Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

NWG Nijmegen: Noord-Amerika, excl. Californië

19 mei 2020 @ 20:00 - 23:00

Washington, Oregon, Canada

Organiserend comité: Peter Klerkx, Ben Boersema, Gonnie Berteler

 

Inleiding

In de wijnwereld nemen de Noord-Amerikaanse wijngebieden een belangrijke plaats in. De wijnbouw in de Verenigde Staten is de laatste decennia sterk toegenomen. Qua oppervlak aan wijngaarden en productie staan de V S momenteel op de vierde plaats in de wereld.

Californië heeft verreweg de meeste wijngebieden van Noord-Amerika. Van het totaal aan wijngaardoppervlak van bijna 270.000 hectare neemt Californië ca. 195.000 hectare voor zijn rekening. Daarna volgen de staten Washington (21.044 ha.), Oregon (4330 ha.) ten noorden van Californië en New York State (12.545 ha.) en Pennsylvania (4856 ha.)in het oosten. Canada heeft ongeveer 9000 hectare wijngaard.

Wij richten ons in deze proeverij op enkele kleinere wijngebieden en laten Californië buiten beschouwing.

Geschiedenis van de wijnbouw

Oorspronkelijk groeiden in de Verenigde Staten vooral eigen rassen, die niet tot de Vitis Vinifera behoorden, maar tot inheemse soorten. Deze druiven gaven vaak wijnen met afwijkende, wat dierlijk aandoende smaken, die wel werden aangeduid als ‘foxy wijnen’. Tegenwoordig zijn de rassen zo gekweekt ( en door o.a. kruising met Vitis Vinifera-rassen veredeld) dat deze smaken er niet meer in zitten. Maar om succes te hebben op de internationale wijnmarkt is het bijna noodzakelijk om met de bekende rassen van de Vitis Vinifera te werken. Daarom kiezen wijnboeren bij hun nieuwe aanplant vooral voor de internationale rassen

De Amerikaanse wijnstokken hebben overigens wel een belangrijke rol gespeeld in de bestrijding van de druifluis die in het einde van de 19e. eeuw vrijwel de hele Europese wijnbouw vernietigde.  De traditionele Amerikaanse wijnstokken bleken namelijk geen last te hebben van de druifluis. Door de Vitis Vinifera te enten op Amerikaanse vitissoorten, combineerden de wijnboeren het beste van twee soorten: goed smakende druiven, die gevoed werden door wortels waar de druifluis geen vat op had.

Amerikaanse wijnwetgeving

De wijnwetgeving in de Verenigde Staten lijkt op die van Europa. Herkomstgebieden heten zelfs Appellation of Origin. Het toezicht op de wetgeving is in handen van een onderdeel van het Minsterie van Financien: The Alcohol and Tobacco  Tax and Trade Bureau (ATTB ). Net als in Europa kent de wet verschillende niveaus van steeds nauwkeuriger herkomst-benamingen die op het etiket vermeld staan.

 • State. De druiven komen voor 75 % uit de staat die op het etiket vermeld staat. In Californië is dat zelfs 100%.
 • Ook hier moet 75 % van de druiven uit de op het etiket vermelde county komen. Een county is een bepaald deel van een staat. Het woord ‘county’ maakt dan altijd deel uit van de naam. Dit ie te vergelijken met de Franse Appellation.
 • American Viticultural Area (AVA) Dit zijn  specifieke door de ATTB vastgestelde wijngebieden. Als 85 % van de druiven uit dat gebied komt, mag de aanduiding AVA op het etiket staan. De AVA’s zijn het best te vergelijken met de Europese VQPRD. Voordat de ATTB een AVA aanwijst, moet dat gebied aantonen dat het gemeenschappelijke kenmerken heeft die anders zijn dan die van de omliggende gebieden. De grenzen van de AVA vallen niet altijd samen met die van de counties. Er zijn zelfs AVA’s die over de grens van twee staten lopen, zoals Washington Gorge en Walla Walla Valley, op de grens van Washington en Oregon. Eind 2003 waren er meer dan 170 AVA’s. Dit aantal is de laatste jaren snel toegenomen.
 • Tussenvormen Soms komen wijnen uit meerdere staten, counties of AVA’s. In zulke gevallen staan de namen van beide gebieden op het etiket, waarbij is aangegeven hoeveel het aandeel is uit ieder gebied. Voorbeeld: Californië/Oregon (65%/35%).

Een verschil met de Franse AOC wetgeving is wel dat de AVA alleen betrekking heeft op het herkomstgebied. Er zijn geen verdere voorschriften, zoals toegelaten druiven , beperking van de opbrengst etc. .

Een county of state is vaak zo groot dat er binnen dit herkomstgebied nauwelijks sprake kan zijn van een gemeenschappelijk ‘terroir’ in de traditionele Europese betekenis. Toch zijn ook states en counties officiële herkomstgebieden.

Het Noordwesten: Oregon en Washington

Samen met Californië vormen de staten Oregon en Washington de ‘Northwest Pacific Coast’ van de V.S. Oregon en Washington liggen ten noorden van Californië, rond de 45e. breedtegraad . Dat is dezelfde hoogte als Bordeaux. De Columbiarivier vormt grotendeels de grens tussen Oregon en Washington. Langs deze grens ligt een deel van de wijngebieden. Beide staten hebben een veel koeler klimaat dan Californië. Bovendien valt er veel meer neerslag, vooral langs de kust. Van deze twee staten heeft Washington het grootste wijngaardoppervlak.

Vroeger was hier geen wijnbouw van betekenis. Er stonden vooral druivenrassen die niet tot de Vitis Vinifera hoorden. Pas na 1960 is de wijnbouw tot ontwikkeling gekomen.

Oregon

De wijngaarden van Oregon liggen vooral in de westelijke kuststreek. Het is er vrij koel en er valt veel neerslag. Hier liggen geen grote gebieden met wijngaarden; ze liggen verspreid over het heuvelachtige land, op plekken waar de omstandigheden het meest geschikt zijn. Vaak zijn dat redelijk vruchtbare valleien, waar de grond meer klei bevat. De beste wijngaardbodems zijn rijk aan mineralen.

Vanwege het klimaat verbouwen de meeste wijnboeren Pinot noir. Deze druif rijpt weliswaar niet gemakkelijk, maar eenmaal rijp geeft hij wel het mooiste resultaat, net als in de Bourgogne. In vergelijkende proeverijen kunnen de Pinot noir wijnen  van Oregon zich meten met hun grote Franse voorbeeld.

Er wordt ook Chardonnay verbouwd. Lange tijd was die niet interessant, maar de laatste jaren gebruiken de wijnboeren uit Oregon specifieke Bourgogneklonen en sindsdien stijgt de kwaliteit.

De wijnen van de Pinot gris zijn nog het meest interessant. Deze wijnen zijn kruidig en elegant en hebben een goede zuurgraad. Daarnaast komen Riesling, Gewürztraminer en Pinot blanc voor.

AVA’s van Oregon

Er zijn  in totaal 4 AVA’s die volledig op het grondgebied van Oregon liggen:

 • Umpqua Valley, Deze ligt het dichtst bij de grens met Californië. Hier werden de eerste wijngaarden van Oregon aangeplant. Later verschoof de aandacht naar:
 • Willamette Valley, , ten zuiden van de hoofdstad Portland. Dit is nu het grootste wijngebied van Oregon. Er heerst een grillig klimaat, vergelijkbaar met dat van de Bourgogne. Het belangrijkste deel van de vallei is het oorspronkelijk steppenachtige gebied achter het Cascadegebergte, waar met irrigatie een vruchtbaar wijngebied is opgebouwd.
 • Rogue Valley met subappellatie Applegate Valley liggen in het zuidelijke gedeelte van Oregon. Het is hier duidelijk warmer, waardoor Cabernet Sauvignon en Merlot het hier goed doen. Het rendement per hectare is laag, waardoor de wijnen zeldzaam zijn en er nauwelijks geëxporteerd wordt.
 • Daarnaast zijn er in het grensgebied enkele AVA’s die deels op het grondgebied van Washington liggen.

 

Washington

Hoewel Washington State en Oregon aan elkaar grenzen, zijn beide wijngebieden heel verschillend. De wijngaarden van Oregon liggen vooral langs de vochtige kust in het westen; in Washington liggen zij in het oostelijke deel, in het onherbergzame, dunbevolkte binnenland. Het wijngebied van Washington ligt op ongeveer 46 ° noorderbreedte, maar omdat het gebied landinwaarts ligt, heeft het een continentaal klimaat met hete zomers en koude winters. Omdat het noordelijker ligt, schijnt de zon in de zomer iedere dag twee uur langer dan in Napa Valley. De nachten zijn er veel kouder, waardoor de gemiddelde temperatuur lager is. Vanwege de droogte is in het gebied irrigatie nodig. De bodem is gevarieerd en heeft hier en daar vulkanische invloeden.

Als de druiven voldoende water krijgen, geven ze wijnen van een goede kwaliteit. De suikers en zuren zijn dan goed in balans. Succesvolle druivenrassen zijn hier de Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Syrah. Vooral Merlot geeft goede resultaten. Chardonnay is het meest gebruikte witte ras, maar ook Semillon en Riesling komen voor.

De meeste wijngaarden van Washington liggen in het oosten van de staat. Het Cascadegebergte fungeert als regenschaduw. Daarom is dit verlaten gebied vrij droog. Het gebied heeft 4 AVA’s:

 • Columbia Valley. Dit is een grote overkoepelende AVA.
 • Yakima Valley (1800 hectare) Deze ligt in een enclave, direct ten oosten van de actieve vulkaan Mount St. Helens. Een gebied in opkomst; de belangrijkste AVA van Washington. Binnen deze AVA ligt  nog een apart herkomstgebied: Red Mountain.
 • Walla Walla Valley (40 hectare) Deze ligt deels in Oregon, in een groene enclave. Wordt beschouwd als een echt kwaliteitsgebied
 • Columbia Gorge. Deze nieuwe AVA is in 2004 toegekend.

Overige staten

New York heeft nog een redelijke omvang, bijna die van Washington. Er worden ook, met name in de Finger lakes, vlak bij de grote meren, goede wijnen geproduceerd, die echter niet in Europa te verkrijgen zijn.

Er is ook wijnbouw in Michigan, Pennsylvania, Missouri, Ohio, New Yersey, Texas en Virginia. In al deze staten komen zowel hybride druiven voor alsook internationale rassen. Al deze gebieden produceren enkel voor de lokale markt.

Canada

Canada heeft ongeveer 9000 hectare wijngaard en een jaarlijkse productie van 445.000 hectoliter. Dat heeft grotendeels te maken met de noordelijke ligging van het land. Alleen het zuidelijke deel ligt onder de 50e. breedtegraad. Het grootste deel van de Canadese wijnbouw is geconcentreerd rond de grote meren. Ook in het zuidwesten van het land, in de staat British Colombia, liggen enkele wijngebieden.

Canada behoort tot de ‘cool climate’ wijnbouwzones. Wijnen uit een ‘cool climate’ gebied hebben meer zuren en zijn aromatischer, doordat de temperaturen tijdens de rijping van het fruit gematigd zijn. Toch is er voldoende zonneschijn.

Druiven als Chardonnay, Riesling en Pinot noir doen het goed in het koele Canadese klimaat. In het zuiden van Okanagan geeft de Merlot een goed resultaat. In het noorden is de Ortega succesvol. De instelling van de ‘Wine Content Act’ in 1988 was een belangrijke stimulans voor het gebruik van kwaliteitsrassen. Deze wijn stelt eisen aan de herkomst van de wijn.

Canada heeft haar eigen specialiteit: Icewine. Sinds 1970 wordt deze in Canada gemaakt en inmiddels is het de grootste producent van deze wijnsoort in de wereld.

De druiven worden in bevroren toestand geoogst, de temperatuur moet minstens -8°C zijn. Het vocht van de druif is bevroren als de druiven geperst worden. Hierdoor krijgen de wijnen een hoog zoetgehalte én een behoorlijk zuur.

Eiswein en Icewine

Er is verschil tussen Canadese Icewine en Duitse Eiswein. Eiswein heeft een opvallender zuur. De Canadese druiven hebben bij de oogst een hoger suikergehalte, waardoor het alcoholgehalte hoger is. De Canadese Icewine is voller van smaak en heeft aroma’s van peren, abrikozen en karamel. De Canadese Icewine kan bovendien meteen gedronken worden en tot ongeveer tien jaar ouderen.

Duitse Eiswein daarentegen heeft een lager alcoholpercentage, een hogere zuurgraad en een langere houdbaarheid.

Gebruikte druivenrassen voor de Canadese Icewine zijn Vidal, Riesling, Chardonnay, Pinot blanc en Cabernet Franc.

Canadese wijnwetgeving

Alcohol is in Canada aan strenge wetgeving gebonden. Ook in Canada gold vanaf 1927 enkele jaren een verbod op alcohol. Na deze ‘drooglegging’ werd de verkoop van alcoholhoudende drank gegund aan winkels die de overheid reguleerde.

De kwaliteit van Canadese wijnen wordt gecontroleerd door de Vintners Quality Alliance (VQA). Wijnen met predicaat moeten voor 100 % bestaan uit druiven die in Canada verbouwd zijn en aan strenge kwaliteitseisen voldoen.

De VQA onderscheidt 2 categorieën kwaliteitswijnen, die min of meer naast elkaar staan: Provincial Designation en Viticultural Areas

De belangrijkste wijnstreken van Canada zijn:

 • Ontario

De wijngebieden van Ontario liggen in het meest zuidelijke deel van Canada, ongeveer op dezelfde hoogte als Frankrijk. Toch verschilt het klimaat hier van dat van de Europese wijngebieden op dezelfde breedtegraad: de Canadese winter duurt hier langer en het voorjaar begint laat. Het groeiseizoen is er dus korter.

De wijnbouwgebieden van Ontario liggen bij de grote meren: Lake Ontario en Lake Erie. Deze grote wateroppervlakten hebben een matigende invloed op het klimaat, waardoor het rond deze meren niet zo extreem koud wordt en in de zomer niet zo heet.

Ontario heeft 5899 hectare wijngaardoppervlak. Hierop staan vooral ‘eigen’ druiven. Ontario is de grootste producent van deze inheemse druiven. Een deel van deze druiven staat ook aan de oostkust van de Verenigde Staten: Seyval, Marechal Foch, Concord, Niagara, Ahawam, Catwba en Fredonia. Ook staan hier steeds meer Vitis Vinifera rassen aangeplant, zoals Chardonnay, Riesling, Pinot gris, Pinot noir, Cabernet Sauvignon en Gamay.

 • British Colombia

Dit het meest westelijk gelegen wijnbouwgebied van Canada, gelegen boven Washington State (zie boven). Het heeft 4 wijnbouwgebieden, waarvan twee in het Centrale Zuiden en twee bij de kust:

 • Okanagan Valley In het noorden witte Duitse en Franse rassen , in het zuiden rode rassen, Cabernet Sauvignon
 • Similkameen Valleys Kleiner gebied aan de andere kant van de Coast Mountain Range. Vooral witte wijnen
 • Fraser Valley , het grootste landbouwgebied van Canada. Hier ook wijnbouw, witte en rode wijnen
 • Vancouver Island , het meest recente wijnbouwgebied. Vooralsnog productie voor de lokale markt

 

Gegevens

Datum:
19 mei 2020
Tijd:
20:00 - 23:00
Evenement Categorie: