NWG Sneek april 2024 – Aspergewijnen

Op dinsdag 30 april kwamen de leden van het Nederlands Wijngilde Sneek weer samen voor een heerlijke en inspirerende proefavond. Deze keer stond het thema in het teken van Aspergewijnen, een perfecte match voor het seizoen van de verse asperges. Met zes verrukkelijke witte wijnen op het programma, beloofde de avond een ware smaaksensatie te worden. Bovendien mochten we ook deze maand weer drie introducees verwelkomen, die deelnamen aan onze proeverij.

Het was een avond van genieten, ontdekken en samenzijn, waarbij we ons lieten inspireren door de veelzijdigheid van Aspergewijnen en de gezellige sfeer van het Nederlands Wijngilde Sneek. We hebben de volgende wijnen mogen proeven:

Heim Impérial Pinot Blanc
Deze bleekgoud gekleurde Pinot Blanc uit de Elzas ruikt naar lentebloesem en rijp fruit, zoals appel, peer en witte perzik. De smaak is rond en opwekkend fris. Een soepele wijn met een aangename afdronk.
Spijs & moment: Door de goede balans tussen zachtheid en frisheid is dit een echte allemansvriend. Ideaal dus voor een feestje of borrel met vrienden. Ook goed in te zetten bij eten: vooral bij witte asperges, salades, lichte gerechten met gevogelte, Thais en ander kruidig Aziatisch eten.

BIO Integro Verdeca
De Verdeca druif is een eeuwenoud druivenras dat zijn naam ontleent aan de groene kleur (verde), die het heeft. Zelfs als die volledig rijp is. En rijp worden ze want deze biologisch geteelde Verdeca is afkomstig uit Brindisi, gelegen in de hak van zuidelijk Italië. s’Nachts geplukt wat de aanwezigheid van frisse zuren garandeert en de wijn lekker opwekkend maakt. Duidelijk ook een groene zweem in de kleur van het glas. Een delicaat boeket met tonen van perzik, mango en verse ananas. Altijd die frisheid in de mond, in balans met heerlijk zacht fruit. Uiteraard met dat typische Italiaanse bittertje op het eind. Echt heerlijk bij Pasta vongole, gegrilde calamari met citroen. Verrassend lekker ook bij Börek met spinazie en feta.

Nittnaus Selection Grüner Veltliner
Altijd in the groove met een Grüner Veltliner. Mooi rijp fruit uit het warme Burgenland. Wat rijkere stijl dan bijvoorbeeld in Wagram. Vooral veel groen en geel fruit met wat groene kruiden in de neus en mond. Lekker veel sap. In zijn soort een hele goede. Gouden Medaillewinnaar op meerdere internationale wijnproeverijen. Een witte droge wijn die bij zoveel gerechten past. Droog met matige zuren. Laag in zijn alcohol. En klassiek natuurlijk bij een echte Oostenrijkse Wiener Schnitzel of een Heilbot met venkel uit de oven.

Winzer Krems Traisental Grüner Veltliner
Heerlijke fruitige en pittige Grüner Veltliner vanuit het Traisental in Niederösterreich. Alluviale bodem die zorgt voor een romige structuur in de wijn. Rijk groengeel van kleur. Spannende combinatie van die typisch pittig en peperige Veltliner-aroma’s met hints van exotisch fruit. Voelt fijn en vol aan. Onderscheidend, extravert exemplaar van deze druivensoort en een specialiteit van het Traisental. Het beste om direct van te genieten in de jeugdfase.
Spijs & moment: Een fijne begeleider voor bij de Oostenrijkse keuken. Variërend van samengestelde salades, eisbein met knödel en natuurlijk de Wiener Schnitzel. Kan ook solitair worden gedronken.

Quinta do Ameal Loureiro
De Lima-regio in het noordwesten van Portugal is de bakermat van de Loureiro-druif. Het koele, natte klimaat en de vruchtbare granietbodem zorgen voor perfecte omstandigheden voor minerale, frisse wijnen die goed kunnen ouderen. De wijngaarden van Quinta do Ameal worden biologisch bewerkt. Na de handmatige oogst worden de druiven geperst. De vergisting verloopt onder koude temperaturen, zodat het frisse, fruitige karakter van de druif zoveel mogelijk bewaard blijft. Een lierijping van 7 maanden maakt de wijn zachter en ronder van smaak. De wijn heeft kenmerkende frisse, florale tonen van de Loureiro, aangevuld met aroma’s van groene appel en citrusfruit. Levendig en intens van smaak, met een lichte body en een laag alcoholpercentage.

Ansgar-Clüsserath Weisser Burgunder trocken
Slechts 3% van de wijngaarden staat aangeplant met Weißburgunder. De druiven voor deze wijn groeien in de Altärchen wijngaard bij Trittenheim. De hellingen zijn zuidoostelijk tot westelijk georiënteerd, waardoor de druiven vrijwel de hele dag zon krijgen. De bodem bestaat uit verweerde leisteen met klei en gravel, en geeft de wijn zijn elegante minerale tonen en delicate fruitaroma’s. Na de handmatige oogst worden de druiven zacht geperst, waarna de most vergist in grote traditionele foeders. Een lierijping van een paar maanden geeft de wijn een ronde, romige textuur, die prachtig in balans is met de frisse mineraliteit. In de neus veel fruit met aroma’s van peer, grapefruit en ananas. Zacht en rond in de aanzet, gevolgd door frisse tonen met veel sap, lekker fruit, mooie zuren en een opvallende mineralitet.

Dank aan alle aanwezigen, zowel leden als introducees, voor hun enthousiasme en betrokkenheid. We kijken uit naar nog vele heerlijke proefavonden samen.