T29 Terugblik NWG Voorjaarsdag 2025

Op 12 april werden wij in Reeuwijk hartelijk ontvangen door Jacques Vroemen (voorzitter) en Martin Rijxsman (wijnmeester) van Wijngilde Gouda. 

André de Caluwé Bokaal 

Dit jaar streden maar liefst 14 teams om de traditionele André de Caluwe wisselbokaal. De organisatie was in de vertrouwde handen van Martin Rijxsman en Tom Schaafsma. De deelnemers kregen een wijn blind te proeven. Ze moesten het druivenras, land, regio of appellatie en het oogstjaar goed te hebben om de wedstrijd te kunnen winnen. Een moeilijke exercitie, bleek achteraf. 

De uitslag: 

1ste plaats – Team Arnhem-Nijmegen (68 punten) 
Astrid Alkemade, Bernadette van Leeuw, Vincent Bouma 
2de plaats – Team Amsterdam (55 punten) 
Astrid Visser, Ludolph Wentholt, Peter Veenman
3de gedeelde plaats – Team Gouda en Team Den Haag (ieder 54 punten) 
Gouda: John Meijer, Dirk de Jong, John van Dijk, Jan van der Laan 
Den Haag: Renate Wagner, Nicole Wijers, Jan Herrema 

Na een heerlijke lunch met soep, salades en streekproducten werd de dag vervolgd met twee masterclasses: 

Masterclass 1 

Joep Speet MV, voorzitter van de Verenigde Vinologen Nederland en senior buyer bij Pallas Wines vertelde welke veranderingen en trends invloed hebben op de verkoop van wijn. Speet: ‘Inkopen is gemakkelijk, echter verkopen is de kunst.’ 

De belangrijkste veranderingen in wijnbouw en verkooptrends: 

  • In Europa neemt vooral in het oosten het wijngaardareaal toe. Veel beschikbare grond en lage arbeidskosten zorgen voor groei. Er is een ruime mate van geschikte wijnbouwgrond beschikbaar en veel capaciteit tegen lage kosten. 
  • In Nederland neemt de wijnconsumptie af: ‘Alcohol is het nieuwe roken’. 
  • De consumptie van alcoholvrije wijn en dranken neemt de laatste jaren toe.
  • Bij rode wijn gaat de voorkeur op dit moment uit naar minder houtrijping, meer elegantie en cool climate.
  • Consumenten kopen tegenwoordig meer op basis van druivenras dan op herkomst. 
  • Gen-Z en Millennials hebben interesse in natuurwijn, orange wine en biodynamische wijn, maar de markt breekt nog niet echt door. 

Om te laten zien, dat de kwaliteit van supermarktwijn toeneemt en om inzicht te geven welke wijn in de wijnvakhandel of de supermarkt verkocht wordt, deden we een ‘proeftest’. Een vierde van de deelnemers zat fout. Leuk om te ervaren hoe moeilijk het beoordelen van wijn is. 

Masterclass 2 

Dr. Oliver Trapp, directeur van het Instituut voor Druivenveredeling aan het Julius Kühne Institut in Siebeldingen, Duitsland, vertelde uitgebreid over de laatste ontwikkelingen op het gebied van PiWi’s, Pilzwiderstandsfähige Trauben – schimmelresistent druiven. In de volgende Tannine staat een interview met hem. Trapp was overigens uitgenodigd door Dirk de Jong van Wijngilde Gouda.  

Partnerprogramma 

Het partnerprogramma werd deze keer ingevuld door een bezoek aan Kaasboerderij de Graaf in Bodegraven. Daar kregen we uitleg over de dagelijkse gang van zaken in een melkveehouderij met daarnaast een kaasmakerij en een boerderijwinkel. 

In de middag liet Gouda zich van haar beste kant zien door het mooie weer en de gezellige terrassen. Onder begeleiding van stadsgids Pim liepen we langs bekende gebouwen – zoals het stadhuis, de Sint-Janskerk en Museum Gouda, maar ook door kleine steegjes. 

Wij danken Tom Schaafsma en Ynnit de Jong voor het inschenken van de vele wijnen en Wijngilde Gouda voor hun gastvrijheid en organisatie van deze dag!