NWG Amsterdam: Piemonte

PROEVERIJ PIEMONTE 3 JANUARI 2019

De afdeling Amsterdam organiseerde vroeg in het nieuwe jaar een proeverij rond wijnen uit de Piemonte. Ondanks dat de ‘kerstvakantie’ nog bij velen op de agenda stond, waren er toch dertien leden en introducés gekomen. Wijnmeester van de avond was Martin Rijxman, die rond de wijnen een mooi persoonlijk verhaal vertelde. De wijnen, die geproefd werden, waren voor het grootste deel door Martin zelf in Italië ‘op locatie’ ingekocht en dat betekende dat hij aardige verhalen over de bezochte wijnboeren (en hun mooie maaltijden) kon vertellen.
Door de opzet van de avond, waarbij in veel gevallen twee wijnen van hetzelfde soort naast elkaar geproefd werden, werd goed duidelijk welke verschillende wijnstijlen er bijvoorbeeld bij de voorgestelde Barbaresco’s te onderscheiden waren. Enerzijds die van de jonge, enthousiaste wijnmaker, die niet bang was voor experimenten en anderzijds die van de doorgewinterde en eerder wat commerciële producent. Aan het eind van de avond waren de twee Barolo’s zeer de moeite waard. Door o.a. aandacht te geven aan de specifieke eigenschappen van de verschillende wijnen en door bijvoorbeeld ook in te gaan op wat onbekendere druiven (Gamba di Pernice) kregen de deelnemers duidelijk meer inzicht in dat, wat er in de Piemonte ‘te koop’ is.

De geproefde wijnen:

Rivaia Tenuta La Meridiana Monferrato DOC 2013
Martinegna Barbaresco Tenute Cisa Asinari dei Marchesi di Gresy DOCG 2014
Fontanabianca Serraboella Barbaresco DOCG 2015
Franco Conterno Barolo Panerole DOCG 2013
Mauro Veglio Barolo DOCG 2014
Villa Giada Andrea Faccio Gamba di Pernice Vino Rosso 2013 (Biologisch)
Fontanabianca Barbera d’Alba Superiore DOCG 2015
Andrea Faccio DANI Azienda Agricola Villa Giada Barbera d’Asti Superiore Nizza DOP 2011
Villa Giada NIZZA DOP Dedicato 2015 (Biologisch)