NWG Amsterdam: Champagnereis, een mooie belevenis!

Champagnereis van NWG Amsterdam groot succes! Op 1, 2 en 3 november maakte de afdeling Amsterdam van het NWG een zeer geslaagde Champagnereis. Met zijn tienen (acht ‘Amsterdammers’ en twee zeer gewaardeerde leden van de afdeling Breda) vertrokken we in alle vroegte naar Epernay, waar na een geweldige lunch een eerste champagnebezoek volgde.
Het betrof hier het grote huis Mercier dat over een zeer indrukwekkend ondergronds gewelvenstelsel (17 km) beschikt.

Ons gezelschap maakte met een trein een tochtje door het gangenstelsel, dat op een aantal plaatsen met fraaie reliëfs is versierd. De proeverij van drie champagnes in de prachtige ruimtes van Mercier leidde niet tot grote aankopen van de groep. Dat had er ook mee te maken dat organisator Dirk van Hees alle deelnemers veel mooiere champagnes van ‘zijn’ kleine boeren in het vooruitzicht had gesteld. Daarvan had Dirk er vier voor ons geselecteerd, te weten: Julien Chopin in Monthelon, Pascal Henin in Ay, Sanger / Bonville in Avize en Hervé Dubois, ook in Avize. Het ging daar steeds om proeverijen van rond vier champagnes en in een enkel geval ook de Ratafia de Champagne. Bij Sanger/Bonville kreeg de groep daarnaast ook een uitgebreide rondleiding in het bedrijf, die werd verzorgd door stagiaires van het Lycée Viticole van Avize. Zeer aangenaam was de kleinschaligheid bij deze vier huizen, waar het proeven aan een grote tafel voor ons tienen werd begeleid door de eigenaar of een van zijn naaste medewerkers. De prijs van de ‘basischampagnes’ lag meestal rond 16 euro, terwijl de millésimes (specialiteit van vooral Hervé Dubois) voor rond 20 euro over de toonbank gingen. Waar een op Mercier passende omschrijving eerder ‘vlak’ was, waren veel van de geproefde producten van de ‘kleintjes’ eerder gelaagd met vaak heerlijke hints van brioche- en citrus. De van pinot noir gemaakte rosé’s paarden het karakteristiek ‘stallige’ vaak met mooie aardbei- en kersenaroma’s. Na afloop van alle proeverijen waren we het er over eens dat vooral Pascal Hénin en Hervé Dubois zeer de moeite waard waren. Niet alleen de proeverijen, maar ook de uiterst indrukwekkende Boulevard de Champagne van Epernay, waar grote huizen als Moët et Chandon en Pol Roger hun immense en schitterende champagnekastelen hebben neergezet, het prachtige landschap met de wijnbladeren in verschillende herfstkleuren en het ‘gastronomisch aanbod’ zorgden voor een uitgesproken geluksgevoel bij de deelnemers. De door Dirk en mede-organisator Joke Scholtens geselecteerde restaurants boden voor maaltijden en wijnen een voor Nederland ongekende prijs-kwaliteitsverhouding. Wat te denken van een driegangenmenu voor € 28 dat bestaat uit een mooie foie gras, een fantastische kwartel met een goddelijke paddenstoelensaus en een verrukkelijke Tarte Tatin? Met daarbij een mooie Crozes-Hermitages die dan nog niet eens het dubbele kost van wat je in de winkel betaalt (€ 25 vs. € 15). Ook al waren we niet in Bourgondië, dit bezoek aan de Champagne kwam in alle opzichten tegemoet aan de Bourgondische behoeften van de deelnemers.