NWGAmsterdam Griekenland!

Griekse avond bij Wijngilde Amsterdam

Op 7 november j.l. organiseerde de afdeling Amsterdam een proeverij rond Griekse wijnen. Deze proeverij werd georganiseerd door Dimitrie & Margo van Goods & More.  In hun boeiende inleiding gaven zij aan dat de wijnbouw in Griekenland lange tijd met veel tegenslagen te maken had (Turkse overheersing, druifluis, (burger-)oorlogen), maar dat de wijnbouw in de laatste dertig jaar duidelijk in de lift was gekomen.

Inmiddels is 70.000 ha met wijnstokken beplant. Er zijn ruim 700 wineries en meer dan 180.000 wijnboeren;  De wijnproductie bedraagt 2,8 miljoen hl, dat is minder dan 2% van de wereldproductie, waarmee Griekenland het 16e wijn producerende land ter wereld is.

Er zijn inmiddels 30 PDO’s(Protected Designationof Origin), vergelijkbaar met de Franse AOP en 120 PGI’s(ProtectedGeographical Indication), vergelijkbaar met de Franse IGP.

De proeverij maakte duidelijk dat het tijdperk van de goedkope Retsina’s uit de jaren 70, die veel babyboomers destijds om onbegrijpelijke redenen dronken, definitief voorbij is.  Retsina wordt ook nu nog met behulp van hars van pijnbomen gemaakt, maar heeft een ongelooflijke kwaliteitsboost doorgemaakt. Hetzelfde geldt voor een aantal witte en rode wijnen, waarvoor  – door het stijgen van de kwaliteit- bedragen van 15 tot 20 euro moeten worden neergelegd.  Voor onze lezers die wel eens in een Grieks restaurant eten is de Mantinia2018 een aanrader. Deze droge, witte wijn van de Moschofilero-druif komt van de Peleponnesos.  De Moschofilero  is een aromatische druif met een wat peperig aroma. Het bouquet herinnert aan dat van de muscaatdruif , wat de wijn heel geschikt maakt als begeleider van vers fruit of fruitdesserts.  Een heel mooie rode wijn in de proeverij was de LimnionaRed 2015. Dit is een biologische droge wijn uit Tyrnavos in Thessalië. De wijn wordt gemaakt van de Limniona-druif.  De druif is zelfs in Griekenland nogal zeldzaam. De wijn herinnert aan een behoorlijke Pinot Noir. Naast het aards-minerale ruik en proef je donker fruit, gedroogde bloemen en pruim.  Een prima wijn bij geroosterd (lams-)vlees.

Het is zeker de moeite waard om kennis te maken met de betere (en daardoor natuurlijk ook wat duurdere) Griekse wijnen.