T30 Reuzen onder de dwergen

Zelfs de reuzen onder de dwergen zijn klein, maar hun wijn is groot 

Er zijn van die plekken waar alles lijkt te kloppen. Waar het landschap, de mensen, de geur van zee en citroen, en zelfs het licht samensmelten tot een herinnering die je nooit meer vergeet. Levanto is zo’n plek. Een kustplaatsje in Ligurië – tussen Genua en Florence, dat voelt als een geheime toegangspoort tot het sprookjesachtige Nationaal park Cinque Terre. Hier zijn de huizen pastelkleurig, de heuvels vol wijnranken, en klinkt het gebrom van Vespa’s als muziek bij het ontbijt. 

Als wijnliefhebber weet ik: de magie van wijn zit niet alleen in het glas, maar ook in waar je het drinkt. Een wijn-omgevingcombinatie, noem ik dat. In Levanto proef je de zee in je glas, de zon in elke slok. Italië, gevangen in 75 cl. 

Wijnmakers met karakter 

Op de zonovergoten hellingen van Framura, Bonassola en Levanto werken tientallen kleine wijnboeren. Hun wijngaarden lijken haast te zweven boven de Ligurische Zee. Ze brengen hun druiven naar de coöperatie Vallata di Levanto: een samenwerkingsverband van zo’n zestig boeren, die samen wijnen maken met het karakter van hun gebied. Authentiek, eerlijk en een beetje eigenwijs. 

Op aanraden van een medewerker van de coöperatie stapte ik op de fiets, op zoek naar wijnhuis La Colina Verde. De wijngaard lag idyllisch, verscholen tussen de druivenranken en met uitzicht op zee. De ontvangst was warm, de gastvrijheid voelbaar. Hier werd ik rondgeleid langs de stokken, die langer en hoger waren dan ik ooit had gezien. `Niet vanwege de zon,’ lachte de wijnmaker, ‘maar om de wilde zwijnen te slim af te zijn. Die zijn net zo dol op druiven als wij.’ De smaak? Die bleef onaangetast. Alsof de druiven deze groeistijl zelf hadden uitgevonden. 

De kleine kers met het grote verhaal 

Ciliegiolo, de oude inheemse blauwe druif, betekent letterlijk ‘kleine kers’. Zacht, fruitig, met aroma’s van bloemen en een vleugje kers. Jarenlang stond deze bescheiden druif in de schaduw van haar beroemde dochter Sangiovese, maar nu schittert ze weer in het zonlicht. In Ligurië is de Ciliegiolo terug van weggeweest – en hoe. 

Zelfs de reuzen onder de dwergen zijn klein, maar hun wijn, die is groots. 

Een wijn met karakter 

De Lievàntu Rosso is geen wijn voor tussendoor. Het is een wijn voor wie verlangt naar de kust, of na een wandeling neerstrijkt aan een tafel met uitzicht op zee. Toen ik de fles ontkurkte, kwam de geur van rijp rood fruit me tegemoet. Deze biologische wijn heeft ziel: fris, fruitig, krachtig, mooi in balans, met zachte tannines en een eerlijke afdronk. Hier proef je het landschap, het verhaal van Davide Zoppi, die zijn toga verruilde voor een snoeischaar en oude wijngaarden nieuw leven inblies. 

Ik dacht: ook al is de reus klein, deze wijn is groots. 

De perfecte wijn-spijscombinatie 

In de restaurants van Levanto staat de ‘catch of the day’ op het menu. De Lievàntu Colline di Levanto Bianco D.O.C. – fris, mineraal, strak en elegant – past daar perfect bij. En zo wordt de magie van Levanto compleet: wijn, landschap en liefde op het eerste glas.