T25 Voorwoord

Terwijl de meesten van ons weer aan het werk gaan en de vakantie achter ons ligt, sorteren wijnboeren voor op de komende druivenoogst. Dit jaar is naar verwachting wereldwijd een mager wijnjaar. De wijnoogst zal zo’n 7 procent lager liggen ten opzichte van vorig jaar. Dat is het laagste niveau sinds 1961. Op het zuidelijk halfrond, in landen zoals Australië, Argentinië, Chili, Zuid-Afrika en Brazilië, valt de wijnproductie zelfs 10 tot 30 procent lager uit dan vorig jaar. In Europa zijn Italië, Spanje en Griekenland het hardst getroffen door slechte weersomstandigheden, waaronder droogte. Laten we hopen dat deze lagere opbrengst wat meer evenwicht brengt in de situatie van wijnproducerende landen met grote overschotten. 

Tegelijkertijd ontwikkelt de wijnbouw in Nederland zich verder. Onlangs is een nieuwe BOB toegevoegd om de kwaliteit en herkomst van de Nederlandse wijnen te garanderen. De BOB Twente bestaat sinds juli 2024 en vervangt daarmee de voormalige BOB Ambt Delden. Twente is een grote regio met kwaliteitswijngaarden, zoals bijvoorbeeld Wijngaard Hof van Twente. De leemhoudende bodems zijn typerend voor het gebied: het houdt water vast en geeft de druiven een vollere smaak. Daarnaast ligt de temperatuur ‘s nachts gemiddeld iets lager dan in de rest van Nederland waardoor wijnen hun frisse zuren behouden. Ik heb mij al meerdere keren laten verrassen door de kwaliteit van onze Nederlandse wijnen.  

Onlosmakelijk heeft de verkiezing van de Wijnvrouw van het Jaar hier mee te maken. Wie zal Kirsten Abels (Domein Holset) gaan opvolgen? Voor de titel van Wijnvrouw van het Jaar 2024 zijn er tot nu toe vier prominente genomineerden: 

  1. Hinke de Jong: Zij is vooral bekend om haar expertise in Champagne. Ze richtte het bedrijf Brouzje op, waarmee ze hoogwaardige Champagnes importeert en levert aan gerenommeerde restaurants in Nederland. Daarnaast organiseert ze ook reizen naar de Champagnestreek via haar bedrijf Champagne Travel. 
  1. Anne-Wies van Oosten: Zij is een veelzijdige wijnexpert, is Vinoloog van de Wijnacademie en heeft het WSET Level 4-diploma. Ze runt een wijn- en delicatessenwinkel en beheert de website Anne-Wies.nl, waar ze haar kennis en passie voor wijn, eten, en reizen deelt. Haar uitgebreide ervaring en internationale focus maken haar een sterke kandidate. 
  1. Barbara Houtzager: Zij werd in mei 2024 genomineerd. Barbara is wijninkoper voor Ahold Delhaize. Ze werkt met vier vrouwelijke collega’s en samen kopen ze alle wijnen in voor Gall & Gall en Albert Heijn, wat 50% van de in Nederland verkochte wijnen omvat. Daarnaast houdt Barbara zich bezig met het sustainability-programma van het Wine Buying Center.
  2. Janna Rijpma – Meppelink. Zij is een veelzijdige vinologe, wijnschrijver, bestuurslid van F.I.J.E.V., wijnconsultant en Nederlands enige gastro-entertainer. Met haar baanbrekende “Janna, de wijngids voor vrouwen” introduceerde zij een multi-sensorische benadering van wijnbeleving. Ze adviseert wereldwijd wijnimporteurs en chateau-eigenaren. Zij runt de website nomoh.nl

De winnaar wordt bekendgemaakt in september 2024 tijdens Gastvrij Rotterdam, waarbij zowel de vakjury als het publiek een stem hebben. Genoeg reden om de Nederlandse wijn weer een keer op tafel te zetten. 

Santé. 

Steven van der Linde, Landelijk bestuur | Voorzitter