T25 Wijngaardbezoek

Verblijf in de wijngaard van Marcos. 
Plaats: Peñafiel, Spanje 
Wijnstreek: Ribera del Duero 
Druif: 100% tempranillo  

Vanuit de prachtige kuststreek van Cantabrië in Noord-Spanje schrijf ik mijn ‘wijngaard’- bijdrage voor Tannine waarbij ik met veel plezier terugdenk aan onze vakantie twee jaar geleden, in de wijnstreek Ribera del Duero, zo’n 300 kilometer zuidwaarts hiervandaan, in de regio Castilla y Leon. 

Toen verbleef ik met mijn gezin een week lang in een vakantiehuis in het hartje van de wijngaarden van Bodegas Marcos, in het plaatsje Peñafiel bij Valladolid, het wijncentrum van deze streek. Ribera del Duero is een heel bijzondere wijnstreek, qua klimaat, terroir en druiventeelt. Het was er snikheet, hetgeen kenmerkend is voor het continentale klimaat aldaar: hete, droge zomers en strenge winters. 

De wijntoerist

De rivier de Duero stroomt dwars door het ogenschijnlijk dorre, gekleurde landschap – rood, oranje en wit krijt – haast ‘canyon’-achtig, verrassend afgewisseld met uitgebreide wijnvelden. De bodem en het terroir bestaan uit mergel, klei en krijt. Zoals de meeste wijngaarden in deze streek is onze wijngaard 100% beplant met tempranillo. De blauwe druiven zijn van een groot formaat, met een dikke schil, bestand tegen de langdurige hitte. De eigenaar van de wijnmakerij is van de vierde generatie die de wijnen van Bodegas Marcos produceert en verhandelt.