veel body, heel complex 7 punten
 9. elegant, verfijnd, hoog complex 8 punten

Algemene indruk

harmonie, finesse, afwerking

 1. slecht, onevenwichtig, “rammelend” 0 punten
 2. korte afdronk, weinig harmonieus 1 punt
 3. correcte wijn, goed gemaakt 2 punten
 4. typerende wijn, elegant 3 punten
 5. lange afdronk, fijn, harmonieus, grote wijn 4 punten

Eindoordeel

˂   10 punten                    niet in orde, onacceptabel

10 -11punten                     voldoende

11 -13 punten                   ruim voldoende

13 -15 punten                   goed

15 -16 punten                   zeer goed

16 -18 punten                   echt mooie wijn

18 -19 punten                   topkwaliteit

˃ 19    punten                    uitzonderlijk, absolute topwijn

Gegevens

Datum:
15 maart 2022
Tijd:
20:00 - 23:00
Evenement Categorie:

Locatie

Dorpshuis Kerstendal
Kerstendalseweg 17
Berg en Dal, Gelderland 6571BM Nederland
+ Google Maps