T28 Leden vragen, de redactie antwoordt

Wie Franse wijn koopt, is gewend aan La Marianne op de capsule. Dit zegel was sinds 1960 verplicht en gaf aan dat belastingen en accijnzen waren betaald. Sinds 1 juli 2019 is die verplichting echter verdwenen. Steeds vaker zie je daardoor Franse wijnflessen zonder La Marianne op de capsule – of zelfs helemaal zonder capsule, met een kale kurk. Voor de export was La Marianne trouwens al nooit nodig. 

De reden? Hoofdzakelijk om de administratieve processen te vereenvoudiging. En voor de wijnboer daardoor vooral een kostenbesparing. Want capsules zijn, naast glas, etiketten, transport en productie, een grote kostenposten geworden. Afhankelijk van materiaal, ontwerp en aantallen, kosten capsules globaal 8 tot 25 eurocent per stuk. 

La Marianne 

De meest voorkomende kleuren zijn groen, blauw, oranje en bordeauxrood. Daarnaast zijn er nog geel, grijs, rood en wit. 

Wat staat er allemaal op de capsule? 

Het getal 83 staat voor het departement. In dit geval is 83 het departement Var – bijvoorbeeld de wijnen van Bandol en Côtes de Provence. 

Vervolgens een van de drie letters R, N of E 
R: Récoltant – degene die de druiven heeft geoogst; 
N: Négociant – de handelaar; 
E: Entrepositaire agréé – door de douane erkende opslaglocatie, dus niet de opvoeder (Éleveur); 

Daarna weer een nummer. Dat staat voor degene die de wijn gebotteld heeft. 

Rondom Marianne staat de inhoud van de fles in centiliter, dat de wijn uit Frankrijk komt en de letters D.G.D.D.I. die staan voor Direction générale des douanes et droits indirects. Vergelijkbaar met onze belastingdienst en douane. Met het zegel ziet de controlerend ambtenaar in een oogopslag dat de verschuldigde accijnzen en belastingen betaald zijn. Wel zo gemakkelijk. 

De kleuren: 
Groen staat voor stille of mousserende wijnen met een AOC/AOP of andere beschermde herkomstbenaming;
Blauw wordt gebruikt voor overige wijnen zoals Vin de France;
Bordeauxrood komt sinds 2011 in de plaats van groen en blauw, maar niet voor mousserende wijnen met een beschermde oorsprongsbenaming en voor natuurlijke zoete wijnen; 
Oranje geeft aan dat het om alcoholische dranken – speciale wijnen en likeurwijnen – gaat met een beschermde oorsprongsbenaming, zoals de MacVin; 
Geel is voor cognac en armagnac; 

Voor de (Franse) consument is het wel even wennen. Een capsule gaf zekerheid en herkenning. Maar uiteindelijk draait het toch om de inhoud. En de wijn blijft hetzelfde – met of zonder La Marianne.