Kleine appellaties: Rosette AOC
door Reinier Broeks (Arnhem)
Rosette AOC: klein maar fijn in de schaduw van Monbazillac
Rosette AOC, een bescheiden appellatie van slechts zo’n 13 hectare, ligt verstopt in de Bergerac-regio (Zuidwest-Frankrijk). Terwijl nabijgelegen gebieden als Monbazillac en Pécharmant internationaal bekender zijn, wordt Rosette vaak over het hoofd gezien. Toch verdient deze mini-appellatie met zijn zachte tot halfzoete witte wijnen meer aandacht.

De ondergrond bestaat grotendeels uit klei en kalk, wat bijdraagt aan een evenwichtige zuurgraad en een subtiel minerale toets. De traditionele druivenrassen zijn Sémillon, Sauvignon Blanc en Muscadelle. Dankzij de milde invloed van de rivier de Dordogne rijpen de druiven gestaag, met behoud van frisse zuren en voldoende concentratie aan suikers. Rosette-wijnen kenmerken zich daardoor door hun delicate aroma’s van perzik, abrikoos en witte bloesem, vaak afgerond met een vleugje honing.
De opbrengst per hectare is zeer beperkt (40 tot 50 hectoliter per hectare), wat leidt tot geconcentreerde en karaktervolle wijnen. Hoewel Rosette minder zo zoet is dan Monbazillac, heeft het toch een verfijnde zoetheid die heel harmonieus perfect samenvalt met een levendige zuurgraad. Dit maakt de wijnen veelzijdig aan tafel: van kazen als Roquefort of Chaource tot gebakken eendenlever met appeltjes en lichte desserts.
Omdat Rosette-wijn zo kleinschalig wordt geproduceerd, is hij niet eenvoudig te vinden. Maar wie de moeite neemt om ernaar te zoeken, ontdekt een verborgen parel: een zachte, florale wijn die net dat tikje minder zoet is, maar zeker niet minder interessant. Soms is klein echt groot.