T25 Zuid-Afrikaanse wijn

Als je dan toch in Stellenbosch, Zuid-Afrika bent, dan hoort een lunch in het restaurant van Jordan Wine Estate zeker op de agenda te staan. Het uitzicht vanaf het terras is prachtig, de keuken meer dan prima en natuurlijk schenken ze bij Jordan geen slootwater. Neem een moment (of twee) om de omgeving en de beleving in je op te nemen. Hier lunch je niet even, maar neem je vooral de tijd. Een tour door de wijngaarden brengt je op het hoogste punt vanwaar je uitzicht hebt naar alle windrichtingen; indrukwekkend. Je kunt er zelfs overnachten maar voor hetzelfde geld kun je ook je wijnkelder thuis aanvullen. 

Na de lunch, rond 16.00 uur (je hebt natuurlijk veel water gedronken) stap je rijkelijk voldaan in de auto en volg je het pad naar beneden en dan, dan zie je ineens een afslag naar links. De Morgenzon, zit die hier? Zullen we wel of zullen we niet? De vraag stellen is hem beantwoorden, we slaan linksaf. De weg naar De Morgenzon is kleurrijk met alle borders en nodigt je uit om door te rijden. Je rijdt met de ramen open en langzaamaan komt het wine estate in zicht. Je zintuigen worden geprikkeld en dat blijft niet alleen bij visueel. Bij het oprijden van de parkeerplaatsen klinken klassieke klanken uit de wijngaard als een persoonlijk welkomstcomité. We laten ons graag uitnodigen. De rust van de omgeving, de wijngaarden, het uitzicht op de wonderschone tuin en de muziek doen je beseffen dat je hier op een bijzondere plaats bent aanbeland. De zon schijnt volop, je besluit heel even te gaan liggen op het gazon en sluit een moment de ogen … een powernapje is nu niet ver weg.  

Eenmaal bij de entree word je ontvangen door een vriendelijke dame die je begeleidt naar het terras aan de achterkant, daar krijg je een glas De Morgenzon MCC aangereikt, vlij je je neer en laat je nogmaals de indrukken tot je komen. Wow! Je kunt hier niet lunchen, maar hé, we zijn bij Jordan geweest. Een borrelplankje kun je wel bestellen. Na de MCC ben je benieuwd naar wat De Morgenzon nog meer te bieden heeft. De flights volgen elkaar in een rustig tempo op, precies passend bij het rustgevende gevoel dat inmiddels bezit van je heeft genomen. De lat ligt hoog en de serie rood van syrah en grenache noir en de twee blends staat als een huis. Het is een memorabele middag geworden. 

Foto: De Morgenzon

Wat een verrassende wending heeft deze afslag naar De Morgenzon opgeleverd. De gedachte hieraan kwam terug als een echo uit het verleden tijdens onze laatste bestuursvergadering, waar wijnmeester Hans Schouten een Chardonnay van De Morgenzon had meegenomen. Hoe verrassend en leuk om dit samen te proeven. 

Alle gedronken wijnen van De Morgenzon zijn foutloos. Van de serie DMZ tot de top van The Divas. 

We zijn inmiddels vier keer in Zuid-Afrika geweest, waarbij we de Westkaap tot in de kleinste uithoeken hebben ontdekt. Tot een persoonlijk onderhoud met Eben Sadie van de Sadie Family Wines aan toe, maar wellicht over deze ontmoeting een andere keer. Ga heen! 

Foto: De Morgenzon

De gebruikte druivensoorten blijven bij hun eigen smaakstijlen, zowel wit als rood. De witte wijnen van de chenin blanc, de sauvignon blanc en de chardonnay zijn uitmuntend. De chardonnay blijft bij een strak mondgevoel door de aanwezige zuren, maar het matige houtgebruik zingt op de achtergrond een voortreffelijk nootje mee. 

Aan een goede chenin blanc herken je de kwaliteit van de wijnmaker, en je concludeert dat de Wendy en Hylton Appelbaum na het vertrek van wijnmaker Carl van der Merwe in 2020 een serieus probleem zouden hebben, ware het niet dat in 2019 zijn opvolger Anthony Sanvido is klaargestoomd als eindverantwoordelijke wijnmaker. Jong, ambitieus en even bevlogen als zijn voorganger.