NWG Sneek november 2023 – Wijnen uit Kroatië

Op de avond van 28 november verzamelde het Nederlands Wijngilde Sneek zich weer voor een inspirerende proefavond. Ditmaal stond het thema in het teken van wijnen uit Kroatië, een land met een rijke wijntraditie en unieke terroirs. De organisatie van deze avond was in handen van een van onze bevlogen leden, Dennis, die zijn passie voor Kroatische wijnen met ons deelde. In totaal werden er zes wijnen gepresenteerd, waarvan drie witte en drie rode.

Wijnland Kroatië
Kroatië ligt ten oosten van Italië aan de andere kant van de Adriatische Zee. Het land heeft echter een bijzondere hoefijzer-achtige vorm. Daardoor heeft het land alle mogelijke klimaatzones voor wijnbouw.
In het noordwesten ligt Istrië met een gemiddeld mediterraan klimaat. Verder in de binnenlanden vind je Slavonië (niet te verwarren met het buurland Slovenië) waar een landklimaat heerst. In het noorden heb je dan nog Zagorje met een koel klimaat en in het zuiden ten slotte ligt Dalmatië waar een heet en droog mediterraan klimaat het leven bepaalt.
De uiteenlopende klimaten in de wijngebieden vraagt overal om andere druivenrassen. Er wordt gebruik gemaakt van zowel internationaal bekende druiven als markante autochtone druivenrassen. Het land kan bogen op een waslijst van maar liefst 120 druivenrassen voor wijnproductie die allen autochtoon genoemd kunnen worden.
Deze bijzondere druiven in combinatie met de uiteenlopende klimaatzones en de verschillen in stijlen van wijn maken Kroatië een zeer divers wijnland.
Kroatië is ook zeker geen nieuw wijnland. Er werd al wijn gemaakt nog ver voor de Oude Grieken en de Romeinen. In de tijd van de Illyriers, ruim 1000 jaar voor Christus werd al wijn gemaakt op de Dalmatische eilanden. We kunnen dus zelfs stellen dat in Kroatië eerder wijn gemaakt werd dan in Frankrijk, Spanje en Italië.

De belangrijkste wijnregio’s van Kroatië

 • Istrië (gematigd mediterraan)
 • Slavonië (landklimaat)
 • Zagorje (koelklimaat)
 • Dalmatië (warm mediterraan)

Wijnland Kroatië Facts & Figures

 • Totaal oppervlak wijngaarden: 20.885 hectare
 • Jaarlijkse productie: tussen de 750.000 en 1.000.000 hectoliter
 • Wereldwijde positie productievolume: 30
 • Aantal producenten: 1575
 • Aantal autochtone druivenrassen: 120
 • Aantal beschermde wijnregio’s: 16

Fun Facts over wijnland Kroatië

 • Uit DNA-onderzoek is gebleken dat de Italiaanse Primitivo en de Californische Zinfandel allemaal hun oorsprong hebben in Dalmatië
 • Na het Vaticaan en Andorra drinken de Kroaten de meeste wijn per hoofd van de bevolking in de wereld.

De belangrijkste druiven van Kroatië
Bijna 70% van de wijnproductie in Kroatië is wit. Daarvoor is de Graševina de meest gebruikte druif. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende druivenrassen in het land.

• Graševina (wit) – 23%
• Istarska Malvaija (wit) – 9%
• Plavac Mali (rood) – 8%
• Frankovka (rood)
• Pošip (wit)
• Silvanac Zeleni (wit)
• Teran (rood)
• Pinot Sivi (wit)
• Traminac (wit)
• Bogdanuša (wit)
• Muškat Momjanski (wit)
• Internationaal bekende druiven (Chardonnay, Zweigelt, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Cabernet Franc)

De wijnen die we hebben mogen ontdekken:

Skaramuča Aria – unieke cuvee uit Dalmatië
Wijnhuis: Vina Skaramuča
Regio: Peljesac, Dalmatië
Druif: Pošip en Rukatac (ook bekend als Maraština).
Jaar:
2022
Smaak: Al bij opening van de fles knallen de frisse citrusgeuren je tegemoet. Verder ruiken we fris citroengras en sinaasappelschil. Het is echt een spannende geur met witte roos en witte peper. De smaak is ook heel fris, levendig en licht romig. In de afdronk krijg je fijne mineralen met weer die witte peper en een hintje van kaneel en honing. Al met al een mooie spannende en frisse blend.
Serveren bij: Deze wijn is heerlijk als aperitief maar past ook bij vele visgerechten, zeevruchten en wit vlees. De wijn kan, net als zijn grote broer die alleen van de Pošip-druif gemaakt is, behoorlijk wat hebben, zowel qua pittigheid, qua vetheid en wat betreft intensiteit.
Alcoholpercentage:
13%
Ideale serveertemperatuur: 12 ℃
Prijs: 15,95

Medea Malvazija Istarska
Wijnhuis: Medea
Regio: Istrië
Druif: Istarska malvasia
Jaar:
2022
Smaak:
Malvazija van Medea is zeer makkelijk drinkbaar en doet het goed als eetlustopwekkend aperitief maar past ook perfect bij een veelvoud aan gerechten. Het is een frisse wijn met veel fruit, mooie florale tonen en aroma’s van perzik, citrus en tropisch fruit. De rijke aromatische complexiteit en de aangename mineraliteit maken de wijn uitzonderlijk drinkbaar, modern en verrassend.
Serveren bij:
Pasta met lichte sauzen, gerechten met kalfsvlees, vele soorten vis en scheldieren, risotto met scampi of garnalen, paddenstoelenrisotto, kip in romige sauzen, gegrilde groenten en Japans eten
Alcoholpercentage:
12,5%
Ideale serveertemperatuur:
10-12 ℃
Prijs:
11,25

Zagorski Bregi – Biodynamisch
Wijnhuis: Bolfan
Regio: Zagorje
Druif: Graševina (welschriesling), Sauvignon Blanc en Rizvanac (Müller-Thurgau)
Jaar:
2022
Smaak:
Alle drie samen produceren deze druiven een fruitige, en, dankzij de sauvignon, tegelijk lente-frisse wijn met een opgewekte zweem van kruidigheid. Licht van alcohol, indringend van smaak, met limoen in de afdronk.
Serveren bij:
Deze wijn is uitermate geschikt als eetlustopwekkend aperitief of als borrelwijn. Daarnaast past hij zeer goed bij alle mogelijke soorten witte vis, varkensvlees en BBQ
Alcoholpercentage:
11,5%
Ideale serveertemperatuur:
12-14 ℃
Prijs:
11,50

Skaramuča Plavac
Wijnhuis: Vina Skaramuča
Regio: Peljesac, Dalmatië
Druif: Plavac Mali. Plavac Mali betekent letterlijk ‘Kleine Blauwe’. Het zijn hele kleine druifjes met veel schil en geeft daardoor ruime tannine. De druif is een oerbroertje van de Californische Zinfandel en de Italiaanse Primitivo.
Jaar:
2021
Smaak:
De wijn heeft een donkere robijnrode kleur met donkerblauwe gloed. De geur van Skaramuča Plavac kenmerkt zich door een combinatie van zoete tonen, gedroogd of zelfs gebakken fruit met milde aroma’s van kersen, vanille en koffie met een vleugje Dalmatisch gras. Deze plavac heeft een krachtige smaak met een specifiek bouquet met rijpe aroma’s van kersen en pruimen met een pepertje en duidelijke tannine.
Serveren bij:
Plavac is een veelzijdig culinaire wijn en past goed bij stevige seafood gerechten, krab, gebakken vis, gegrilde gerechten en komt helemaal tot zijn recht bij vlees, wild en kaas. Bij een traditionele pasta carbonara laat zowel het gerecht als de wijn zijn ware aard zien.
Alcoholpercentage:
13%
Ideale serveertemperatuur:
18 ℃
Prijs:
11,25

Medea Teran
Wijnhuis: Medea
Regio: Istrië
Druif: Teran
Jaar:
2022
Smaak:
Medea Teran heeft een prachtige paarsrode kleur. Het is een zeer fruitige en frisse rode wijn met aroma’s van frambozen, bosbessen en krenten. Verder heeft de wijn karakteristieken van peper, laurier en een beetje zoethout. De fijne zuren en de zeer zachte tannines maken de wijn zeer aangenaam.
Serveren bij:
Door de heerlijke frisheid past de wijn perfect bij vele gerechten en kan met name vette gerechten goed aan. Verder past de wijn perfect bij carpaccio, wildschotels, rood vlees, pasta met truffel, gedroogde hammen en kaas.
Alcoholpercentage:
13%
Ideale serveertemperatuur:
16-18 ℃
Prijs:
11,25

Bolfan Pinot Noir – Biodynamisch
Wijnhuis: Bolfan
Regio: Zagorje
Druif: Pinot Noir
Jaar:
2018
Smaak:
Het is een mooie lichtrobijnrode wijn. De geur is kruidig met een beetje leer, toast en chocolade maar ook fruitig. De smaak is ook vooral fruitig met bessen, kersen en chocolade nibs. De afdronk is lang en zacht en ook licht kruidig met een beetje vanille.
Serveren bij:
Deze wijn is gastronomisch breed inzetbaar. Hij past bij kazen, lichte vleesgerechten, truffel gnocchi, burgers, beef teriyaki, boeuf Bourguinonne of een heerlijke mac&cheese. Bij gerechten met walnoten wordt de wijn nog kruidiger en met truffelgerechten spat hij bijna uit je glas.
Alcoholpercentage:
13%
Ideale serveertemperatuur:
16-18 ℃
Prijs:
16,65