T29 De Haagse Stadswijngaard

Toen mij als druifverse wijnmeester van het Wijngilde Den Haag werd gevraagd om een stukje te schrijven over een wijngaard ‘in de buurt’, was de keus snel gemaakt: De Haagse Stadswijngaard. 

Ik ben sinds 2024 wijngaardenier en ik heb tien wijnstokken met het blauwe druivenras Rondo in (mede)beheer. Dat betekent onder andere dat we in februari jl. de wintersnoei hebben afgerond.  

De Haagse Stadswijngaard: Wijnbouw in de Hofstad 

Midden in de stad, tussen het asfalt en de historische gebouwen, ligt een verrassend groene oase: de Haagse Stadswijngaard. Dit bijzondere initiatief begon in 2017 met een kleine groep wijnliefhebbers en groeide uit tot een serieuze wijngaard waar duurzame wijnproductie en stadslandbouw samenkomen. Momenteel is de wijngaard een coöperatie met tien eigenaren. 

Een wijngaard in de stad 

Een wijngaard midden in een wijk waar je hem niet verwacht. In Laak, net naast de oude binnenhavens, pal aan NS-station Moerwijk. Daar, en juist daar, groeien onze druiven het beste. Beschut door de spoordijk, gevoed door liefde en zorg, vertroeteld door mensen die samen leren hoe het is om wijnboer te zijn. 

De Haagse Stadswijngaard bevindt zich op een voormalige industriële locatie en laat zien dat wijnbouw niet alleen is weggelegd voor zonnige heuvels in Frankrijk of Zuid-Limburg. Dankzij innovatieve technieken en goed gekozen druivenrassen kan wijnbouw zelfs in de kuststad Den Haag floreren. 

Druivenrassen: weerbaar en duurzaam 

Omdat het Nederlandse klimaat uitdagend kan zijn, worden in de Haagse Stadswijngaard vooral schimmelresistente druivenrassen verbouwd. Wij maken wijn met de rassen Johanniter (w), Rondo (bl.), Leon Millot (bl.) en Souvignier Gris (w). 

Johanniter is een Riesling-achtige wijn. Met de Souvignier Gris kunnen we zowel rosé als Sauvignon Blanc-achtige wijn maken.  De Leon Millot geeft een lekkere bordeauxachtige wijn met een dieprode kleur. Rondo is een Pinot Noir-achtige wijn. Al onze rassen zijn geselecteerd om lekkere, jonge wijn te kunnen maken: mensen zijn zo nieuwsgierig naar de wijn dat de wijnen niet lang de tijd krijgen om te rijpen. Al voeden we de Rondo ondertussen wel met hout op. 

Deze rassen zijn speciaal ontwikkeld om beter bestand te zijn tegen ziekten, waardoor minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn en de wijngaard op een milieuvriendelijke manier kan worden beheerd. 

Lees hier meer over onze druiven

Meer dan wijn: activiteiten en beleving 

De Haagse Stadswijngaard is niet alleen een productielocatie, het is ook een ontmoetingsplek. Vrijwilligers spelen een belangrijke rol bij het onderhoud en de oogst, waardoor de wijngaard een echt gemeenschapsproject is. Daarnaast worden er regelmatig wijnproeverijen en workshops georganiseerd, waar bezoekers alles leren over het wijnmaakproces en natuurlijk de Haagse wijn kunnen proeven. 

Met deze wijngaard bewijst Den Haag dat stedelijke wijnbouw niet alleen mogelijk, maar ook succesvol kan zijn. De Haagse Stadswijngaard is een unieke plek waar natuur, gemeenschap en ambacht samenkomen in het hart van de stad. 

De activiteiten in de Haagse Stadswijngaard 

Samen leren druiven telen 

Als wijngaardenier krijg je voor één jaar een eigen stukje wijngaard van tien planten onder je hoede. Door het jaar heen gaan we de verschillende onderdelen van de wijnbouw doorlopen: wintersnoei, zomersnoei, bladpluk, et cetera en uiteindelijk de oogst. 

Samen leren wijn maken 

We verwerken samen de oogst van de Haagse Stadswijngaard tot wijn. De cursus bestaat uit vijf avonden. We behandelen onder andere alternatieve manieren van wijnbereiding, zowel de professionele varianten als wat je zou kunnen vereenvoudigen. Je krijgt er een zeer informatieve handleiding bij. De avonden zijn verspreid over vijf maanden, maar volgen de stappen, en dus de tijdlijn, van het wijn maken. 

http://haagsestadswijngaard.nl/  

https://www.facebook.com/HaagseStadswijngaard

https://www.instagram.com/haagsestadswijngaard