T25 Kleine appellaties

Château-Grillet, een appellatie in Vérin, Noord-Rhône, staat bekend om zijn exclusieve witte Viognier-wijnen. Dit minuscule domein, met een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinen, is bijzonder omdat het een van de weinige appellaties is die toebehoort aan één eigenaar (monopole). De huidige eigenaar is François Pinault (Groupe Artémis). De wijngaarden zijn op terrassen gelegen op een gemiddelde hoogte van 150 meter en geven zicht op de Rhône. Ze krijgen jaarlijks ruim 2.000 zonuren, meer dan het Franse gemiddelde. De appellatie is een van de kleinste in Frankrijk, met slechts 3,5 hectare aan wijngaarden. 

PROFIEL 

De appellatie Château-Grillet is toegekend in 1936. Het klimaat is continentaal met mediterrane invloeden. Dat betekent warme zomers en koele nachten. De wijngaarden worden door omliggende heuvels beschermd tegen koude noordenwind. De bodem is van graniet met mica/schist.  

De druiven worden handmatig geoogst. De fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks. De wijn rijpt vervolgens op z´n lie in deels nieuwe eiken vaten voor 12/18 maanden. Het is dan ook een volle aromatische wijn die de potentie heeft om te ouderen. 

REGELGEVING 

In Frankrijk heeft elke appellatie een zogeheten Cahier des Charges (CdC), waarin alle voorwaarden zijn vastgelegd waaraan moet zijn voldaan wil de wijn de AOC mogen voeren . Daarvoor is het vereist dat de gezamenlijke eigenaren van de wijngaarden tot afspraken komen over de wijnbouw, de vinificatie en de commerciële kant. Bij Château-Grillet is er maar één eigenaar. Die heeft in het CdC werkelijk alles vastgelegd: de vorm van de fles (Vin du Rhin), de kleur van het glas en zelfs het etiket. ‘L’étiquette jaune pâle très sobre, identique d’un millésime à l’autre, participe de la singularité et de l’identité de ces vins.’ Het zeer sobere lichtgele etiket, identiek van oogstjaar tot oogstjaar, draagt bij aan de eigenheid en de identiteit van deze wijnen. 

Overigens kost een fles Château-Grillet van een recent oogstjaar – voor zover nog te verkrijgen – in Frankrijk rond de € 450,00.