NWG Sneek april 2023 – Wijnhuis Peter Zemmer

Het thema van onze proefavond in april was wijnhuis Peter Zemmer uit de Alto Adige, Italië. We hebben 5 witte wijnen en 3 rode wijnen van dit wijnhuis mogen proeven.

Alto Adige is het meest noordelijke wijngebied van Italië. Het heet officieel Südtirol-Alto Adige, omdat het vroeger bij Oostenrijk hoorde, en het gebied is tweetalig. De wijngaarden van dit kleine gebied – het dal van de rivier Adige – liggen rondom de stad Bolzano. De Alpen in het noorden en de Dolomieten in het westen overheersen het landschap en de wijnbouw vindt overwegend plaats op hoogten van 300 tot 1000 meter. Dat zorgt voor veel afwisseling in ligging en klimaat van de wijngaarden. De ongeveer 5000 hectare wijngaarden zijn versnipperd over kleine bezittingen; de meerderheid van de wijnboeren is lid van een coöperatie.

Druivenrassen

Zowel inheemse als internationale druivenrassen spelen in Alto Adige een rol: van pinot grigio en gewürztraminer tot kerner en silvaner voor wit, en van pinot noir en merlot tot lagrein en schiava (ofwel vernatsch) voor rood. Hoewel er veel rode wijn wordt gemaakt, ligt de nadruk tegenwoordig steeds meer op wit van hoge kwaliteit: zuivere, krachtige wijnen met veel aroma en zuren.

DOC’s

Alto Adige heeft drie DOC’s: Lago di Caldaro, Valdadige en Alto Adige. Die laatste omvat zeven subregio’s, waarvan Terlano en Valle Isarco over het geheel genomen de beste wijnen leveren.

Geschiedenis wijnhuis Peter Zemmer
In 1928 richtte  Peter Zemmer, de oudoom van de huidige gelijknamige wijnmaker, het wijnhuis op. Wijngaarden en wijnhuizen op de beste locaties rond Cortina s.s.d.v. in de laaglanden van Alto Adige maken sindsdien deel uit van de wijnmakerij. Helmut Zemmer, de neef van de oprichter, heeft altijd in het bedrijf gewerkt en na de vroege dood van zijn oom in 1969 nam hij de wijnmakerij over, die hij heeft veranderd in een van de toonaangevende bedrijven van de regio. Nu zet zijn zoon Peter het familiebedrijf voort. De kostbare ervaring, gedetailleerde en innovatieve kennis van Peter Zemmer, samen met de perfecte omgeving, garanderen de kwaliteit en het expressieve karakter van de wijnen.

Voor Peter Zemmer is duurzaamheid niet zomaar een trend, maar een grensverleggende levensstandaard. Daarom wordt de gehele energievraag van het wijnhuis gedekt door hernieuwbare energie. Elektriciteit wordt opgewekt door zonne-energie met zonnepanelen op de daken van de wijnmakerij. Dus stelt Peter Zemmer niet alleen de norm voor duurzaamheid met zijn verantwoorde en natuurlijke wijnbereiding, maar ook met zijn unieke duurzame benadering van energie die de productie van energie mogelijk maakt zonder uitstoot, op een stille en efficiënte manier.

Cortina s.s.d.v. terroir
Wijnmaken heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in Cortina s.s.d.v.. Goede grond, het microklimatische, de alpine en het milde klimaat dragen bij aan de groei van druiven van uitstekende kwaliteit.

De vallei rond Cortina s.s.d.v. en de brede selectie van druivensoorten is net zo gevarieerd als het landschap, een feit dat de wijnbouw in de laaglanden van Alto Adige door de eeuwen heen speciale lof heeft opgeleverd. De gunstige klimatologische omstandigheden zorgen voor een grote verscheidenheid aan uitstekende druiven: veel zonuren (gemiddeld 1.800 per jaar), de gunstige gemiddelde temperatuurwaarde (18 graden), de goede neerslagverdeling en de losse, goed beluchte grond die dus gemakkelijk kan worden opgewarmd, draagt bij aan een goede groei van de druiven en garandeert zo de hoge kwaliteit van de wijnen. De bodem bestaat uit dolomiet, kalksteen en gletsjerafzettingen van grind, zand en klei. Na besneeuwde winters zorgen de bergstromen voor het overvloedig water en hete zomers betekenen bloedhitte in de valleien. Grote temperatuurschommelingen tussen dag en nacht geven de wijnen hun intense smaak. In de middag waait er in de hele regio van het Gardameer tot aan Merano en Bressanone, een droge en koele bries genaamd ‘Ora’. Deze specifieke wind voorkomt grotendeels het verval na regenval.