Activiteiten binnen de Wijngildes

De Wijngildes met hun activiteiten vormen het hart van de vereniging. De activiteiten van een Wijngilde bestaan o.a. uit:

-Wijnproefavonden, meestal maandelijks;
-Diners;
-Wijnreizen;
-Wijn en spijscombinaties of high-wines;

De Wijngildes worden geleid door een lokaal bestuur en deze is zo autonoom mogelijk in het bepalen van de activiteiten en de hieraan gerelateerde kosten. Bij het ene Wijngilde organiseert de NWG-Wijnmeester alle proeverijen en bij het andere doen de leden dat zelf. Het ene Wijngilde  gaat jaarlijks op wijnreis, het andere eens in de vijf jaar. Bij het ene Wijngilde betalen de leden per proeverij een deelnemersbijdrage, bij het andere geldt een jaarcontributie.  Meestal wordt de proeverij afgesloten met een gezellig samenzijn onder het genot van een hapje (vaak kaas) en uiteraard een glas wijn.

Vanzelfsprekend geschiedt alles in overleg met de leden. Alle georganiseerde activiteiten staan ook open voor leden van andere Wijngildes van het Nederlands Wijngilde tegen een deelnemersbijdrage.

Deze activiteiten maken het mogelijk om schaalvoordelen te behalen bij het bestuderen, verkrijgen, proeven, combineren en beleven van wijn. Door het in groepsverband proeven en bespreken van wijnen staat het genieten van wijn voor de leden centraal.