Marijkes eigen kijk op wijn
Wijn uit Kaapverdië, door Marijke Kop, eindredacteur Tannine
Bestaat die? Ja zeker, op het kleine eilandje Fogo wordt wel degelijk wijn verbouwd. Fogo is één grote vulkaan. Het eiland wordt gedomineerd door de Pico do Fogo, die weer wordt omgeven door een enorme krater. En in die krater groeien de wijnstokken. Ze staan dus met hun worteltjes in het vulkanische gesteente. Verwacht geen mooi aangeharkte wijngaarden. De stokken staan kriskras door elkaar, laag bij de grond en veelal in kuiltjes. Zo worden ze beschermd tegen de grootste hitte en de wind. Het klimaat op Fogo – toch bijna op de evenaar – is dankzij de zeewind redelijk gematigd, met voor de druiven de oh, zo belangrijke koele nachten. Het bewerken van de ‘wijngaard’ is geen sinecure. De verspreid staande wijnstokken en daarbij de – af en toe – behoorlijk steile hellingen, maken machinaal bewerken en oogsten volstrekt onmogelijk. Maar de factor arbeid is hier ‘gelukkig’ niet duur.

Leuke weetjes, maar ik hoor jullie al vragen: ’Is de wijn ook lekker?’ Wel, vooral de droge witte (Chã branco) kan me bekoren. Kruidig, stevig en rokerig (lava?) met aroma’s van citrus en tropisch fruit. Op de achtergrond een zilte hint. Mooi in evenwicht met een aangenaam lange afdronk. De druif: Moscato Bianco. Als aperitief te drinken en als begeleider bij een mooie gegrilde of gebakken vis.

De rode (Chã tinto) is wat minder bijzonder, gemaakt van 100% Trincadeira Preta. Het is een aardig glas, zeker als je ervan kunt genieten op Fogo. Weinig complex, maar mooi droog en volop rood fruit. En – voor mij niet onbelangrijk – geen zoetje. Aangezien de wijnen voor zover ik kan nagaan (nog) niet te koop zijn in Nederland, is mijn advies: ga ervan genieten op Fogo of een van de andere Kaapverdische eilanden. Bepaald geen straf!
