
Ons lid Ger Dorlo verzorgde deze proeverij van 9 wijnen. Een bekende regio met soms wat minder bekende wijnen, waar steeds vaker voor kwaliteit in plaats van kwantiteit wordt gekozen.
Geschiedenis, ligging, cijfers, klimaat en ondergrond passeerden ook nu weer de revue. Dat schept een helder beeld van de regio!
Vervolgens werd er geproefd!
We proefden: 9 wijnen. 1 mousserende wijn, 2 droge witte wijnen, 4 rode wijnen, 1 zoete witte en 1 zoete rode wijn.
Geproefde wijnen:
Wijn 1. Wit, mousserend. Druif: 100% Mauzac. AOP Blanquette de Limoux. Antec brut M 3.0. Jaar 2919. Alcohol 12%. De ‘3.0’ staat voor de exacte PH-waarde van deze wijn.
Tweede vergisting op fles en 36 maanden rijping sur lie. Geen dosage. Een mooie, groengele wijn met een fijne mousse. Aroma’s van (vooral) groene appel, witte bloesem en iets brioche. De smaak is verfijnd, fris met vrij strakke zuren en een middellange afdronk.
Wijn 2. Wit, droog. Druif: 100% Chardonnay. AOP Limoux. Domaine de l’Aigle (Gérard Bertrand). Jaar 2023. Alcohol 14%. Biodynamisch (gecertificeerd). Gerijpt op zijn fijne lie in eiken vaten. Malolactische omzetting. Kleur: heldergeel. Aroma’s: fruit, witte perzik, amandel, gebak. Smaak: rond, mineraal, boter, toast. Mooie afdronk.
Wijn 3. Wit, droog. Druif: blend van Bourboulenc (Malvoisie), Roussanne en Grenache Blanc. AOP La Clape. Château Mire l’Étang (blanc), Cuvée Les Bois de l’Étang. Jaargang 2022. Alcohol 13,5%. Rijping ‘sur lie’ gedurende 5 maanden. Geen houtrijping. Groengele kleur. Aroma’s: fruitig, witte bloemen, venkel. Smaak: mineraal, ziltig, medium body met een gemiddelde zuurgraad.
Wijn 4. Rood. Druif: blend van Grenache Noir, Syrah, Carignan (gelijke delen). AOP Minervois La Livinière. Domaine des Garennes (Gérard Bertrand). Jaargang 2020. Alcohol 15,5%. Kleur diep robijnrood. Aroma’s: rijp zwart fruit (braam, bosbes, kers), kruidig (tijm, rozemarijn, oregano, jeneverbes, kaneel), eik. Smaak: stevig, vol, kruidig met ronde en versmolten tannines. Goede lengte.
Wijn 5. Rood. Druif: blend van Grenache Noir, Syrah, Mourvèdre en Carignan. AOP Terrasses du Larzac. Château La Sauvageonne. Grand Vin (Gérard Bertrand). Jaargang 2020. Alcohol 15,5%. Biodynamisch (gecertificeerd). Houtrijping op nieuwe, eiken, barriques gedurende 12-16 maanden. Kleur: diep granaatrood. Aroma’s: rijp zwart fruit (braam, cassis, kers), kruidig, (zoet)hout. Smaak: zacht, elegant (ondanks het alcoholpercentage), complex, evenwichtig, chocola, zoete specerijen, zachte tannines. Behoorlijke lengte.
Wijn 6. Rood. Druif: blend van (oude) Carignan, Grenache Noir, Syrah en Mourvèdre. AOP Corbières Boutenac. Château de Villemajou. Grand Vin (Gérard Bertrand). Jaargang 2021. Alcohol 15%. Biodynamisch (gecertificeerd). Houtrijping op eiken barriques gedurende 12 maanden. Kleur: diep granaatrood. Aroma’s: gestoofd rood en zwart fruit, kruidig (garrigues), (zoet)hout, kruidnagel. Smaak: zacht, geconcentreerd, complex, fris, chocola, zoete specerijen, zachte tannines. Zeer goede lengte.
Wijn 7. Rood. Druif: zeer bijzondere blend van Cabernet Sauvignon (84%), Pinot Noir (5%), Merlot (2%), Petit Verdot (2%), Tannat (2%), Cabernet Franc (2%), plus 3% ‘variétés rares’ (barbera, nebbiolo, dolcetto, armigne, areni noir, bastardo, saperavi, tchkaveri en plavac mali). IGP Saint-Guilhem-Le-Désert Cité D’Aniane. Mas de Daumas Gassac. Jaar: 2021. Alcohol 13%. Houtrijping op barriques gedurende 12 maanden.
Kleur: diep granaatrood. Aroma’s: rood fruit, vanille, aards, kruidig. Smaak: jong, aanwezige tannines, gemiddelde zuren, zachte tannines en een lange afdronk.
Wijn 8. Wit. Zoet (VDN). Druif: Muscat à Petits Grains (30%) en Muscat d’Alexandrie (70%). AOP Muscat de Rivesaltes. Mas de Latour Lavail. Jaargang 2021. Alcohol 15%. Geen houtrijping. Alleen RVD. Kleur: helder, licht goudgeel. Aroma’s: floraal, exotisch fruit, peer, rijpe citrus. Smaak: intens, krachtig, zoet, honing, kruidkoek.
Wijn 9. Rood. Zoet (VDN). Druif: 100% Grenache Noir. AOP Maury. La Préceptorie, Cuvée Aurélie. Jaargang 2023. Alcohol 16,5%. Vier maanden houtrijping (groot, gebruikt hout).
Kleur: diep granaatrood. Aroma’s: rijp rood en zwart fruit (aardbei, braam, pruim, kers), cacao, specerijen. Smaak: geconcentreerd donker fruit, krachtig zoet, chocola, zachte tannines, lange afdronk.