T30 Kleine appellaties, Palette

In de schitterende natuur van de Provence ligt de kleine AOP Palette. Iets ten zuidoosten van Aix-en-Provence, aan de voet van de mythische berg Monte Sainte-Victoire (Paul Cézanne!). De AOP bestaat sinds 1948. De grote voortrekkers voor deze AOP waren Château Simone en Château Crémade. Over deze laatste zo dadelijk meer.  

Afhankelijk van de bron die je raadpleegt, beslaan de wijngaarden van Palette 40 tot 48 ha. Vijf wijnmakers produceren jaarlijks ruim 18.000 hl, oftewel zo’n 240.000 flessen: rood (55%), wit (30%) en rosé (15%), waarbij geldt dat zowel rood als wit prima kunnen ouderen. De wijnen zijn krachtig met een lange afdronk. Ze verloochenen hun Zuid-Franse afkomst niet. 

Palette onderscheidt zich door twee factoren: het toegestane gebruik van vele (soms oeroude) druivenrassen en de unieke bodem. De druivenrassen kom ik op terug, de bodem bestaat uit enkele zeer typische, homogene, kalksteenformaties die nergens anders te vinden zijn dan in dit natuurlijke, door bos omgeven ‘cirque’ (calcaire de Langesse). 

De prijzen variëren per wijnmaker, maar zijn zonder uitzondering aanzienlijk (tussen 25 en 45 euro per fles). Hier werkt onder andere het ‘schaarsteprincipe’. De meeste wijn gaat naar toprestaurants in Frankrijk. Er wordt weinig geëxporteerd. 

Wettelijk mag in de AOP Palette maximaal 45 hl/ha worden geoogst. 

Wij bezochten Château Crémade in het dorp Le Tholonet dat samen met het dorp Meyreuil de AOP Palette omvat. Prachtig gelegen domein met 9 ha wijngaard in de AOP Palette. Zeer gastvrij. Rosé en rood konden we ter plekke proeven. Wit niet vanwege de zeer geringe hoeveelheid die men daarvan produceert (bezoekers mogen maximaal 3 flessen wit kopen). De rosé was heel krachtig, vol met mooi rood fruit. Gemaakt van dezelfde druiven als de rode. Een wijn om een volledige maaltijd te begeleiden! De rode (2021) was zowel in de neus als in de mond kruidig en krachtig. Zachte tannine, maar zeker een wijn om nog een paar jaar weg te leggen. De witte is een aromatische, volle, genereuze wijn. Rood, rosé en wit rijpen op eiken barriques, 12 tot 18 maanden. 

Château Crémade koestert de vele druivenrassen in hun assembláges. Natuurlijk doet de Syrah het hier heel goed, maar de assemblage met vele andere, soms elders nauwelijks meer voorkomende rassen maakt de wijn echt complex en bijzonder. Het Château werkt op biologische wijze (zelfs deels op biodynamische wijze) maar zonder certificering. Men veronderstelt dat hun afnemers wel weten hoe ze werken en (dus) dat geld uitgeven aan certificering weinig zinvol is. Hun rendement is 30 à 35 hl/ha hetgeen resulteert in circa 42.000 flessen Palette per jaar. 

De rode wijn (2021) van Château Crémade bestaat de assemblage uit Syrah, Grénache, Cinsault, Mourvèdre, Panse du Roi René, Carignan, Brun Fourcat, Cabernet Sauvignon, Durif, Muscat de Hambourg, Castet, Petit Brun, Tibouren, Téoulier, Muscat à petits grains, Terret Gris. Elke druivensoort draagt bij aan de complexiteit van de wijn. Voor de rosé worden dezelfde druivensoorten gebruikt. 

Voor hun witte wijn bestaat de assemblage uit: Araignan, Bourboulenc, Clairette, Clairette Rosé, Aragnan, Colombaud, Furmint, Panse du Roy René, Muscat à petits grains, Grenache blanc, Ugny blanc, Terret en Pascal. 

N.B. Sinds 2024 zijn voor de AOP Palette de druivensoorten veranderd.  

Bewaren: rood 10-15 jaar, wit 5-10 jaar, rosé 1-3 jaar. 

Drinktemperatuur: rood 16-17 graden, rosé en wit 11-12 graden. 

Wijn-spijscombinaties: wit en rosé uiteraard bij nagenoeg alles uit de mediterrane keuken (niet alleen vis). Wit ook bij gevogelte. Rood bij gebraden of gegrild rood vlees, haarwild, harde kazen.